12 Mart Erzurum'un Kurtuluşu (1. Bölüm)

12 MART MAHALİ KURTULUŞ BAYRAMI TÖRENİ İÇİN OKULLARIN BAYRAM ÖN HAZIRLIĞI (1.BÖLÜM)

İlk, Orta, Liselerin resmi ve mahalli bayramlara katılışı, hazırlıklar içinde başlardı. Hele ilkokulların katılacağı, 12 Mart mahali bayramları hazırlıklarını kendi okul bahçelerinde yaparlardı. Bu çalışmaları çok canlı olurdu. Cıvıl, cıvıl çıkan tiz sesleriyle 1.2.3.4 diyen yürüyüş komutlarını tekrarlamaları, ayaklarını sayıları sayarayken, yerlere rap, rap diye vurmaları çok canlı ve izlenirdi. Bir tarafta okul izcileri ve trampet takımlarının hazırlık çalışmaları devam ederken, diğer taraftan trampetlerin "beş para ver, beş para ver, beş paran yoksa on para ver"  diyerek tempolu çaldıklarına, izci takımının borazancılarının şekilde eşlik etmeleri, okul çevresine canlılık verirdi.

Bayrama eşlik etmek için, tatil olan okula, bayram törenlerine katılmak için geldiklerinde kimisi mahali kıyafetlerini giyer, kimisi boyalı ayakkabılarının üstünü siler, kimisi kendini tuvalet aynalarında gözden geçirir, kimisi okul idaresinin önceden verdiği talimatla açılan kantinden simitini alır, kimisi gazosunu yudumlar, derken; okul tören takımı diziliş hazırlığına geçerdi. Önde flamalar, arkasında temsili ve mahali kıyafetli öğrenciler, izci takımı, kara mandollu öğrenciler başlarında bir bayan, bir, iki erkek öğretmen, okul müdürü ve yardımcısı ve öğrenci giysilerinden; kazak, ceket, palto, kaban, bere gibi giysileri, tören geçişi sırasında toplayan hademeler olmak üzere, okul tören alanına hareket ederdi.

Yalnız Erzurum'un kurtuluş bayramında yöresel seçilmiş elbiselerden; Gelin, Damat, Dadaş, Hâkim, Savcı, Öğretmen, İmam, Askeri ve Polis üniformalı kıyafetler olurdu.

Ermeni mezalimine uğrayan atasının maruz kaldığı mezalimden kurtaran Türk asker anılarını dinleyen Erzurumlu gencin kafasına yer eden, Türk doğuştan askerdir sözü o kadar benimsenmişti ki bayramlar da en çokta askeri üniformalı öğrencilerin temsilen geçişleri; hemen hemen her okulda çoğunlukla olurdu. Çünkü Erzurum da doğan çocukların çoğunun adı ya Mehmetçikten dolayı Mehmet, ya da zafer bayramından dolayı "zafer" adlarının çocuklarına konulduğu da unutulmamalıdır.

Okulların geçişlerinde; her okulun bir izcilik takımı olurdu. Önce ay yıldızlı al bayrak onun arkasında okul flaması, onun arkasında mahali kıyafetler ve izci takımı yerini alırdı. İzci takımının önünde borazan ve flüt takımı, onun arkasında trampet takımı, onun arkasında izci obaları takıp ederlerdi. Her izci obanın temsil ettiği bir bayrağı olurdu. Bunlardan bazıları mesela; Kurt başı,Aslan, Geyik, Kartal, Kuş, Boğa vs. olurdu.

Bunlar izci gömleklerinin sol kollarına yapıştırılırdı. Bunların dışında dörderli bölüklerle izci ekibi tamamlanmış olurdu. Ancak tüm izci ekibinin şapkalarının ortasında yavrukurt işaretini içeren "Kurt Başı" amblem yapıştırılırdı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.