Medya Haber Girişi : 13 Haziran 2016 18:08

'Namaz kılmayan hayvandır' sözüne Diyanet'ten açıklama

'Namaz kılmayan hayvandır' sözüne Diyanet'ten açıklama
Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine Diyanet'ten ve siyasilerden sert tepki geldi.
Erzurumajans-Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine Diyanet'ten ve siyasilerden sert tepki geldi.

'İSLAM'IN HİKMET DİLİ VE RAHMET MESAJIYLA BAĞDAŞMAZ'

DİYANET İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine ilişkin açıklama yaptı. 

Açıklamada, " bir televizyon programında sarf edilen ifadelere bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımıza yoğun sorular üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Dinimizde namazın yeri, önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez. Kur'an-ı Kerim ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer dini metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak İslam'ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşmaz" denildi.

A.Ü. İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANI İSMAİL HAKKI ÜNAL: SAĞDUYU SAHİBİ HİÇBİR MÜSLÜMANIN KABUL ETMEYECEĞİ BİR KONUŞMA YAPMIŞTIR

ANKARA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT de yayınlanan bir iftar programında, 'Namaz kılmayan hayvandır' sözlerine ilişkin açıklama yaptı. 

A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı İsmail Hakkı Ünal açıklamasında, "Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Aşkar, TRT'de yayınlanan bir iftar programında, 'namaz kılmayanların hayvan olduğunu' ifade eden talihsiz bir açıklama yaparak, İlahiyatçı akademisyenler bir yana, sağduyu sahibi hiçbir Müslümanın kabul etmeyeceği bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmayı Fakülte Dekanı olarak başta şahsım ve diğer öğretim üyelerimizin asla tasvip etmediğini belirtmek isterim. Muhtemelen maksadını aşan bir ifade de bulunan adı geçen öğretim üyemizin de yanlış anlamalara meydan vermemek için, bu beyanıyla ilgili bir düzeltme ve açıklama yapması uygun olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

"SUÇ KONUSU TEŞKİL EDİYORSA GEREKLİ SORUŞTURMALAR YAPILIR"

TRT'deki iftar programında bir ilahiyat profesörünün 'Namaz kılmayan hayvandır' sözleriyle görüşleri ve söz konusu profesöre cezai bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, , "Ayrıntılı olarak izleme imkanımız olmadı. Zaten suç konusu teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar, kovuşturmalar savcılarımız ve mahkemelerimiz tarafından yapılır. Bir engel yok bunun önünde. Bizim Bakanlar Kurulu olarak müdahalede bulunmamız söz konusu değil. Eğer suçsa ona göre mahkemelerimiz bu konuda gerekli kararı verir. Onun bir cezayı gerektiren eylem ya da söz olup olmadığının takdiri bize ait değil. Şahsımıza ait değerlendirme farklı algılanabilir" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ALTAY: ONU TRT'YE ÇIKARIP PROGRAM YAPTIRAN HAYVANDIR 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Namaz kılmayan hayvandır" açıklamasını TRT'deki iftar programında söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aşkar'a 'meczup' diyerek, "Ama asıl onu TRT'ye böyle bir önemli yayın kuruluşuna çıkarıp böyle bir program yaptıran olsa olsa hayvandır, eşek oğlu eşektir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Engin Altay, yargı reformunda Yargıtay ve Danıştay ile ilgili alınan kararların sorulması üzerine "Bu yasanın amacı kendilerinin büyüttükleri besledikleri devletin ve yargının her kademesine yerleştirdikleri yıllarca işbirliği yaptıkları onların tabiriyle 'Fettullah terör örgütü' hukukçuları Yargıtay ve Danıştay'dan temizlemek. hukukla yargıyla bu kadar oynarsanız ülkede kaos ortamı yaratırsınız. Elbette yüksek yargı vakti zamanında işgal edildiğinde uyarılarımız dikkate alınsaydı bugün saçma bir kanunla gelmezlerdi. Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını küçülten bir hamle adaleti geciktirmekten başka bir şeye yaramaz. Onlar kendi yarattıkları canavarla mücadele ediyorlar ama Türk hukuk sistemi zarar görüyor" diye konuştu.

CHP'Lİ BAYIR'DAN 'NAMAZ KILMAYAN HAYVANDIR' SÖZÜYLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan bir programda, "Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır'' sözleri CHP'li Tacettin Bayır tarafından Meclis'e taşındı.

TRT'de yayınlanan 'Ramazan Sevinci' isimli programa katılan Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın canlı yayında söylediği, "Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır" sözleri soru önergesine konu oldu. Bu duruma tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Ülkemizde her türden gericiliğin cesaret kazandığı bir dönem yaşanmakta. Bunların çirkin örnekleri maalesef ki vatandaşın vergileriyle yayın yapan TRT kanallarında yaşanmaktadır. TRT Kurdi kanalında program yaptığı öğrenilen Şemsettin Özaykan'ın, 'Mazereti olmadığı halde namaz kılmayan kişinin durumu nedir' sorusuna 'idam' yanıtını veren zihniyetin şokunu atlatamamışken, bir başka skandal da TRT1'de yayınlanan Ramazan Sevinci programında yaşandı. Programa konuşmacı olarak katılan Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi kurucu Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar, 'Alnı secdeye gelen bir varlık var mı insanın dışında? Secde eden tek varlık insan. O zaman ben düz söyleyeyim. Ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Yani, namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır' dedi" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde, Prof. Dr. Aşkar hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını ve bağlı bulunduğu üniversitedeki görevine devam edip, etmeyeceğini sordu.

HDP'Lİ BALUKEN: NAMAZ KILMAYAN HAYVANDIR SÖZÜNÜ ŞİDDETLE KINIYORUZ

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken TRT'deki bir programda "Namaz kılmayan hayvandır" sözlerine "Şiddetle kınıyoruz insanların dinlerini sorgulamak kimsenin hakkı değildir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TRT'deki Ramazan programında Prof.Dr. Mustafa Aşkar'ın "Namaz kılmayan hayvandır" açıklamasına ilişkin, "Bu bir nefret söylemidir. İnsanları dinlerine göre tabi tutmak ve o ayrım üzerinden hakaret etmek suçtur. Bunu en tepedeki kişi yaptığı için onu takip edenlerde yapıyorlar. Düşünün ki dünya nüfusunun yüzde 20'si Müslüman olsa, namaz kılmayan Müslümanları da katarsak yüzde 90'nına hakaret eden nefret söylemi ortaya koyan tutumla karşı karşıyayız. Şiddetle kınıyoruz insanların dinlerini sorgulamak kimsenin hakkı değildir" diye konuştu.

DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.