Sağlık Haber Girişi : 04 Şubat 2016 18:55

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğünden yazılı bir açıklama yapıldı.
Erzurumajans-4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğünden yazılı bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada şöyle denildi:

"Sağlık Bakanlığı'nın da üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)'nün önerisiyle 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir. Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma yolları ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda %90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalma, kimyasallar gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme riskini azaltacaktır. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Korunmada önce kanserden korkmamak öğrenilmelidir. Korku hekime gitmeyi önler. Bu durum da hastalığın erken teşhisini ve önlenmesini engeller. Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir.

Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Erzurum Yakutiye Toplum Sağlığı Merkezinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM ) ve Gezici Kanser Tarama aracında 40-69 yaş arası bayanlarda meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaşlar arasındaki kadın erkek tüm vatandaşlarımızda kolon kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artarak hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilmiş olacaktır. 2015 yılında meme kanseri tarama sayısı 10.516, sevk edilen hasta sayısı 215 ve Meme kanseri tespit edilen hasta sayısı 6'dır. Rahim Ağzı Kanseri Tarama sayısı 17.124, sevk edilen hasta sayısı 415 ve Serviks kanseri tespit edilen hasta sayısı 7'dir. Kolorektal Tarama sayısı 10.199, sevk edilen hasta sayısı 704 ve tespit edilen Kolorektal kanseri bulunmamaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyu devam etmektedir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.