Ekonomi Haber Girişi : 27 Haziran 2016 19:18

Akgüloğlu, mükellefleri uyardı

Akgüloğlu, mükellefleri uyardı
Son yıllarda artan iş kazalarına binaen AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan yasa gereğince tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirildi.
Erzurumajans-Son yıllarda artan iş kazalarına binaen AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan yasa gereğince tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirildi. 

1 Temmuz itibariyle başlatılacak uygulamaya riayet etmeyenler hakkında cezai işlem uygulanacak. 

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Orhan Akgüloğlu, bu yasanın başlamasına kısa süre kaldığına dikkat çekerek tüm mükelleflere uyarılarda bulundu. Akgüloğlu, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun, kamu ve özel sektör ayrımı olmadan tüm işyerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

İş kazalarını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldığını ve bu doğrultuda her işyerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerlerinin; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrıldığını belirten Akgüloğlu, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı olan işyerlerinin 01.07.2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş: İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam edilmek üzere anlaşma sağlaması gerekmektedir. 10'dan az çalışanı bulunan işyerlerinin işverenleri veya vekilleri ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimden geçecek ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri'nden (OSGB), kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden işyeri hekimi hizmeti alarak kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirebilecek" dedi.

CEZA YÜKÜ ÇOK AĞIR

İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların en önemli konulardan biri olduğunu ve bu konudaki hassasiyetlerinin sürdüğünü, fakat bu kanunun uygulama aşamasında işyerlerine herhangi bir fayda sağlamadan tam tersi zarar getireceğini belirten SMMMO Başkanı Orhan Akgüloğlu, "Türkiye genelindeki 50'den az çalışana sahip 'az tehlikeli' şirketlerin işverenleri, sağlıklı ve güvenli işyerlerinin oluşması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirmesi gerekmekte. Bu şartı tamamlamayan işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve içinde bulunduğumuz 2016 yılında şartın yerine getirilmediği her ay için 6 bin 511 TL idari para cezası uygulanacak" diye konuştu.

TEK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN BİLE UYMAK ZORUNDA

Muhasebe büroları da dahil olmak üzere, sadece bir sigortalı bile çalıştıran küçük esnafların da bu yasa gereği İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam etmesi zorunluluğunun bulunduğu aktaran SMMMO Başkanı Orhan Akgüloğlu, "Ekonomik olarak büyüyen ekonomi içerisinde kendisine yer bulmaya çalışan küçük esnafın bu ek maliyetle sırtına kaldıramayacağı bir yük daha yüklenmektedir. Türkiye genelinde binlerce muhasebe bürosu ve 2 milyona yakın küçük esnafın olduğu düşünülürse muhasebe bürolarının ve esnafımızın ekonomik çıkmaza girmesi ve bu çıkmazı takiben ülke ekonomisine de yansımaları olumsuz olacaktır. Meslektaşımı ve küçük esnafı zor durumda bırakan bu yasanın bir an önce uygulamadan kaldırılması gerekmektedir" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.