Siyaset Haber Girişi : 05 Eylül 2015 13:20

AKP'de 3 dönemlikler davet bekliyor

AKP'de 3 dönemlikler davet bekliyor
AKP'ye adaylık başvurusunda ilgi düştü, geçen seçime göre sayı yarı yarıya azaldı.
Erzurumajans-Emine Kaplan/Cumhuriyet-AKP'de 7 Haziran seçimlerine göre adaylık başvurusunda yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Eski Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanı Hüseyin Çelik, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, adaylık başvurusunda bulunmadı. Bu isimlerin Başbakan Davutoğlu'ndan davet beklediği belirtilirken, 3 dönemlik 70 milletvekilinden yalnızca 27'sinin adaylık başvurusunda bulunması dikkat çekti.

AKP'de, aday adaylığı için başvurular önceki gün sona erdi. Partiye 3 bin dolayında başvuru geldi. Geçen seçimde 6 bin 200 ile rekor başvuru alan AKP'de, başvurunun yarı yarıya düşmesi "3 dönemlik milletvekillerinin yeniden başvuru hakkı kazanması, sadece 4 ay milletvekilliği yapacak olan mevcut 258 vekilin büyük oranda yerlerini koruyacağı beklentisi"ne bağlandı.

Atalay başvurdu

7 Haziran seçimlerinde 3 dönem koşulu nedeniyle aday olamayan 70 eski milletvekilinden yalnızca 27'sinin adaylık başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Bülent Arınç, Ali Babacan, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin'in adaylık başvuru yapmaması dikkat çekti. Abdullah Gül'e yakın olduğu dile getirilen AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Sadık Yakut, Salih Kapusuz ise başvurusunu yaptı.

Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin ve Nihat Ergün de başvuru yapmayan isimler arasında yer aldı. Şahin'in yakın çevresine bir süre dinlenmek istediği değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Seçim hükümetinde kabine dışında kalan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da başvuruda bulunmadı. İslam'ın yakın çevresinde "Gençlere yer açmak lazım" dese de kabine dışında kalması nedeniyle kırgın olduğu ileri sürülüyor. Davutoğlu, isterse başvuruda bulunmasa bile istediği isimleri listelere koyabilecek.

Davet bekliyorlar

Adaylık başvurusu yapmayan isimlerin Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan davet beklediği kaydediliyor. Kulislerde, "Bu isimler partinin kuruluşundan beri tüm karar organlarda ve kabinede olan isimler. Aday olup listelere konmamaları onlar için daha yıpratıcı bir durum olur. O yüzden aday olmamış olabilirler. Eğer Davutoğlu davet ederse listelerde yer alır, davet gelmez ve listede yer almasalar bile 'zaten başvuruda bulunmamıştık' derler" görüşü dile getiriliyor. Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanları Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu ve Bülent Gedikli ile eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ da adaylık başvurusunda bulunan 3 dönemlikler arasında yer aldı.

İl başkanlarının durumu

Genel merkezin izniyle adaylık için AKP'nin Denizli, Elazığ, Gümüşhane, Kars, Kahramanmaraş, Bolu, Kilis ve Maldin olmak üzere 8 il başkanları istifa etmişti. Bu isimlerden yalnızca 2-3'nün aday gösterileceği belirtiliyor. AKP kulislerinde, "Bu il başkanlarının çoğunluğu başarısız oldukları için istifa ettirildi. Seçim öncesi il teşkilatları görevden alınıyor gibi bir algı oluşmaması için adaylık başvurusu yapmaları istendi" görüşü dile getiriliyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.