Alemi kör sanmak

Hayvan satılan pazarlara bizim yörelerde 'Mal Meydanı' denir. 
Buralarda günübirlik mal alıp, hemen orada başkasına satan kıt sermayeli kişilere de 'canbaz' denir. Aynı yerde aldıklarını hemen bir başkasına satma becerisine sahip oldukları için bu isim verilmiştir. Zor bir iş icra ettikleri muhakkak. Günlük nafakalarını çıkartırsalar başarmış sayarlar kendilerini.

Hayvanı alırken de satarken de muhataplarını inandırmak için çeşitli yollar denerler.
Bu yöre insanının sıkça baş vurduğu yöntem yemin etmektir. Ettikleri yemine kendilerince meşruiyet kazandırmak vicdanlarını rahatlatmak için; orta oyun kıvamında
mizansenler icat etmişlerdi.

Koyun ceplerine delici alet olan 'BİZ' i koyarak sayacakları hayvanın fiyatı ve özellikleri için yemin ederken ellerini 'BİZ'in olduğu yere (göğüslerine) koyarak; "SÖYLEDİKLERİM DOĞRU DEĞILSE GÜNAHI BIZE..." diyerek yalanlarına inandırırlardı. Burada kastettikleri 'biz' ceplerinde sakladıkları 'biz' dir. Böylelikle yalan yere yemin etmediklerine inanır, Allah'ı kandırdıklarını sanarlardı.

Aynı şark kurnazı kafa fahiş fiyata satacakları hayvanın içinde kafalarındaki para kadar miktarı hayvanın gözleri önünde sallayarak, "BU MAL BU PARAYI GÖRDÜ AMA SATMADIM..." diyerek yemin ederlerdi. İstedikleri fiyatın makul olduğuna inandırmak ve yaptıkları yeminin baskısından kurtarmak için vicdanlarını aldatarak rahatlatırlardı.

Bu yemin etmeye hazırlanan oyunlardan biride; "GENDİME" denilen buğdaydan yapılan çorba malzemesidir. Tıpkı 'BİZ' gibi 'GENDİME'yi cebine koyan canbazlar, yine yemin ederken ellerini 'GENDİME'nin olduğu göğsüne koyarak; "SÖYLEDİKLERİMDE HILAF VARSA GÜNAHI G(K)ENDİME" diyerek muhatabını aldatmaya dönük cambazlıklar yaparlardı.


Tabii canbazların hepsi böyleydi diyerek genelleme yapmak haksızlık olur. Bu işi Hakkı'yla yapanları tenzih ederim.

Peki, bunları niye mi yazıyorum?
AKP adayının Meclis Başkanı seçilmesinde MHP oy vermemiş miş;
HEM VALLAHI, HEM BILLAHI. Vesselam.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • M. Emin Alper 01 Ocak 1970 02:00

    Bence asıl tartışılması gereken, kendini malum kaset dolayısıyla partisinin genel başkanlığına yakıştıramayıp istifa eden (ki bu tavrı bence çok saygıdeğer bir tavırdır) beyefendi; TBMM başkanlığına hangi anlayışla yakıştırıyor sorusunun cevabı olmalıdır. Bu Meclis, pekaka uzantılarının sızdırılmasına rağmen hâlâ Türk İstiklal Savaşı`nın kurduğu meclistir. Bugünkü CHP`nin bu meclisi kuran parti olduğu tartışılabilir; ama bu durum tartışılmaya gerek duyulmayacak kadar açıktır. Milliyetçi Hareket`in tavrı açıktır. Bu tavrı cambazlıkla suçlamak, haksızlık olmaz mı?

  • dost 01 Ocak 1970 02:00

    Bırakın MHP` yi MHP`LİLER TENKİT ETSİN. Ne verdiniz de ne alamıyorsunuz. Dün Ekmelittin beyi Cumhur başkanlığına aday gösteren CHP bu gün aynı kişiyi Meclis başkanlığına layik görmüyor...Bu ahlaksızlık,Milletle alay etmek değilmi..RTE`nin adamı,ilkesiz DB `Yİ Mİ DESTEKLESİN...Edebim sığmıyor başka şeyler yazmaya..

  • AĞZINA SAĞLIK 01 Ocak 1970 02:00

    AĞZINA SAĞLIK AKP TEK BAŞINA İKTİDAR YAPMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR BAHÇELİ VE BAZI EKİBİ AKP`YE EN ÇOK SIKIŞTIRAN ÖZCAN YENİCERİ, SİNAN OĞAN MECLİSE BİLE ALINMADI , MERAL AKŞENER SUSTURULDU V.B ÖRNEKLER ÇOKÇA SAYILABİLİR HEM BELEDİYE HEM MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE BİRÇOK KÖTÜ TERCİH BİLEREK YAPILDI DAHA NE OLSUN MHP EN AZ %23-26 OY ALACAKKEN BİLEREK ZORLA %16 TUTULDU. SAADET - BBP İLE İTTİKAFDA EN AZ %32-36 ARASI OY ALACAĞI KAMUOYU ANKETLERİNDE ÇIKMASINA RAĞMEN BİLEREK İTTİFAKA GİRİLMEDİ. VESSALAM ŞİMDİDE KENDİSİNE DAHA ÖNCE AKP`YE OY VERMİŞ SON SEÇİMDE KENDİSİNE OY VEREN %3-5 ARASI OYU BİLEREK TEKRARADAN AKP`YE GÖNDERMEYE ÇALIŞIYOR.