Kültür-Sanat Haber Girişi : 21 Eylül 2014 01:46

Altın Koza'da büyük ödül 'Toz Ruhu'na'

Altın Koza'da büyük ödül 'Toz Ruhu'na'
21. Altın Koza Uluslararası Film Festivali'nde büyük ödüller sahiplerini buldu. Ulusal Uzun Metrajlı Filmler Kategorisinde en iyi film ödülünü yönetmenliğini Nesimi Yetik'in yaptığı "Toz Ruhu"na aldı.
Erzurumajans-Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende 12 filmin finalde yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Şebnem Dönmez ve Mehmet Aslan'ın sunuculuğunu yaptığı tören müzisyen Canan Anderson'un sunduğu mini keman dinletisiyle başladı. Anderson'un kemanıyla çaldığı ünlü Yeşilçam şarkıları seyircilerden büyük alkış aldı. Daha sonra Altın Koza etkinlikleri sırasında çekilmiş görüntüler ile yarışmalara katılan filmlerden görüntüler sinevizyon yöntemiyle izleyenlere aktarıldı.

Akdeniz Ülkeleri Kısa Film yarışmasında, kurmaca dalında en iyi film Ödülü, Fransa'dan Lionel Kaplan'ın 'Lucie'nin Sorunu' (Trouble with Lucie) isimli filminin oldu. Yarışmada Türkiye'den Turgay Kural'ın yönettiği 'Cibik' (Reed) ise belgesel dalında en iyi film ödülüne layık görüldü. Deneysel dalında en iyi film seçilen eser ise Yunanistan'dan Rinio Dragasaki'nin yönettiği 'Okul Bahçesi' (Schoolyard) oldu. 1983 yılının Arjantin'ininde kendisini hasta babasının bakımına adayan ve gün geçtikçe kendi içine daha çok kapanarak gerçeklikle yüzleşmeyi reddeden bir kadının hikayesini içeren Fransız-Arjantin ortak yapımı, 'Baba' (Father), yarışmanın en iyi canlandırma filmi seçildi. Filmin yönetmeni, Santiago Bou Grasso. Yarışmanın ödülleri sinema yazarı Yeşim Tabak tarafından yönetmenlere verildi.

Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmasında ise kurmaca dalında en iyi film Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Mahmut Telci'nin yönettiği 'Tatmin' oldu. En iyi belgesel seçilen film ise yönetmenliğini Mehmet Emre Gül'ün yaptığı 'Benden Önce'. En iyi deneysel dalında ipi göğüsleyen yapım 'O2 (Oksijen) oldu. Canlandırma dalında en iyi film ödülü Ethem Onur Bilgiç'in yönettiği Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yapımı 'Salkım Söğüt' e verildi. Yarışmada, belgesel dalında yarışan 'Heykel A.Ş.' ise, jüri özel ödülüne layık görüldü. Yarışmanın ödülleri sinema yazarı Senem Erdem tarafından verildi.

Tören sırasında, Altın Koza Film Festivaline emeği geçenlere ve sponsorlara plaket verildi. Festivalde, yönetmen Derviş Zaim'in "Balık", Mahur Özmen'in "Beni Sen Anlat", Nisan Dağ ve Esra Saydam "Deniz Seviyesi", Halil Özer'in "Firak", Kenan Korkmaz'ın "Gittiler: Şair ve Meçhul", Ertan Velimatti Alagöz'ün "İçimdeki Balık", Murat Düzgünoğlu'nun "Neden Tarkovski Olamıyorum?", Görkem Şarkan'ın "Nergis Hanım", Ozan Açıktan'ın "Silsile", Nesimi Yetik'in "Toz Ruhu", Evren Erdem'in "Yola Çıkmak" ve Onur Aydın'ın "Yağmur - Kıyamet Çiçeği" filmleri yarıştı.

Yönetmen Reha Erdem, yapımcı Nida Karabol, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncular Ahu Türkpençe, Ayberk Pekcan, film müzikçisi Tamer Çıray ve görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki'den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu şu filmler ve isimler ödüllendirildi.

Umut veren erkek ödülü Vildan Atasever tarafından Silsile filminin oyuncusu Aytaç Uşun'a verildi. Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülü Sabahattin Çetin tarafından Nergiz Hanım Filmi oyuncusu Begüm Akkaya'ya verildi. En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Meltem Savcı tarafından Silsile filminin oyuncusu Serkan Keskin'e verildi. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü Serkan Keskin tarafından Silsile oyuncusu Esra Bezen Bilgin'e verildi.

En iyi Kurgu ödülü Film Yönetmeni Derneği Başkanı Reis Çelik tarafından Deniz Seviyesi filminin görüntü yönetmeni Özcan Vardar'a verildi. Altın Koza En İyi Sanat Yönetmeni ödülü Boz Ruhu yönetmeni Osman Özcan'a yönetmen Merih Savaşoğlu tarafından verildi. En iyi müzik ödülünü ise Deniz Seviyesi'yle Kyle Woodheart aldı. En iyi görüntü yönetmeni ödülü Gökhan Tiryaki tarafından Deniz Seviyesi filmi görüntü yönetmeni John Wakayama Carey'e verildi.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü ise Onur Aydın'ın yönettiği Yağmur - Kıyamet Çiçeği filmine verildi. Sinemaya Yılmaz Güney izleyerek başladığını belirten Aydın, "Ödülü büyük usta Yılmaz Güney'e ve küçük usta Berkin Elvan'a armağan olsun ediyorum" dedi.

Film Yönetmenleri Derneği'nin "En iyi yönetmen" ödülü ise Atalay Taşdiken tarafından "Neden Tarkovski Olamıyorum" filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu'na verildi.

Juri Özel Ödülü'nü ise Yağmur- Kıyamet, Toz Ruhu ve Nergis Hanım filmlerinde oynayan Settar Tanrıöğen, Ahu Türkpençe'nin elinden aldı.

En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise Hülya Koçyiğit tarafından Deniz Seviyesi oyuncusu Ahmet Rıfat Şungar ve Toz Ruhu Filmi oyuncusu Tansu Biçer'e verildi. En İyi Kadın Oyuncu ödülü de Cüneyt Arkın tarafından Deniz Seviyesi oyuncusu Damla Sömez ve İçimdeki Balık oyuncusu Deniz Özdoğan'a verildi. Bu sırada Cüneyt Arkın, esprili anılarıyla salondakileri kahkahaya boğdu.

En İyi Senaryo ödülü jüri üyesi Nida Karabulut tarafından Balık Filmi senaristi Derviş Zaim'e verildi. En İyi Yönetmen ödülü Deniz Seviyesi filmi yönetmenleri Nisan Dağ, Esra Saydam'a verilirken izleyicilerin oylarıyla belirlenen İzleyici Ödülü'nü ise Yağmur Kıyamet Çiçeği filmi aldı.

"YILMAZ GÜNEY HALKIN SANATÇISI"

Yılmaz Güney Özel ödülü de Yılmaz Güney'in kardeşi Yaşar Pütün tarafından Neden Tarkovski Olamıyorum filmine verildi. Bir de konuşma yapan Pütün, "Yılmaz Güney üzerinden etnik kimlik kullanarak siyasi malzeme oluşturmaları son derece beni üzmektedir. Yılmaz Güney, defaten 'Ben halkın sanatçısıyım' demiştir. Bu Alman halkı da olur Japon da olur Fransız da olur. Halkın sanatçısı olmak mazlumun garibin yanında duruş sergilemiştir o yüzden Yılmaz Güney de halkın sanatçısı olarak hala aramızda yaşamaktadır" diye konuştu.

"BÜYÜK ÖDÜL TOZ RUHU'NUN"

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin en iyi film ödülünü ise Toz Ruhu aldı. Yönetmen Nesimi Yetik ve film ekibine, ödülü Hüseyin Sözlü verdi. Juriye ve festivale teşekkür eden Yetik, 7 yıldır filmi çok zor şartlar altında çektiklerini belirterek herkese teşekkür etti. Yetik, aldıkları ödülü Orhan Mener ve Yetik'in 25 yaşındayken intihar eden arkadaşı Selman Karaca'ya ithaf etti.

"ALTIN KOZA TEK BAŞINA ADANA'NIN DEĞİL TÜRKİYE'NİN FESTİVALİDİR"

Ödüllerin verilmesinin ardından konuşan Hüseyin Sözlü ise festivalin köklü olduğuna vurgu yaparak "Bu festival Türk Sineması'nın festivalidir. Bugün, 40 yıl önce burada ödül almış 'Gelin' filmini izledik. filmin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit ile. Bu yıl Venedik Film Festivali tarafından davet edildi ve başrol oyuncusu onur konuğu. Adana Altın Koza Film Festivali köklü bir geleneği olan bir festival. Bu yıl 21.si düzenlenen bir festival. Bu, tek başına Adana'nın değil, Türkiye'nin festivali" dedi. Yarışma kapsamında toplamda 700 bin TL ödül dağıtıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.