Ankara'da bir eğitim ve spor gönüllüsünün vefatı...

Kızılay Bulvarı ile kesişen Ziya Gökalp Caddesi'nde yer alan, yerli ve ithal kumaşların satışının yapıldığı ve benim de müşterisi olduğum "Ayhan Kumaş ve Giyim Mağazası"nın sahibi Başkent Ankara'nın çınarlarından ve her Ankaralı'nın derin bir saygı duyduğu kadim bir esnaf, bir eğitim ve bir spor gönüllüsü "Ayhan Sümer" 90 yaşında vefat ederek aramızdan ayrıldı.

Roman ve öyküleri ile tanınan 20.yüzyıl Türk edebiyatının bilinen ve çokça okunan en önemli yazarlarından biri ve okuyucularından yaygın bir kabul gören Adalet Âğaoğlu'nun da kardeşi Ayhan Sümer... Gözlemlediğim kadarıyla Ahilik'ten gelen esnaflık geleneğinin özelliklerini özünde taşıyan, cumhuriyet ve eğitim sevdalısı aydın bir kişilik ve bir Ankara Beyefendi'si...Eğitim gönüllüsü Ayhan Sümer'le yıllar sonra da olsa tanışmış olmaktan mutlu olmuştum.

Dikmen'de bulunan evimin balkonunda her sabah; çocukların cıvıl cıvıl seslerini işittiğim ve o güzelim körpe çocukların teneffüs aralarındaki dur -durak nedir bilmeyen oynaşmalarını ve koşuşmalarını seyrederek çocuk sevgisinin tadının doyumuna varmama vesile olan Ayhan Sümer Anadolu Lisesi ile Anaokulu onun eserlerinden biri... O bir eğitim tutkunu ve eğitim gönüllüsü idi.

Sıklıkla olmasa da uğradığımda kahvesini içtiğim, bir eğitimci olmam nedeniyle de şahsıma içten bir teveccüh göstererek sohbet etme fırsat ve imkâni bulduğum az ve öz konuşan giyimi kuşamıyla vakur bir insandı Ayhan Sümer... Gelecekte Türk edebiyatının edebî değeri yüksek romanlarını ve öykülerini yazacak olan kızı Adalet'i okutmak için Nallıhan'dan Ankara'ya göç eden hafız bir babanın oğluydu.

"Başkent Ankara Meclisi"nın kurucularından ve Onursal Başkanı Ayhan Sümer'in; bilinen ve bana da aktardığı "İnsanlar yaşadığı ülkeye, yaşadığı şehirlere birtakım borçları vardır. İnsana ve eğitime yatırım yapılmasının gerekli olduğuna nanıyorum" özlü sözleri onun eğitim ve insana bakışının bir özetidir. Ülkenin kalkınmasına ve insanımızın geleceğine yatırım yapan, burs veren Ankara'nın saygın bir değeri sayın Ayhan Sümer'e rahmet diliyorum.

Uzun yıllar Gençler Birliği kulübüne kendisini adayan bir spor ve bir eğitim gönüllüsü olarak etkilendiğim değerli Ayhan Sümer'in vefatının ardında; birkaç kelâmla da olsa onu anmayı bir sorumluluk olarak gördüm.

Ruhû şâd, mekânın cennet olsun.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.