Bölge Haber Girişi : 13 Şubat 2016 22:00

Bakan Yılmaz açıkladı: Üçüncüsü Erzurum'da açılacak...

Bakan Yılmaz açıkladı: Üçüncüsü Erzurum'da açılacak...
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Elazığ ve Van'da açılan Çiftçi Eğitim merkezi'nin üçüncüsünün Erzurum'da açılacağını açıkladı.
Erzurumajans-Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma kurumları olmadığını aynı zamanda kalkınma kurumları olduğunu belirterek, "İçinde bulundukları ilin meseleleriyle ilgilenen, bunların çözümüne katkıda bulunan, o yörenin refahına, kalkınmasına katkı sunan kurumlardır. Bu kapsamda YÖK ile de bir çalışmamamız var. Gelecek hafta bir eylem planı protokolünü imzalayacağız" dedi. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) DAP Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı Devir Teslim ve Değerlendirme (UNİDAP) toplantısına katılan Bakan Cevdet Yılmaz, burada basına kapalı gerçekleştirilen ve bir çok üniversite rektörleri ile bir araya geldi. Daha sonra üniversite içerisinde bulunan DAP Çiftçi Eğitim Merkezi'nin açılışına katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın ardından açılış konuşmalarına geçildi. Sırasıyla, DAP Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Suphi Deniz, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın birer konuşma yaptı. 

Bu merkezin daha etkin bir şekilde sürdürülebilmesi için bazı şeyler talep edeceklerini ifade eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Çiftçi eğitim merkezlerine vermiş olduğumuz proje kapsamında hem yatılı olarak kursa gelecek olan çiftçilerimizi eğiteceğiz hem de yan tarafta bir tesisimiz var orada da pratik yaptıracağız. Ancak biz bu merkezlerimizin kanatlı ve küçükbaş hayvanlar için de genişletilmesini istiyoruz. Bu noktada da projemiz hazır, bu projeyle size geleceğiz. Eğer bize bu konuda da destek verirseniz çok seviniriz. Burada açılışını yapacağımız tesisimizin projesinin kapsamı her ne kadar da süt sığırcılığı olsa da biz bununla sınırlı kalmayacağız. Burada sebze, meyve, arıcılık gibi alanlarda da eğitim vereceği. Gerçekten burası 4 yıldızlı otel gibi bir tesis oluştu. Sayın Bakanım gerçekten deprem öncesi deprem sonrası üniversitemizde yapmış olduğumuz projelere verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum. DAP Başkanımız Adnan beye, Yapı İşleri Daire Başkanımız Mehmet bey ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Bakan Cevdet Yılmaz, Van'da kalkınma adına verimli bir gün yaşadıklarını belirtti. Sabah DAP İdaresi Başkanlığının çok kapsamlı bir araştırma projesinin başlangıcını gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Yılmaz, "Ardından UNİDAP toplantısına katıldık. Orada üniversitelerimizin rolünü ele aldık. Üniversitelerimiz gerçekte son derece önemli. Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. İçinde bulundukları ilin meseleleriyle ilgilenen, bunların çözümüne katkıda bulunan, o yörenin refahına, kalkınmasına katkı sunan kurumlardır. Böyle yapan üniversiteler hem kendileri karlı çıkarlar hem de içinde bulundukları bölgeye topluma daha fazla hizmet etmiş olurlar. Bu kapsamda YÖK ile de bir çalışmamamız var. Gelecek hafta bir eylem planı protokolünü imzalayacağız. Yol haritasını çıkartacağız. Üniversitelerimizin misyonlarını içinde bulundukları bölgeye göre farklılaşmalarına imkan sunacak bir çalışmayı birlikte gerçekleştireceğiz. Üniversitede çok insan gücümüz var dinamik öğrencilerimiz var alt yapılarımız var. Bu altyapıları vatandaşımızın araları ile yapıyoruz. Sonuçta halkımız vergi veriyor biz bu vergiden bütün bu imkanları sağlıyoruz. İşte diyoruz ki bu imkanları tekrar vatandaşa çevirelim. Bütün ilgili taraflara üniversitemizin bu tarafını açalım. Bunu yaptığımızda toplum karlı çıkıyor. Daha fazla bilgi ile tanışma imkanı elde etmiş oluyor. Diğer taraftan üniversitede karlı çıkıyor. Çünkü bilgi dediğimiz hadise uygulamayla pratikle gelişen bir şey. Öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi için pratikle iç içe olmaları lazım. Bu aynı zamanda üniversitelerin araştırma kalitesini de arttıran bir faaliyet. Bu çerçevede biz üniversitelerimizin çevreleri ile çok yoğu bir etkileşimi içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz . DAP eylem planımızda da buna yönelik eylemler ortaya koyduk. Bu çerçeve de bir çok projeyi de destekliyoruz. Onlardan bir tanesi de çiftçi eğitim merkezimiz. DAP bölgemizi malum tarımcılığın ağırlıklı olduğu bölgeler. Ancak buralarda daha profesyonel işletmeciliğin yapılması lazım. Verimliliği arttırmamız lazım, yeni gelişmeleri hızlı bir şekilde takip etmemiz lazım bunu da teorik değil uygulamalı göstererek yapmamız lazım. Bu ihtiyaçtan hareketle çiftçi eğitim merkezleri kurduk. Birincisini Fırat Üniversitesi'ne kurduk, ikincisini Van'da, üçüncüsünü de Erzurum'da açacağız. Bunlar bölgeye hizmet edecek, sadece içinde bulundukları ile değil, bütün bölgeye hizmet edecek merkezler. Bunlar çok amaçlı merkezler, her ne karda süt sığırcığı ile sınırlı değil. Bu kapasiteyi sonuna kadar kullanmamız lazım. Sonuçta bu hizmetleri kıt kaynaklarla yaptığımız kaynaklar, burada kapasitemizi sonuna kadar kullanacağız. Sadece burada değil, çevre illerden gelenlere de hizmet edecek" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından DAP Çiftçi Eğitim Merkezi'nin açılış kurdelesini kestikten sonra hizmet binasını ve küçükbaş hayvanların bulunduğu ahırları gezdi. Bakan Cevdet Yılmaz daha sonra programı kapsamında Tuşba Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederek, projelerini dinledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.