Kültür-Sanat Haber Girişi : 12 Eylül 2014 12:47

Başkent'te 3. Erzurum Günleri

Başkent'te 3. Erzurum Günleri
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Tanıtımdan amacımız Erzurum'un tanınmayan, bilinmeyen Erzurum'a gelemeyen insanlarımıza ulusal bazda Erzurum'umuzu tanıtmak" dedi.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Tanıtımdan amacımız Erzurum'un tanınmayan, bilinmeyen Erzurum'a gelemeyen insanlarımıza ulusal bazda Erzurum'umuzu tanıtmak" dedi.

Ankara'da, Erzurum Vakfı, Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF), Erzurum İktisadi Sosyal Araştırmalar ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) ile İspir ve Çevresi Kalkındırma Vakfı (İSPAV) tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Erzurum Günleri" etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Atatürk Kültür Merkezi`nde başlayan Erzurum Günleri`ne, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Adnan Yılmaz, Cengiz Yavilioğlu, Fazilet Dağcı Çığlık, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ilçe belediye başkanları, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ile çok sayıda Erzurumlu bürokrat, siyasetçi, işadamı ve Ankara'da yaşayan Erzurumlular katıldı.
Programda, ERDEF Başkanı Feridun Önal, ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve AK Parti Milletvekili Adnan Yılmaz birer konuşma yaptı. Konuşmasında, "Dadaş" ifadesinin tanımını yapan Milletvekili Adnan Yılmaz, Erzurum'un sahip olduğu önemli değerler olduğunu söyledi. Erzurum'un siyaset, bürokrasi ve iş dünyasından birçok başarılı isimler yetiştirdiğini dile getiren Milletvekili Yılmaz, "Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ gibi birçok devlet ve siyaset adamının yanı sıra, Sayıştay Başkanı Recai Akyel gibi önemli mevkilerde çok sayıda Erzurumlu bürokratın olduğunu kaydetti. Yılmaz, ERÇİMSAN Holding ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Lütfü Yücelik'in, iş dünyasında başarısında sıkça söz edilen bir işadamı olduğunu belirterek, bu isimlerin hepsinin Erzurum için gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Milletvekili Adnan Yılmaz'ın ardından konuşan Vali Altıparmak da, Erzurum derneklerinin bir araya gelip böyle bir organizasyon düzenlemesinin ilerisi için ümit verici olduğuna işaret ederek, birlikte hareket etmenin ortaya daha güzel şeyler çıkaracağını vurguladı.

TANITIM VE TURİZMİN ÖNEMİ

Konuşmasına Erzurum'un bir ilçesi olan Aziziye'ye değinerek başlayan Bakan Güllüce, "Ben yıllardır Aziziye'yi gündeme getiririm. Her Erzurumlular gününde ve Erzurumlular gecesinde Aziziye'yi gündeme getiririm. Hatta bunun film, tanıtım haline getirilip Türkiye'ye tanıtılması lazım. Dünyada tüm vatanseverlere, vatanlarını sever tüm dünya halklarına tanıtılması lazım derim. Tek örnektir bu. Bütün dünyada sivilleri asker korur ama Aziziye'de askeri sivil korumuştur. Bu dünyada tek örnektir. Bizim 2'inci Çanakkale'mizdir. Aziziye'nin bir tanıtım kampanyası, bir tanıtım filmi oluşturulması lazım, çok derin bir şekilde anlatılması lazım" diye konuştu. Erzurum'un Malazgirt Savaşı'ndan önce Türkleşmeye, Müslümanlaşmaya başladığını kaydeden Güllüce, Erzurum'un Türkiye'nin ruh dünyasına, fikir dünyasına, bilim dünyasına hizmet eden çok değerli insanlar yetiştirdiğini ve bunların tanıtılması gerektiğini söyledi. Atatürk Üniversitesi'nin iyi tanıtılması gerektiğini vurgulayan Güllüce, Dadaş kelimesinin iyi anlatılmadığını kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE ERZURUM


Bakan Güllüce, "Vali, belediye başkanı, Ankara el ele verelim hem Erzurum'u hem bütün Doğu Anadolu Bölgesi'ni ayağa kaldıralım ki göç dursun. Göç oldukça kültür sekiyor, kültürel sıkıntılar oluyor. Göç oldukça ekonomi alt üst oluyor" dedi. Kentsel dönüşüm sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bir seferberlik ilan etmek durumunda olduklarını belirten Bakan Güllüce, "Erzurum'un çok daha buna önem vermesi lazım. Çöküntü alanlarının çok fazla oluşu, göçün çok fazla oluşu, bir de deprem kuşağının tam göbeğinde oluşu, Erzurum'un kentsel dönüşümü hızlandırması ve çabuk yapması gerekiyor. Tabi bu dönüşümün de kültürel derinliklerine dikkat edilerek yapılması lazım" diye konuştu.

"Türkiye'de göçü önlemek ve Doğu Anadolu'muzun kalkınması için DAP'ın ciddi olarak ele alınması hükümetimizce gerekiyor" diyen Güllüce, 2 gün önce Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Doğu Anadolu'nun kalkınmasıyla ilgili 4 saate yakın bir toplantı yaptıklarını anlattı.

"ERZURUM YATIRIM YAPILABİLECEK BİR BÖLGE"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, "Tanıtımdan amacımız Erzurum'un tanınmayan, bilinmeyen Erzurum'a gelemeyen insanlarımıza ulusal bazda Erzurum'umuzu tanıtmak. Stantlarda esnaflarımız, işadamlarımız ürettikleri ürünleri tanıtma imkân ve fırsatı buluyoruz. Stantlara baktığınız zaman bu stantlarda el işi işçiliği olan halılar, dikiş nakış örgüleri hepsi sergileniyor" şeklinde konuştu. Erzurum'un etinin çok meşhur olduğuna da değinen Sekmen, "Cağ kebabımız meşhur. Erzurum'umuzun bu meşhur ürünlerini de tanıtma fırsatı buluyoruz. Belediyelerimiz burada yaptıkları imkan ve hizmetleri tanıtma fırsatı buluyorlar" dedi. Büyükşehir Belediyesi standında da yaptıkları ve yapacakları projelerin fotoğraflarının olduğunu anlatan Sekmen, "Erzurum yatırım yapılabilecek bir bölge. Doğu'nun merkezi, Ortadoğu'nun merkezi konumunda. Orada bir yatırım yapan kardeşimiz hem Batı'ya, hem Doğu'ya, hem Ortadoğu'ya ürününü satabilme imkanı var. Bunun için biz belediye olarak yatırım yapmak isteyen her kardeşimize öncü olmaya, destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Erzurum ayrıca teşvik bölgesi. İnşallah bu teşvikten de istifade etmelerini buradan duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

SEKMEN`DEN ANKARALILARA DAVET

Erzurum'un ünlü Oltu taşından ürünlerin de stantlarda olduğunu belirten Sekmen, Erzurum'un kış turizmini anlattı. Erzurum'un her mevsiminin değerlendirilebilecek bir şehir olduğunu ifade eden Sekmen, "Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar 4 gün sürecek. Ben bütün Ankaralıları, hatta komşu illeri buraya davet ediyorum. Gelip bu tanıtım günlerimizdeki stantlarımızı gezmelerini rica ediyorum. Çünkü gezilip görülmeye değer stantlar" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Güllüce`ye bir plaket verildi. Güllüce, plaket yerine Aziziye Tabyası ile ilgili bir kitap alsaydı daha çok mutlu olacağını ifade etti. Erzurum yöresel halk oyunu 'baş bar' gösterisinin izlenilmesinin ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bakan Güllüce ve protokol üyeleri stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı. Vatandaşlarla sohbet eden ve yöresel ürünler hakkında esnaftan bilgi alan Güllüce, kendisine sunulan yöresel ikramları da tattı.

ETSO STANDI İLGİ GÖRDÜ

Erzurum Günleri'ne katılan eden Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) açtığı stant katılımcıların büyük ilgisini gördü. Vali Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'le birlikte ETSO standını gezen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Meclis Başkanı Saim Özakalın'la bir süre sohbet etti. Erzurum ve ETSO'ya ait tanıtım materyallerinin yer aldığı ETSO standında ayrıca çeşitli promosyon ürünlerinin dağıtımı yapıldı. ETSO yöneticileri ve personeli, kurumun standını gezen Ankara'daki Erzurumlularla yakından ilgilendi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.