Bay Başkan'dan açıklama var!..

"Bay Başkan siz ne yaptınız?" başlıklı yazıma Erzurum Ticaret Borsası tarafından bir açıklama gönderilmiş.  Bay Başkan’ın, "Yazılanların tamamının kesilmeden yayınlanması şartı ile" diye şerh koyduğu metin (okura ve Türk Dili'nin imla kurallarına saygısızlık olmasın diye, yığınla olan imla hataları düzeltilerek) aşağıdakinin aynısıdır:

''Sayın Erzurum Ajans Yetkilisi;

www.erzurumajans sitesindeki yazınızda Erzurum Ticaret Borsası tarafından, 2011 Üniversiteler arası Kış Oyunları'nda Ticaret Borsası olarak neler yaptığımızı sormuşsunuz; biz de neler yaptığımızı her kesimin bilmesine, sizlerin bilmemesine rağmen yeniden açıklayalım.

Öncelikle bir basın kuruluşu edasıyla yayın yapan sitenizin tarafsızlığından emin olalım. Şayet yazılanların tamamının, kesilmeden yayınlanması şartı ile, Ticaret Borsası'nın Kış Oyunları'nın alındığı günden itibaren yaptıklarını bir defa daha bilmeyenler için sıralayalım.

1- 2011 Üniversiteler arası Kış Oyunları'nın alınmasının akabinde 22.01.2007 tarihinde Hürriyet Gazetesi'ne dönemin ve 60. Hükümet Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümeti Bakanları'na Erzurum'a Üniversiteler arası Kış Oyunları'nın alınmasında gösterdikleri destek ve çabadan dolayı, teşekkür için 20 Bin TL'lik reklam bedeli olarak, Erzurum Ticaret Borsası tarafından ödenen miktar.

 

2- 2011 Üniversiteler arası Kış Oyunları'nın tanıtımı için  Erzurum Ticaret Borsası'nın üstlendiği misyon gereği Kış Oyunları'nın, Erzurum'da yapılacağının onaylandığı günlerde girişimlerini artırarak , Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TDDY)'ye Genel Müdürlük seviyesinde yazılı olarak girişimlerde bulunarak, uçak ve trenlerde "Erzurum, Palandöken ve Erzurum Palandöken 2011" ibarelerinin kullanılmasının, tanıtıma büyük destek sağlayacağı vurgulanmıştı.

 

3- Erzurum'da yapılan 2011 Dünya Üniversitiler arası Kış Oyunları organizasyonunun gündem de dahi olmadığı yaklaşık 13 yıl önce, Erzurum Ticaret Borsası tarafından 1998 yılında aylık olarak yayınlanan "Borsa 2000" dergisinin farklı sayılarında o dönemlerde gündeme taşındığı ve bazı sayılarında "Bu Şehire Kış Oimpiyatı yakışır." Kış Olimpiyatı fikrini ilk "Borsa 2000" ortaya atmıştı, şeklinde geçmişte yapılan çalışmalar.

 

4- Sayın Koordinatör Bekir Korkmaz'ın Kış Oyunları'nda destek aldığını açıkladığı Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)'in sadece Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası  (ETSO)'ya bağlı bir kuruluş olarak gösterilmesi de dikkat çekmektedir. Aksine (ABİGEM)'e Erzurum Ticaret Borsası (ETB), Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (ESOB), Atatürk Üniversitesi (AÜ) ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası'nın da ortaklığı bulunduğu için (ABİGEM) 'de bu kuruluşların da söz sahibi olduğu bilinmelidir.

 

5- Yine, Sayın Korkmaz'ın büyük desteklerini gördüğü ABİGEM'in kurulduğu günden beri, Erzurum Ticaret Borsası'nın tek bir kuruş para almadan , Civil Peynir Coğrafi işaretini alydıktan sonra, mülkiyeti tamamen kendisine ait olan ve tefrişatı yapıldıktan sonra sırf bu memleketin esnafına, çiftçisine destek olma noktasında Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)'e yedi yıllığına devrettiği Civil Peynir ambalaj ve vakumlama tesisinin gözardı edilmesi de bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı olmaktadır.

 

6- Yine, Erzurum Ticaret Borsası 2011 yılında Erzurum'a gelecek olan yerli ve yabancı turistlere, Erzurum'a ait bir marka olması için "Civil Peynir" Coğrafi işaretini 06.02.2009 tarihinde alarak Erzurum'a ait bir kalemi daha marka haline getirmenin gururunu yaşamaktadır.

 

Bu bilgiler ışığında Koordinatör danışmanı olan bir kişiye ait bir haber sitesinde sırf dostlar alış verişte görsün edasıyla bir şeyler yazmak ne basın ahlakına ne de basın etiğine sığımaktadır.

 

Bu açıklamalar doğrultusunda Ticaret Borsası'nın çalışmaları aşikar bir şekilde tüm kamuoyu ile paylaşılmıştır. Sizin bahse konu olan haberinizde ise Ticaret Borsası'nın çalışmaları sizin bakış perspektifinizden görünmemektedir. Şayet www.erzurumtb.org.tr sitemizi ziyaret ederseniz Erzurum Ticaret Borsası'nın elektronik ortama girdiği günden bugüne kadar neleri yaptığını, neler yapacağını en küçük ayrıntısına kadar göreceğinize ve yazdığınız haberlerde Ticaret Borsası'nın çalışmaları göreceğinize inanıyoruz.''

***

Açıklamayı okuyanlar ne anladıysa, yıllarca yazı işinde bulunan biri olarak ben de aynısını anladım.

 

Civil Peynir!

"Bay Başkan, siz ne yaptınız?" başlıklı yazıda sorulan şu idi; "Bay Başkan, 2011 Dünya Üniversiteler  Kış Oyunları organizasyonunu süresince siz ne yaptınız?"

Açıklamalarda akılda kalan tek şey var!

Civil Peynir!

Peki, civil peynirin organizasyonla ne gibi bir ilgisi var ki!

Kış Oyunları kışın yapılır, kar da kışın yağar... 

Kar beyazdır, civil peynir de beyazdır.

O halde ilgisi vardır, diyenlere de katılırım elbet! Bu da bir bakış ve düşünce açısıdır.

 

Açıklamanın ikinci paragrafında, "... bir basın kuruluşu edasıyla yayın yapan..." ve son satırlarda da "... dostlar alış verişte görsün edasıyla bir şeyleri yazmak ne basın ahlakına ne de basın etiğine sığmaktadır." cümleleri bizim aynaya bakmamıza neden oldu!

Bakınca gördük ki, gerçekten basınla, yayınla bir ilgimiz olmadığı halde öyle bir edamız var!

Meğerse biz marangozmuşuz da haberimiz yokmuş!

 

Toplumun her kesimi tarafından ilgiyle izlenen Erzurum Ajans'a gönderilen ilgili açıklamadaki alıntı yaptığım cümleleri ciddiye alacak olsaydım, cevabım başka türlü olurdu.

Başka türlü cevabı, gerekirse kullanmak üzere bir kenarda saklı tutarak bir şey daha sormadan geçersem, her zaman uyanık olan okur tayfamız olur ki kızar!

Başbakan'a ve Bakanlara teşekkür için Hürriyet gazetesine verilen ilan bedelinin, söz konusu organizasyona ne gibi bir katkısı olmuştur?

Teşekkürü bile katkı olarak sayan anlayışın verdiği selamı da sadaka olarak sayacağından şüphe duymaya başladım.

Bu açıklamayı yayınlayarak ve de cevap vererek mesleğimize olan saygımızı henüz yitirmediğimiz umarım anlaşılır.

Umarım Bay Başkan’da bizim gibi aynaya baktığında ‘Ben ne yapıyorum ve ne yaptım?’ diye kendisini sorgular!...

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.