Bir rüyam var

“Bugün bir rüyam var benim” sözü,  Abraham Lincoln’ün köleliği kaldırışının yüzüncü yıldönümünde Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da 28 Ağustos 1963 yılında yapılan kutlamada 210.000 kişinin önünde kürsüye çıkan siyahların hakkını isteyen Martin Luther King’e aittir.  King’in konuşmasının metnini burada vermeyeceğim ancak bu söz aynı ülkede Oklohoma Üniversitesi Öğretimi Geliştirme Programı Direktörü coğrafyacı Prof. Dr. I. Dee Fink’e   ilham kaynağı olur. Bu sözü Fink Amerikan eğitimi için söylemektedir. O da “Benim de bir rüyam var” demektedir. Rüya görmesine neden; yapılan araştırma sonuçlarına göre ders alan öğrencilerle ders almayan öğrenciler arasında o dersin kazanımıyla ilgili bir fark olmadığıdır.  Dersler etkin değildir. Bu onda büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Bir diğer araştırıcılar da bu durum böyle devam ederse dünya liderliğini kazanan Amerika’nın her alanda liderliğini sürdürmesi mümkün değildir görüşündedirler.  Hatta ülkede “Bir ulus riskte” raporları yayınlanmaktadır.  On yıl sonra yapılan raporlarda yine “Hala ulus riskte” denmektedir. Bundan kurtulmak için her Amerikalı bilim okur yazarı olmalıdır. Bilim psikolojisine eğilmeli merak, motivasyon, özel yetenek, ilgi, kişilik, akıl sağlığı, bilim etkinliği öğretimde önemsenmelidir.

Fink, Amerikan eğitimi için rüyasını şu cümlelerle dillendirir:

a-     Öğrenilen bilgiler gerçek hayatta uygulanabilmelidir.

b-    Dünyayı daha iyi yapmanın ve daha farklı kılmanın yolları bulunmalıdır.

c-     Hayat boyu öğrenme ile meşgul olmalıdır.

d-    Öğrenme bir işkence değil bir zevk haline gelmelidir.

e-     Toplumu inşa etme hem işte hem de kişisel hayatta önem kazanmalıdır.

f-       Önümüze gelen her türden problem ve sorunlar hakkında kopuk ve ilişkisiz düşünmemeli, çoklu bakışla ve çok yönlü düşünerek sorunlar arasındaki bağlantıları görebilmeli, çözüm önerileri sunmalıdır.  

g- Yaratıcı bir problem çözücü olmalıdır.

h-  İletişim becerileri gibi sorunları çözme becerileri geliştirmelidir.

i- Dersin temel prensiplerini anlayabilmeli ve bunları yeri gelince kullanabilmelidir.

j-  Hayatta ve işte karşılaştığı zorluklara rağmen pozitif kalabilmelidir.

k-  Eleştirel ve kritik düşünce alışkanlığının gelişmesini geliştirmelidir.

l- Her türden değerlerini sürekli iyileştirme çabası içerisinde olmalıdır.

m- Değişimi bir ihtiyaç görmelidir.

n- Derin bir merak duygusunu geliştirmelidir.

Sonuç olarak; Amerikan toplumu riskteyse vay bizim halimize demek geliyor içimden. Benim de kendim için bir rüyam var demek belki de işe kendimizden başlamak demektir. İyi rüyalar…. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.