Biz Dünya Kayak Merkeziysek onlar ne?

Ulaşım gibi bir çok dezavantajı olmasına rağmen başarılı pistleri ve üstün hizmet kalitesiyle her yıl yaklaşık 1,5 milyon yerli ve yabancı turist çeken Kayseri Erciyes Kayak Merkezi, uluslararası yeterlilik sertifikasına layık görüldü. ’Dünya Kayak Merkezi’ tanıtımlarının yapıldığı Palandöken’de ise Ejder zirvesine iki yıldır bir tesis yapılamadı. 

Kayseri deyince aklınıza ne geliyor? Hemen pastırma ve mantı diye düşündünüz. Ya ticari zekaları! Fıkraların vazgeçilmezidir. Ne denli çalışkan ve güçlü bir lobileri olduğunu da tüm Türkiye bilir. Geçmişten bugüne geldikleri noktaya bakınca her bir özelliklerinin üzerine daha koydular. Ticari anlamda bir yığın markaları vardı şimdi sayısını onlar bile bilmiyor. Güzel ülkemin böylesine çalışkan ve üretken bir kenti olduğu için hem gurur duyuyorum hem de kıskanıyorum.

Sorarım size kıskanmamak elde mi? Bırakın organize sanayi bölgelerini, kentleşmelerini, ticari faaliyetlerini atın bir kenara…

Alın size Erciyes Kayak Merkezi…

Kısaca özetleyeyim: Mehmet Özhaseki ismini herkes bilir, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde öyle bir sahip çıktı ki Erciyes’e, “Bura da benim bir evladım” deyip duruyordu. Abartısız söylüyorum her bir metrekaresini dantel gibi işledi. Pistler, tesisler aklınıza ne gelirse…

Ama başkanın ilk işi ne oldu biliyor musuz? İşi bir profesyonele, liyakat sahibi bir isme bırakmak oldu!

O dönemde sırf merakımdan gittim, gördüm. Otel işletmecileri şaşkına dönmüştü, dağı sahiplenen biri vardı çünkü. El birliği, iş birliği yaptılar, “ben” değil, “biz” olalım dediler ve yaptılar. Hem de neler yaptılar!

Bırakın kar, kış dönemini yazın bile bin bir türlü etkinliğe ev sahibi oldular, bir Kayseri’yi dağa taşıdılar.

Sonuç?

Hiç şaşırmayın… Bugün 1,5 milyonu aşkın yerli ve yabancı turist ağırlıyorlar. Yapanlar yaptı, yenileri de otel için yer arıyorlar. Son gollerini de hafta sonu attılar. Yaptıkları işlerin kalitesini belgelediler ve Türkiye’nin uluslararası kalite de tek dağı oldular. Hem TSE ISO 9001 hem de IQ Net kalite belgelerini aldılar. 

Helal olsun…

Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahit Cıngı da çıktı, “Türkiye’deki en iyi yönetilen dağın Erciyes olduğunu zaten tüm ülke biliyordu. Şimdi Avrupa bilecek, onlara da öğreteceğiz” açıklaması yaptı.

Tekrar sorarım size kıskanmamak mümkün mü?

Gelelim bize…

Bir kaç yıl önce Mehmet Sekmen, “Dağ bizim” deyince ayaklarım yerden kesilmişti. Heyecanımın ortağı ve en yakın şahidi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin’dir. Tabiri caizse ömrünü yedim. Sağolsun bana sabretti, Palandöken’e de büyük emek verdi.

Çok kısa sürede alt yapı noktasında ciddi ilerleme kaydedildi.

Yılların ihmaline uğrayan pist düzenlemelerinden tuvaletlere, ortak kullanım alanlarından tesislerin bakımına kadar her şeye el atıldı.

2011 Kış Oyunları için yapılan ama su tutmayan gölet bile kullanılır hale getirildi.

Suni kar yapıldı. Pistler ışıklandırıldı.

Metropol kentlerde tanıtımlar yapıldı, görücüye çıkıldı.

Müşteri odaklı işletme anlayışından hareketle olsa gerek kafeteryalar yapıldı, bungalovlar inşa edildi. Ama bunları yaparken kimse yabancı turistleri düşünmedi! (Bu satır için ayrı bir yazı gelecek)

PATROL’lar eğitildi, tatbikatlar yapıldı.

Hatırlayacaksınız, ‘Dünya Kayak Merkezi… Ejder 3200’ markası bilboardlarda yerini aldı.

Bir tane de Genel Müdür atandı.

Sonra…

Sonrası yok işte.

Niye, çünkü Dünya Kayak Merkezi olduk, bitti. Tamam işte. Avrupalının ne işi var bizim Palandöken’de!?

Onlar gitsin Erciyes’e.

Haa unutmadan bir ara Valilik olaya müdahil oldu Konaklı’da şalteri kaldırılmamış iki tesisin Palandöken’e nakline karar verildi. İhale yapıldı ama birileri itiraz etti, iptal oldu. Valilik ikinci kez ihaleye çıktı. 

Sonra…
Bunun da sonrası yok.

İki yıl oldu daha bir tesisi kuramadılar ama olsun Dünya Kayak Merkeziyiz!

Bu arada Vali Okay Memiş’i de zirveye çıkardılar, “Biz böyle kayak merkeziyiz” dediler.

Vali Bey daha dün bir bugün iki, neyin ne olduğunu nereden bilsin. Sayın Vali, belli ki yanlış bilgilendirilmiş, bu yıl bir milyonun üzerinde turist ağırlamayı hedeflediklerini söylemiş! 

Sayın Valim size o rakamı kim verdi, kim bilgilendirme yaptı bilmiyorum ama belli ki o kişinin ayakları yere basmıyor. Burası Erciyes değil, burası Palandöken!

Palandöken’in turist profili belli.

Yerlisi de yabancısı da belli.

Siz bakmayın öyle milyon falan demelerine,

Palandöken’in yatak kapasitesi 2 bin 450!

Son satır…

Duydum ki otopark bu yıl ücretli olacakmış. Yapın. Başka türlü o borç nasıl ödenir!


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kayaksever 01 Ocak 1970 02:00

    Ejdere yeni yapılan tesis galiba pistin tam ortasından geçiyor güzelim doğal pisti mahvedeceler yazık