Bu cenazeyi Sekmen kaldırır mı?

Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Tarımsal SİT Alanı’ olarak belirlenen birinci sınıf tarım arazileri üzerine hobi bahçeleri yapıldı mı, yapıldı.

Toprağın asıl sahibi olan Devlet, bunu kimsenin yanına bırakmaz, yapmayın, etmeyin dedik mi dedik.

Bakın işte, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Dünya Çölleşme ve Kuraklık Günü’nde konuştu, sonra da tweet attı.

Konuşmasını aynen aktarıyorum.

"Koronavirüs salgınından sonra toprağa artan ilgi nedeniyle tarım arazilerinin noter satışıyla hisseli olarak satışlarının yapılarak bu alanlar üzerinde izinsiz hobi bahçeleri oluşturulduğunu görüyoruz. Dikkatinizi çekmek istiyorum ki, noter aracılığı ile yapılan satışlarda arazinin değil, kooperatif veya şirketin hissesi satılmaktadır. Bu noktada vatandaşlarımızın noter satışı yapılan arazilerde hiçbir zaman hissedar olamayacakları ve tasarruf haklarının da bulunmayacağını, bu vesileyle bir kez daha belirtmek istiyorum. Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet. Bu nedenle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu konuda daha hassas davranmalarını rica ediyorum. Aksi takdirde cezai müeyyidelerle karşılaşmanın yanında, satın aldıkları taşınmazların yıkılması ile karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim. Yani daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse; biz ne aradaki aracılar kazansın diye tarım arazilerimizi çölleşmenin kucağına atabiliriz, ne suyumuzun bu kadar fütursuzca kullanılmasına müsaade edebiliriz, ne de insanımızın tarıma olan ilgisinin kullanılarak kandırılmasına göz yumabiliriz."

Sadece Erzurum’da değil, birçok kentte yaşanan bu soruna kalıcı çözüm getirmek için harekete geçen Bakanlık, şimdi ‘daha ağır’ bir mevzuat hazırlıyor.

Peki, bundan sonra ne olacak?

Yaşanacak mağduriyetlerin hesabını kim verecek?

Erzurum’da Maksutefendi ve Toparlak dışındaki 7 alanda hobi bahçelerinden yer alan, kendi çapında toprakla uğraşan bu insanların zararını kim karşılayacak?

Bu soruları düşünürken, aklıma Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in AK Parti İl Başkanlığında yapılan son toplantıdaki şu sözleri geldi. 

Sekmen aynen şöyle demişti.

“Yıkım kararı alındı. Hobi bahçeleri yapılırken, Tarım İl Müdürlüğü’nden görüş alınmalı ki, bu noktada görüş almadan, ruhsat almadan bu işlere başlamışlar. Valilik İlçe Belediyelerimize yazı gönderdi, belediyelerde yıkım kararı aldılar. İcra edilecektir çünkü artık Erzurum’da tarım alanları, mera alanlarına izin almadan çivi çaktığınızda, bir kulübe de yapsanız yasaya aykırı. Biz bunun gereğini yerine getirmezsek, belediye başkanı arkadaşlarımız ileride yapılacak bir soruşturmada suçlu duruma düşebilirler. Yapılacak şey belli. Oraları yıkıp, kaldırmak. Ayrıca şunu da söylemeliyim af bizim yetkimizde değil. Af hükümetin alabileceği bir karar ve öyle ki, ben tarım arazilerinde yapılan çalışmalara af geleceğini asla tahmin etmiyorum. Haliyle yapabileceğimiz bir şey yok. Arkadaşlarımız işi yerine getirmekle mükelleftir.”

Başkanım gelin bir büyüklük yapın, bu cenazeyi siz kaldırın.

Elinizde tarıma elverişli olmayan o kadar marjinal araziler var.

Lütfen destek verin, millet bahçesini gösterdiğiniz yere taşısın. Derdi hobi bahçesi olan, toprakla uğraşmak isteyen zaten koşa koşa gider. Üstelik bazı çalışanlarınızın da hobi bahçeleri var. Onları da aradan çıkarmış olursunuz.

Siz bunu bir düşünün.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • DADAŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Tüm yazılalarınız 10 numara... Tebrikler

  • Dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Onur Bey bu yazınız için teşekkür ederim. Hobi bahçelerinin halk için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu fark etmeniz güzel. İster aracı yapsın ister belediye yapsın ama yapılsın. Uygun yer nereyse orası olsun. Şehrimizde sosyal faaliyet az, insanlara alan açmazsak kalite göç vermeye devam edeceğiz. Saygılar...