Ekonomi Haber Girişi : 16 Temmuz 2018 18:00

Bu şehirde 12 ay iş, 12 ay satış var

Bu şehirde 12 ay iş, 12 ay satış var
Asansörde karşılaştığım Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver ile ’25’ dakikalık sohbetin özetini okumadan önce şu satırlara göz atmak ister misiniz?
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Asansörde karşılaştığım Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver ile ’25’ dakikalık sohbetin özetini okumadan önce şu satırlara göz atmak ister misiniz?

“Bölgemizde ‘ben’ değil ’biz’ demediğimiz sürece hayal kurmaktan başka birşey yapamayız…”

“Dünya’da artık herkes ekmeklerini birleştiriyor, patronlar çalışanlarıyla ortak oluyor…”

“Erzurum’da 6 ay kış var sözünü kafanızdan çıkarın…”

“Ahmet bu işi yapıyorsa Mehmet bu kısır döngüye sen girme…”

İki yıl önce bugün aydınlık bir Türkiye’nin sabahına uyanmıştık. Aslında uyumamıştık! Uyku süzülen gözümün biri televizyonda diğeri internet haber sitelerindeydi… O gün sitelerden birinde yayınlanan haber tüylerimi diken diken etmişti: ’Darbe gerçekleşmiş olsaydı neler olurdu?’

Kabus… Karabasan… Adını siz koyun. Aklınızdan neler neler geçiriyorsunuz değil mi?

Allah’a şükürler olsun o ihanet gecesinin sabahı apaydınlıktı iki yıl sonra bu sabah olduğu gibi… 

Tüm bunlar kafamdan geçerken, yolum Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’ne düştü. Asansörü beklediğim sırada karşılaştığım Başkan Ethem Tanrıver ile sohbetimiz başlamıştı.



Açılamayacak kapı bırakmayız

Yatırım ortamının iyileşmesi, güven ve istikrar için insanlar hep seçimi bekledi. Artık ülkemizin önü açık. İnsanlara da bir güven geldi. Devletimiz yatırım yapana ciddi teşvikler sağlıyor. Önemli olan sanayicimizin bu işe daha duyarlı olması, yatırımını yapacağı zaman gelip bizlerle paylaşsın biz ne gerekiyorsa, bakanlık, birlik, STK’lar her zaman onların yanındayız. Açılamayacak kapı bırakmayız. 

Şu an ne durumdayız?

İhracatın artması için en önemli unsur üretimin artmasıdır. DAİB olarak bize 17 il bağlı ve 5 ülkeye sınır kapısı olan birliğiz. Emin olun Doğu Anadolu Bölgesi altın yılını yaşayacak. Bütün organize sanayilerin alt yapısı hazırlanmış durumda. Türkiye’de OSB’lerde yer bulmak çok ciddi bir maliyet ama Doğu’da hangi OSB’ye giderseniz bütünü yatırımcıların emrinde. 5 ve 6’ncı bölge teşvikleri yatırımcıya çok ciddi katma değer sağlıyor. 

Avantajlarımız neler?

Son yıllarda Türkiye’de maliyetler çok hızlı artıyor ve kar marjlarının oldukça düşüyor. Haliyle bizim batıyla rekabet edebilecek çok gücümüz var. Bugün İstanbul’da Avrupa’dan Anadolu’ya bin liraya araç gönderirken biz Erzurum’dan, Iğdır’dan, Kars’tan İstanbul’a 2 bin liraya araba gönderecek duruma geldik. Niye Türkmenistan’tan, İran’dan ve Azerbaycan’dan çıkan arabalar hep boş gidiyor. Bu bir fırsat.

Yatırımcılara sahip çıkabilecek miyiz?

Yatırımcı kuş gibidir, bugün buraya yarın başka bir yere konar. Yeni hükümet ve devlet sistemiyle bürokrasinin azalacak olması çok ciddi bir avantaj. Yatırımcı bugün karar verdiğinde yarın işine başlaması gerekiyor. Başlayamadığı zaman bu işler olmaz. Mutlu olursa işine devam ediyor mutlu olamazsa ‘Ben şuraya, buraya gideyim’ diyebiliyor. Doğu’da STK’lar, yerel yönetimler yatırımcının yanında olduğu sürece bürokrasiyi minimize ettiğimiz sürece İnşallah bir sıkıntı olmayacaktır. 

Erzurum’da ne yapılabilir?

Emek ve işgücüne dayalı sektörler önemli… Hızlı bir ivme kazandırma açısından tekstil önemli ve hızlı bir sektör. Bu sektörlere yatırım yapılırsa daha hızlı bir başarı sağlanabilir. Örneğin Batman bunu başardı. 6 bin insan çalıştırıyorlar. İşsizlik sorunu çözülmüş. Biz de bunlar gibi yapabiliriz. Bir diğer örnek Van’ı söyleyebiliriz onlarda ayakkabı sektörünü aldılar. İnsanlarımızın muzdarip olduğu bir konu şu ki, Ahmet şu iyi yapıyorsa Mehmet de o işi yapıyor. Bu kısa dönemli kısır bir döngü. Bu ileriye değil geriye götüren bir sistem. Kaynağımız, potansiyelimiz neyse ona yönelmemiz lazım. Doğru ve bilinçli yapmamız lazım. Araştırmalar yapılıyor ama nete inmeniz için elinizde çok ciddi veriler olması lazım. Batıdan buraya ne geldiğini hesaplayamazsak biz bu işi yapamayız. Dünya’nın neresinden gelirse gelsin Ilıca’daki kantar tüm geçişlerin güzergahı… Bir yıl bunun şeceresini tutsak gelen araçların irsaliyelerine baksak buraya en çok ne geliyor, neye ihtiyacımız var. Buna karara verebilir ve doğru bir mantıkla yatırım yapmış oluruz. Ayrıca demir işi yapılabilir çünkü maden ve maden yatakları bölgemizde yoğun bir şekilde var. Madene dayalı bir sektör de çok ciddi istihdam sağlanabilir. Enerji hatları buradan geçiyor haliyle Erzurum bir enerji üssü olabilir. Bakın Batman 1985 yılında il bile değil di bugün Batman Büyükşehir. Bizim de avantajlarımız var. Karadeniz limanı, sınır ülkeler… Bakın yakında Irak’ta yeni bir yapılan başlayacak ve biz bunlardan faydalanmak zorundayız. İnşaat ve inşaata dayalı ürünleri daha hızlı büyütmemiz gerekiyor. Kolay olacaksa ilk akla tekstil geliyor ama kalıcı yatırımlara baktığımızda inşaat ve inşaat ürünleri üzerine yatırım yapmamız gerekiyor. Batıdan buraya ne geldiğini, buranın ne tükettiğini bilmemiz lazım.

Bölgede ortaklığın artması için ne yapılmalı?

Bölgemizde ‘ben’ değil ’biz’ demediğimiz sürece tüm bu işlerin hepsi hayaldir. Önce ‘biz’ demesini öğrenip bölüşmeyi öğreneceğiz. Dünya’da artık herkes ekmeklerini birleştiriyor. Bugün patronlar personelleriyle ortak olmaya çalışıyor. Çünkü bugün personel, o iş gücü fırsat arayışında. Daha iyi bir yer, daha iyi imkanlar bulduğunda hemen kayabiliyor. Haliyle firmalar artık personelleriyle iş ortaklığı yapmaya çalışıyorlar. Bizim de birleşme kültürünü aşılamamız lazım. ‘Biz’ dediğimiz gün aşamayacağımız hiç bir durum yoktur. Ayrıca elimizdekileri de bir kademe büyütmemiz lazım. Dışarıdan elbette ki gelsinler ama elimizde büyük olsun, küçük olsun tüm yatırımcılarımızın gönüllerini almak lazım. Önemli olan Doğu Anadolu… En cazip merkez olacak… Bakın Suriye’de işler biraz düzelsin bu işin ekmeğini tüm Doğu Anadolu yiyecek. Erzurum’da şu olmaz demeyin. 6 ay kış var demeyin. 12 ay iş var 12 ay satış var. Bunu artık kafamızdan çıkaralım. 

Bu söyleşiyi bazılarınız hariç okumayacağınızı bildiğim için en baştan ‘satır aralarını’ sundum sizlere… Hatırlatmakta fayda var bir de sonunda göz atın.  



“Bölgemizde ‘ben’ değil ’biz’ demediğimiz sürece hayal kurmaktan başka birşey yapamayız…”

“Dünya’da artık herkes ekmeklerini birleştiriyor, patronlar çalışanlarıyla ortak oluyor…”

“Erzurum’da 6 ay kış var sözünü kafanızdan çıkarın…”

“Ahmet bu işi yapıyorsa Mehmet bu kısır döngüye sen girme…”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.