Buyrun linç ediyoruz!

Bakın kanun ne diyor?

6197 ve 6308 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun…

Kanun’un dördüncü bölümü ve bu bölüm altında bulunan 30, 31, 32, 33 ve 34. maddeler, eczanelerde yapılacak olan TEFTİŞ’e yönelik hükümleri içermektedir. Kanun’un 31. maddesine göre; “Denetim sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri veyahut Sağlık ve Soysal Yardım Vekâleti veya Müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabiplerce yapılır.”

13.10.1992 Tarih ve 21374 Sayılı Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkındaki Yönetmeliğin 32. maddesine göre; “Denetim, Sağlık Bakanlığı Müfettişleri veya bulunmadığı yerlerde Sağlık Müdürleri veya Sağlık Müdürleri tarafından görevlendirilecek Sağlık Müdürlüğünde görevli eczacı ve hekim tarafından yapılır. Sağlık Müdürlüğünde görevli eczacı yoksa görev verilecek bir hekim ile Bölge Eczacı Odası Yetkilisi veya Temsilcisi tarafından yapılır.”

Dün akşam saatlerinde Ticaret Bakanlığı Korona Virüs nedeniyle talebi artan ürünlerde fahiş fiyat uygulaması yapan firmaların isimlerini ifşa etti.

Erzurum’dan da 4 eczane listede yer aldı ve tabi sosyal medya yıkıldı.

Neler neler yazdılar hala da yazıyorlar. Kimi hakaret, kimi de dilim varmıyor söylemeye…

Kimse de demiyor ki bu işin aslı astarı ne? Hemen hücum, hemen asalım, keselim.

Merak ettim eczacı bir arkadaşımı aradım.

Dediklerini aynen aktarıyorum.

“Hatırla virüsün Türkiye’ye girdiği ilk günleri. Bir an da kaos olmadı mı? Üretici firmalar, toptancılar maskenin de dezenfektanın da saatte bir fiyatını değiştirdiler. Örnek veriyorum 1 liraya sattığımız maske 3-4 liraya çıktı. Yüzde 20-25 kar payı, bir de yüzde 18 KDV’yi üzerine ekleyip satmamız gerekecekti. Yemin ediyorum, utandık alamadık. Çünkü bunu vatandaşa biz izah edemezdik. Bir kaç gün sonra Bakanlığın devreye girmesiyle fiyatlar normale döndü ki yine de pahalıydı bir kaç kutu maske, bir kaç dezenfektan alabildik… 100-150 liraya ateş ölçer satıyorduk, şimdi olmuş 700 lira. Bu rakamları eczacılar belirlemiyor.”

Toplantıcıdan, depodan aldığınız ürünlerin faturası yok mu?

“Olmaz mı? Çöp alsak faturasını almak zorundayız. Sonuçta merdiven altı yerlerden almıyoruz bu ürünleri. Aldığımız belli, sattığımız belli.  Hem ne kadar maske ne kadar dezenfekte alabilir bir eczane? Bir eczanede ne kadar maske ya da ne kadar dezenfektan olabilir? Stoklayacak halimiz yok. Emin ol bazılarımız her ikisini de bulundurmadı.”

Bakanlığın ifşa ettiği isim listesine baktım, üşenmedim saydım. 48 ilde 67 eczaneye ceza kesilmiş. Geri kalanlarda toplantıcalar, perakendeciler… Fahiş fiyat uygulamışlar mı, uygulamamışlar mı onu bilemem. Ama bildiğim ve inandığım bir şey var o da Kanun.

Yukarıda ilgili maddesini yazdım.

Eczacılara da sordum.

Şimdi Ticaret İl Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir’e soruyorum.

Sizin eczanelerde ne işiniz var?

Hangi kanunun hangi maddesine göre denetlediniz?

Ve çarpıcı bir iddia!

O ki denetlediniz tutanaklar nerede?

İsmi ifşa edilen eczacılardan biri -ki ben ismini yazmıyorum- aynen şunları söyledi.

“Eczaneye geldiklerinde ben yoktum. Çalışanlarım Ticaret İl Müdürlüğü’nden ve zabıtadan denetime geldiklerini söylediler. Maske ve dezenfektan sormuşlar. Çalışanlar da, ’Dezenfektan yok, sadece bir kutu maske var onu da kendimize ayırdık’ demişler. Maskenin faturasını istemiş ve gitmişler. Kısa bir süre sonra faturayı bizzat ben götürdüm, olayı anlamak istedim. Tutanak, ihbarname talep ettim, ‘göndeririz’ dediler ama göndermediler. Ne olduğunu anlamadan dün Bakanlığın internet sitesinde yer aldık. Hemen linç kampanyası başlattılar. Bilip bilmeden yorumlar yapıyorlar, hakaret ediyorlar. Üç - beş kuruşa tenezzül edecek insanlar değiliz. Bu durum bizi çok üzdü. Diğer eczacı arkadaşlarımla birlikte itiraz dilekçemizi hazırladık. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz…”

İnanılır gibi değil.

Fiyatı üretici belirlerken, depocusu, toptancısı kar marjını üzerine koyarken, ilgisi olmayan bir çok yerde dezenfektan, maske satışı yapılırken, sen gel eczanelerin tepesine bin.

Dedim yine diyorum bu 67 eczane içinde üç kuruşa tamah etmiş eczacı vardır, yoktur bilemem. Ama tüm eczacıları  aynı kefeye koyamayız.

Bu insanların her akşam alkışladığımız sağlık çalışanlarından farkı ne?

Şu sıralar hepsi Korona Virüsle burun buruna hizmet vermiyor mu?

Allah göstermesin bir test yapılsa eczacısı, çalışanları arasında kim bilir kaç pozitif vaka çıkar.

Herkes evde otururken, onların canlarını hiçe sayıp üç kuruşluk maskeden, dezenfektandan ‘kar edelim’ derdine düşeceklerine ben ihtimal vermiyorum.

Bu linç kampanyasını başlatanlara ve destekçilerine söylüyorum okuduğunuz bu iddialar karşısında ve hiç bir hukuki zemine dayanmadan yapılan denetimlerle isimleri ifşa edilen eczacılar, yarın aklanırsa utanmaz mısınız?

“Yok utanmayız diyorsanız”, buyrun linç ediyoruz.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Vahdettin kaya 01 Ocak 1970 02:00

    Niye dört eczane bunu niye sorgulamıyorsun

  • Cemil 01 Ocak 1970 02:00

    Sonuç olarak fırsat zincirinin bir halkası olmuşlar.

  • Mustafa 01 Ocak 1970 02:00

    Herkes kendince haklı abi bir haksız var ki aslında onlar haklı vatandaşşş bende virus ülkeye girmeden maskeyi 1 tl aldim virus girdikten sonra 5 tl aldım herkes kendi penceresinden bakıyor olaya ama fakir fukaranın pencere cami hep sis hep puslu