Kültür-Sanat Haber Girişi : 06 Aralık 2014 15:36

Büyükşehir'den muhteşem şölen

Büyükşehir'den muhteşem şölen
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Yaşar Reyhani Aşıklar Şöleni, buram buram Anadolu kokan ezgilerle yoğun bir ilgiyle başladı.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Yaşar Reyhani Aşıklar Şöleni, buram buram Anadolu kokan ezgilerle yoğun bir ilgiyle başladı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen şölene Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den toplam 50 halk ozanı katıldı. AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Adnan Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Genel Sekreter Ali Rıza Kiremitci, ESKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, akademisyenlerle diğer protokol üyelerinin de iştirak ettiği şölende, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Aşık Yaşar Reyhani'yi bilimsel bir bakış açısıyla anlattı. Milletvekilleri Yılmaz ve Çığlık da, ünlü halk ozanının Türk halk edebiyatındaki yerini ifade etti. Başkan Sekmen de, Reyhani'nin önemli bir halk ozanı olduğunu vurguladı. Sekmen, "Türk halk edebiyatının değerli şahsiyetleri arasında yer alan Aşık Yaşar Reyhani, dönemine damgasını vuran önemli halk ozanlarından biridir. Ülkemizdeki aşıklık geleneğinin seçkin temsilcilerinden biri olan Reyhani'nin eserleri günümüze ışık tutan özelliklere sahiptir. Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilenerek halk hikayelerini sazın ahenginde mısralara döken değerli ozanımız, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Efkari ve Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usulleri öğrendi. Dönemine ışık tuttu" dedi.

"REYHANİ'NİN ÜNÜ TÜRKİYE İLE SINIRLI DEĞİLDİ"

Başkan Mehmet Sekmen, Aşık Reyhani'nin ününün sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını anımsattı. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kafkaslardan Avrupa'ya kadar birçok ülkede konser veren Erzurumlu aşığımız Reyhani'nin ünü Türkiye ile sınırlı değildi. Aşık Yaşar Reyhani, Amerika'da katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verilen ender ozanlardan da biriydi. 'Öz canımdan çok sevdiğim Erzurum, çaresiz dişimi sıktım gidirem' diyerek gönüllerimizde taht kuran bu aziz halk aşığını anmak için bugün buradayız. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, ozanımızın kızı Yasemin Hanımefendi'nin her platform ve organizasyonda babası için yaptığı çağrıya sessiz kalmadı ve bu şöleni düzenledi. Geleneksel bir hale getirilecek olan bu şölen, her yıl daha da görkemli bir şekilde gerçekleştirilecek." Konuşmaların ardından şölene katılan aşıklar, Reyhani'nin sevilen eser ve şiirlerini seslendirdi. Bu arada, Uluslararası Yaşar Reyhani Aşıklar Şöleni, 06 ve 07 Aralık tarihleri arasında Erzurum NFK Kültür Merkezi'nde devam edecek. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Helal olsun sayın sekmen 12 yıl o koltukta oturan kucuk ahmet acaba utanıyormu reyhanı babanın ismini bile ağzına almadı