İlçeler Haber Girişi : 22 Ağustos 2014 13:30

Çiçek yüzünden 179 sığır telef oldu

Çiçek yüzünden 179 sığır telef oldu
Türkiye'de ilk defa 2013 yılında büyükbaş hayvanlarda tespit edilen Sığır Çiçeği hastalığı, Erzurum'da 179 hayvanı telef etti.
Erzurumajans-Türkiye'dern ilk defa 2013 yılında Batman, Hakkari, Kahramanmaraş, Malatya, rnOsmaniye, Hatay ve Adıyaman'daki büyükbaş hayvanlarda tespit edilen rnSığır Çiçeği hastalığı, Erzurum'da 179 hayvanı telef etti. Gıda Tarım vern Hayvancılık İl Müdürlüğü, hastalığının görüldüğü 3 ilçede aşılama ve rnkarantina çalışması başlattı.

Halk arasında 'çiçek' ya da rn'Afrika' hastalığı olarak bilinen Nodüler Ekzantem'in Erzurum'da da rngörüldüğünü belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, rnhastalığın özellikle büyükbaş hayvanlarda yüzde 60- 65 verim kaybına, rnyüzde 5 de ölüme neden olduğunu söyledi. Hastalığın büyük ekonomik rnkayıplara yol açtığını, sineklerin ise bu hastalığın yayılmasına neden rnolduğunu belirten Osman Akar, ilk olarak merkez Aziziye İlçesi'nde rngörülen hastalıktan şimdiye kadar 170 büyükbaş hayvanın öldüğüne dikkatirn çekti. Aziyeye komşu olan Aşkale'de 4 ve Karaçoban İlçesi'nde 5 rnbüyükbaş hayvanın öldüğünü işaret eden Osman Akar, şunları söyledi:

"Hastalığın tedavisi yok. Aşılama, dezenveksiyon, kordon-karantina tazminatlı imha ve sinekle mücadele yöntemi ilern mücadele ediliyor. Hastalık Erzurum'da ilk olarak görüldüğü merkez rnAziziye İçesi'nde 170, Aşkale'de 4 hayvan telef oldu. Hayvan sevkiyatı rnile hastalığın bulaşmış olduğunu tahmin ettiğimiz Karaçoban'da ise 4 rnhayvan öldü. Bakanlığımız itlaf edilen hayvanların maddi değerinin yüzdern 50'sini yetiştiriciye ödüyor. İlçelerdeki hastalığın çevre köy ve rnilçelere sıçramaması için dezenfeksiyon, aşılama ve belediyelerden de rndestek
alarak sinek ve haşere (Vektörle) mücadele çalışmalarını rnbüyük bir titizlikle yürütüyoruz. Besici ve çiftçilerin rnbilgilendirilmesi için el broşürleri dağıtık." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.