Türkiye Haber Girişi : 26 Ocak 2015 22:36

Çığ tehlike haritaları oluşturuluyor

Çığ tehlike haritaları oluşturuluyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, çığ tehlike haritaları oluşturuyor.
Erzurumajans-Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, çığ tehlike haritaları oluşturuyor.

Oluşturulacak haritalar ile çığ tehlikesi olan bölgeler belirlenecek ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritalar göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacak.

Çığlar, ülkemizdeki dağlık alanlarda artan turizm tesisleri, HES yapıları, yollar ve enerji nakil hatları gibi faaliyetlerden dolayı can ve mal kayıpları bakımından önemli problemler oluşturuyor. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, çığların oluşabileceği alanları belirlemek maksadıyla çığ tehlike haritalarını oluşturmaya başladı. ÇEM Genel Müdürlüğü, 2015-2016 yıllarında birisi Trabzon Çaykara'da, diğeri ise Rize Elevit (Yaylaköy) Yaylası'nda olmak üzere iki adet çığ tehlike haritası hazırlayacak. Buna ilaveten Orman Genel Müdürlüğü'nce Çoruh Havzası projesi kapsamında bütün havzayı kapsayacak şekilde çığ tehlike haritası oluşturması çalışmaları devam ediyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayları meydana gelmesinden dolayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncelikle çığ haritalarını oluşturmaya bu bölgelerden başladı. Gerek mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak, gerekse yapılması planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak maksadıyla buralarda çığ tehlike haritasının yapılması önem taşıyor.

"HARİTALAR CAN VE MAL KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"


Oluşturulacak çığ haritalarının can ve mal kayıplarının önüne geçmek için büyük önem arz ettiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu haritaları oluşturmaya Doğu Karadeniz Bölgesi'nden başladık. Çünkü buralar çığ tehlikesi bakımından öncelikli yerler. Bugüne kadar tamamladığımız 14 çığ kontrol projesine ilaveten 2015-2016 yıllarında Rize bölgesinde bir adet çığ kontrol projesini daha tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Çığ kontrol projelerinin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğinin altını çizen Eroğlu, "Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde rüzgâr perdesi, kar ağı saptırma duvarları, çelik kar köprüleri gibi tesisler inşa ediyoruz. Tesis edilen bu yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte uygulanan projeler ile meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesi ya da tamamen önlenmesi hedefleniyor" dedi.

Çığ kontrol projelerinin ÇEM Genel Müdürlüğü ve OGM tarafından, uygulamasının ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, "Şimdiye kadar hazırlanan 14 çığ kontrolü projelerinden 3'ünün uygulamasını yaptık, 3'ünün uygulaması devam etmektedir. Uygulanan bu projelerle çığ zararlarının büyük ölçüde önüne geçtik. Diğer projelerin uygulamasına da en kısa sürede geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar Trabzon Uzungöl'de 4, Rize Ayder, Rize Çamlıhemşin Yukarı Kavron, Erzurum-Bingöl Karayolu 81. kilometresinde, Trabzon Karaçam, Trabzon Araklı Kayaiçi köyü-Yetimoğlu, Trabzon Çaykara-Demirkapı Yukarı Dursoğlu, Erzurum'un Tortum ilçesi Peynirli köyü ile İspir ilçesi Başyurt köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya mevkii ve Artvin'nin Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde çığ kontrolü projeleri hazırlandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.