Ekonomi Haber Girişi : 27 Kasım 2014 15:01

DAİB Agro Food Drınk Tech fuarına katıldı

DAİB Agro Food Drınk Tech fuarına katıldı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinin organizasyonunda, Bölgedeki Gıda İhracatının Artırılması projesi kapsamında 11 firmanın katılımıyla, Gürcistan Tiflis'te "Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti" organizasyonu gerçekleştirildi.
Erzurumajans-Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinin organizasyonunda, Bölgedeki Gıda İhracatının Artırılması projesi kapsamında 11 firmanın katılımıyla, Gürcistan Tiflis'te "Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti" organizasyonu gerçekleştirildi.

Programa, DAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Senar Kendisever, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, projeye dahil olan 11 firmanın ve Birlik temsilcilerinden oluşan toplam 27 kişi katıldı. Program otobüsle Erzurum'dan hareket edilerek Ardahan Türkgözü sınır kapısından gerçekleştirildi.

Fuar açılışına katılım sağlanmasının ardından standa ziyaretçilerden büyük ilgi gösterildi. Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü ve Tiflis Ticaret Müşaviri Beşir İyidiker standı ziyaret ederek firma yöneticilerinden bilgi aldı. Fuarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım materyalleri de ziyaretçilere dağıtıldı.

DAİB heyeti aynı gün Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü'yü makamında ziyaret etti. Büyükelçi Gümrükçü, heyete Gürcistan'daki yatırım imkanları, ticaret yapmanın incelikleri hakkında bilgi verdi. Türk firmaların Gürcistan'daki yatırım ve ticaret tecrübelerinin paylaşıldığı görüşmede özellikle gıda sektörü açısından Türkiye'nin bölgedeki yeri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Program kapsamında DAİB heyeti daha sonra Gürcü Türk İşadamları Derneğini ziyaret etti. GÜRTİAD Başkanı Kenan O. Yıldırım ve üyeleri ile yapılan toplantıya Gürcistan Ekonomi Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'ndan temsilciler Genadi Jangıdze ve Lasha Zizzivadze de katıldı. Toplantıda Gürcistan için ithalatın çok önemli olduğunu ve yeni yatırımcılarla çalışmak istediklerini, mevcut olan Serbest Ticaret ve Sınır Ticareti antlaşmalarımız doğrultusunda ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiği dile getirildi. GÜRTİAD Başkanı Sayın Kenan O. Yıldırım derneklerinin dünü ve bugünü ve Türk firmalarına verdikleri destekler hakkında sunum yaptı. Ayrıca Gürcistan Tarım Üreticileri Birliği Başkanı da toplantıya dahil olarak tarım sektörüyle ilgili ayrıntılı bilgiler vererek sektördeki boşlukları ve yatırım yapılabilecek sektör ve alanları tanıtıldı.

Fuar alanında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri de oldukça verimli geçti. İkili iş görüşmeler sonrasında, firma temsilcileri ile yapılan görüşmelerde, gerek Gürcistan'ın sınır ülke oluşu açısından nakliyenin daha az maliyetlerle halledilebilir olması ihracatı teşvik edeceği gerekse ikili iş görüşmelerine gelen Gürcü firmaların projeye dahil olan firmalarla sektör ve üretim açısından yakın olmaları dış ticareti tetikleyen bir unsur olarak ortaya çıkacağı dile getirildi. İkili iş görüşmelerine Tiflis Ticaret Müşaviri Beşir İyidiker de katılarak incelemelerde bulundu.

DAİB heyeti program kapsamında ikinci gün Gürcistan Yatırım Ofisi ziyaret etti. Portföy Müdürü Kristine Meparıshvılı heyete Gürcistan'ın genel ekonomik durumu ve yatırım prosedürleri konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

HEDEF BÖLGE İHRACATINI 10 MİLYAR DOLAR SEVİYELERİNE TAŞIMAK

DAİB Yönetim kurulu Başkanı Cemal Şengel, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünü ve DAİB Genel Sekreterliği organizasyonunda, Tiflis / Gürcistan'a düzenlenen "Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti" programının son derece verimli geçtiğini dile getirerek, "Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar ile Bölgemizin hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmasına katkıda bulunmak, Bölgemizdeki firmalardan halen ihracat yapanların ihracat miktarlarını artırmak ve hiç ihracat yapmamış firmalarımızın da ihracat tecrübesi yaşamasına ve ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili ilişkilerin ve dış ticaretin geliştirilmesi ve artırılmasına yardımcı olmak gibi faydalar hedeflenmiştir. Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı için, Birliğimiz kanalıyla benzer organizasyonlarının bundan sonra da devam etmesi, programa katılan firmalar tarafından dile getirilmiştir." diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.