Devlet kuşu

Çok eskilerde henüz pirelerin berber, develerin tellal olduğu zamanlarda, oy kullanmanın icat olmadığı, sandık denildi mi öte-berilerin konulduğu büyük bir kutu olarak bilindiği devirlerde ahaliyi yönetecek kişiyi seçme işini bir kuş yaparmış.

Tabir caizse seçim günü ahali büyük bir alana toplanırmış seçici kuş meydandaki ahalinin üzerine salıverilirmiş, bu kuş kimin başına konarsa o ülkenin Kral'ı, Sultan'ı,Şah'ı, Padişah'ı olurmuş. İşte bu kuşa "DEVLET KUŞU" denirmiş. Haksızda sayılmazlarmış dediklerinde, kuş ama kimin başına konuyorsa o hükümdar oluyor daha ne olsun?
Devlet kuşu demesinler mi?

İşin aksisi bu ya devlet kuşu hep yanlış, eksik, haksız adamların başına konarmış. Her seferinde ileri gelenler, akil adamlar, ak saçlılar (o zamanlar kanaat önderleri henüz icat edilmemişti) itiraz ederlermiş, bir yanlışlık oldu, kuş fark edemedi, kuşu bir daha salalım derlermiş, bu sefer doğru adamın başına konar diye umutla beklerlermiş ama kuş ahalinin üzerinde bir iki tur attıktan sonra inadı inat yine aynı adamın başına konarmış.

Ahali sonuca zoraki razı olarak dağılırken, bir bildiği var, bunda da bir hayır var, hakkımızdan hayırlısı belki bu, biz  devlet kuşundan daha mı iyisini bileceğiz diyerek kaderlerine katlanırmışlar.

Devlet kuşunun seçtiği hükümdar ahalinin anasını ağlatırmış, dediğim dedik, çaldığım düdük dahil her şey, ahalinin elindekini, avucundakini toplayıp evladı iyaline, akrabayı tevlugatına, verirmiş. Ahali dört gözle seçim gününü beklermiş. Buğz etmekten başka yapacak bir şeyleri,olmadığından sabrederlermiş.

Ahalinin çektiği sıkıntıları, çalınan, soyulan, kıyılan, yolunanları görmüştür, bir daha böylesi hatayı işlemez umuduyla toplandıkları seçim meydanında devlet kuşunun iyi, doğru, dürüst birinin başına konacağı umuduyla bekler bekler dururmuşlar...D
aha çok beklerler Vesselam. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • müthiş :)))) 01 Ocak 1970 02:00

    Harika bir yazı keşke okusalar ve anlasalar diye bekliyoruz bekliyoruz daha çok bekleriz. Vesselam