Teknoloji Haber Girişi : 19 Haziran 2015 15:28

DMOZ kaydı nasıl yapılır

DMOZ kaydı nasıl yapılır
DMOZ kaydı hala bir çok insan tarafından gerçekleştirilmesi çok zor bir işlem gibi görülmektedir.
Erzurumajans-DMOZ kaydı hala bir çok insan tarafından gerçekleştirilmesi çok zor bir işlem gibi görülmektedir.

Birçok insanın profesyonel DMOZ kaydı yaptığını iddia ederek insanlardan para koparmaya çalıştığını görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim. Öncelikle DMOZ'un ne olduğundan, ne işe yaradığından ve insanların neden bu dizine girmeye çalıştığından biraz bahsedip sonra başvurunuzu nasıl gerçekleştirmeniz gerektiği ile ilgili birkaç açıklama yapacağım.

DMOZ bildiğiniz gibi Dünya'nın en büyük açık dizin projesidir. Bu dizin Dünya'nın dört bir tarafından katılan editörler tarafından yönetilmektedir. Bu dizinin diğer dizin sitelerinden farkı ise başta Google olmak üzere arama motorları tarafından destekleniyor olmasıdır. Bunu kulaktan dolma bilgiler ile değil bizzat arama motorlarının yaptığı açıklamalara dayanarak biliyoruz. İşte bu yüzden DMOZ diğer dizinlerden biraz farklı. DMOZ kaydı SEO çalışmanıza katkı sağlayacaktır.



Peki DMOZ kaydını gerçekleştirirsem ne olur?


Google'ın pagerank algoritmasını terk ederek güven algoritması olan trustrank algoritmasına ağır vermesi ile birlikte kaliteli sitelerden alınan linkler artık çok daha değerli. Bu bağlamda DMOZ'dan alacağınız link en kaliteli linklerden birtanesi demek yanlış olmaz. Bu yüzden SEO çalışmalarında DMOZ kaydı önemlidir. DMOZ kaydınızı gerçekleştirdiğinizde kısa bir sürede etkisini fark edeceksiniz. Önceki yıllarda DMOZ'un bir diğer avantajı da oradan veri çeken diğer dizin sitelerinden link alıyor olmanızdı. Fakat kalitesiz linklerin spam sebebi sayılması ile birlikte artık DMOZ'dan veri çeken deyim yerindeyse baş belası olmaya başladı. Bir süre önce avantaj olarak görünen bu durum artık SEO'lar tarafından bir dezavantaj olarak görülüyor. DMOZ kaydı gerçekleşen sitelerin buradan veri çeken internet sitelerini disavow aracı ile Google'a bildirmesi gerekiyor.

DMOZ Kaydı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Doğru Kategori Seçimi: Aslında DMOZ başvurularının kabul edilmemesinin en büyük sebebi kategori seçinin yanlış yapılmasından kaynaklanıyor. DMOZ kaydı yaparken içeriğiniz ile ilgili kategoriyi bularak oraya başvuru yapmanız gerekiyor. Birçok insan bu kategoriden daha fazla hit alırım diyerek kategori seçimi yaptığı için yanlış kategoriye gönderiyor. Kimi insan da sitesiyle ilgili kategori olmadığını düşünüyor. Başvurunuzu gerçekleştirmeden önce kategorinizi iyice araştırmanızı öneririm.

Başlık Seçimi:
Bir DMOZ editörü olarak yapılan en büyük hatalardan birisinin de başlıkda spam yapılmaya çalışıldığını söylemek zorundayım malesef. Gelen başvuruların birçoğunda başlık olarak anahtar kelime kullanılıyor. Örneğin İlaçlama Şirketi DMOZ kaydı gerçekleştirirken başlığı ilaçlama olarak giriyor ve bir nevi SEO yapmaya çalışıyor. Oysaki başlığı firma adı olarak belirlemesi doğru seçim olacaktır. Yine aynı şekilde açıklama kısmında da anahtar kelimeyi bol bol geçirmek yerine sitenizi tanıtan bir cümle kullanmanız kabul edilmenizi kolaylaştıracaktır.

Dil Seçimi: Çok dilli sitelerde yapılan en büyük hata DMOZ'un Türkçe bölümüne açılış dili İngilizce olan siteyi göndermek oluyor. Eğer Türkçe kategoriye Açılış sayfası İngilizce olan siteyi kayıt ediyorsanız büyük ihtimalle kabul edilmeyecektir. Bunun yerine Türkçe dil seçeneğinin olduğu sayfayı DMOZ'a göndermelisiniz.

Yukarıda sizlere 3 Madde ile DMOZ kaydının nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini açıklamaya çalıştım. Gördüğünüz gibi çok da spesifik bir şey söylemedim. DMOZ başvurularının geç cevaplanmasının sebebi DMOZ editörlüğünün hantallığından oluyor. Eğer gönderdiğiniz kategorinin editörü ile iletişim kurabilirseniz çok daha kısa sürede kaydınızı tamamlayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.seozom.com/dmoz-kaydi-nasil-yapilmali/
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.