Doğu Anadolu'nun ilk kamu hastanesi... Mareşal Çakmak...

Sultan Abdülaziz döneminde 1875 yılında Yoncalık Kışla mevkiinde inşaa edilen binalarda faaliyete geçmiş ve 1883 yılında Erzurum Merkez Hastanesi adı altında hizmetlerine devam etmiştir.

1902 yılında Mevki Hastanesi adını alana hastanenin yatak kapasitesi 1911 yılında 500'e çıkarılmıştı. Birinci dünya savaşında Ruslar tarafından tahrip edilen ve işgalden sonra onarım gören hastane 1920 yılında 15 nci Kolordu Hastanesi olmuştur.

1925 yılında Harbiye Kışlasına (Şu anki İç Ted.Blg.Bşk.lığı binası) taşınmış ve 1936 yılına kadar 330 Yataklı Müstahkem Mevki Hastanesi adıyla bu binada hizmetlerini sürdürmüştür.



1925 yılında, Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından Erzurum'un kalkındırılması maksadıyla yapımına başlanan ve inşaatı devam ederken Erzurum Meclis-i Umumi binasının 1930 yılında hastane binası olarak Türk Silahlı Kuvettlerine devri gündeme gelmiş ve yapımı hızlandırılarak 1936 yılında tamamlanmıştır.

Yapımı tamamlanan hastanenin açılışı 1937 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK tarafından yapılmış ve adına, dönemin kolordu komutanı Korgeneral Muzaffer Ergüder 'in teklifiyle ve T.B.M.M. kararıyla "Mareşal Çakmak Asker Hastanesi" adı verilmiştir.

Mareşal Çakmak Asker Hastanesi 12 Temmuz 2000 tarihine kadar bu binada hizmet vermiştir.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.