Dünden bugüne Erzurum'da eczacılık-3

1956 yılında İstanbul Eczanesi'nin kapanmasıyla şehirde eczane sayısı 5 'e inmiş

1957 yılında sayı değişmemiş,1959 yılında ise bir kayıpla sayı 4'e inmiştir.

1963 yılında şehirde Ateş

Eczanesi,CumhuriyetEczanesi,ErzurumEczanesi,MerkezEczanesi,Şafak Eczanesi ve Yeni  Eczane isminde altı eczane bulunmaktadır. 

1964 yılında ise eczane sayısı 7  olmuştur.(Karasu,Ankara)

4 Kasım 1967 tarihli Hürsöz Gazetesi'nde yayımlanan eczanelerin nöbet listesine bakıldığında bu tarihte 11 eczanenin hizmet verdiği görülmektedir.

Yaşım ve eczacı olmam münasebetiyle  geçmişte Erzurum'da faaliyet gösteren eczaneler hakkında bilgiler taşımaktayım. 

Cumhuriyet Caddesi'nde şimdiki Kültür Sarayı'nın bulunduğu yerde olan  Cumhuriyet Eczanesi'ni  Ecz.AhmetŞenyuva işletmişti. Eczanenin ahşap dolapları göz alıcıydı.

Eczane bankolarının birinde banka veznelerindeki gibi bir kısım vardı. Eczacı burada oturur reçeteleri kabul ederdi.

Askeri eczacı olan Ahmet Şenyuva 1961 yılında açmış olduğu Cumhuriyet Eczanesi'ni 1974 yılına kadar çalıştırmıştı.

O günün şartlarında fazla ilaç çeşidi yoktu. Genelde doktorlar majistral( eczanede hazırlanan ) ilaç yazarlardı, dolayısıyla eczanelerin laboratuvar bölümleri çok hareketli olurdu.

Ahmet Şenyuva Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Vakıf Apartmanları'nda otururdu.

Ahmet Şenyuva'nın  yerine  Ecz. Cemal Arıcan tarafından Petek Eczanesi  açılmıştı.

Petek Eczanesi bir müddet Cumhuriyet Caddesi'ndeki  Kuşkay binasının altında hizmet vermişti.

Ecz.Cemal Arıcan, bal üreticiliği yapan bir eczacıydı.Petek Eczanesine birkaç basamakla çıkılırdı.Eczanenin ahşaptan çok güzel ecza dolapları vardı.

Eczacılık stajımı bu eczanede yaptığımdan dolayı Petek Eczanesi ve Ecz.Cemal Arıcan'ın meslek  hayatımda özel bir yeri olmuştu.

Mehmet Yazıcı'nın kızkardeşinin kocası Ecz.Kimyager Avni Geriş  ise Ulu Cami'nin karşısındaki Yeni Eczane'nin  sahibiydi.

Ecz.Avni  Geriş  10.09.1954 yılında açmış olduğu bu eczaneyi 1976 yılına kadar çalıştırmıştı.

Avni Geriş de ,VakıfApartmanları'nda otururdu ve eczanesinin üst katında Göz Doktoru.Zeki Sevimli vardı.

Dr.ZekiSevimli'nin kızı  Bahar Sevimli' de eczacıydı ve hastane eczacısı olarak çalışırdı.

Taş Mağazaları'nda bulunan Ankara Eczanesi Erzurum'un eski eczanelerinden olup bu eczaneyi  Ecz. Ahmet Sürme işletmiştir.Ankara Eczanesi ,Ecz.A.Sürme'nin 1958 yılında İstanbul'a nakli dolayısıyla kapanmıştır.

Taşmağazalar'da bulunan bir başka eski eczanede Ecz.BahadırKazak'ın  1949 yılında açtığı Erzurum Eczanesi'dir.

Erzurum Eczanesi'ni  1963 yılında Erzurum'da yedek subaylık yapan Ecz. Bahattin Çaloğlu devralmış ve uzun yıllar bu eczaneyi çalıştırmıştır.

Ecz.BahattinÇaloğlu ,13 Bölge Eczacı Odası Başkanlığı yapmış ve Aras Ecza Deposu'nun kurucusuydu.

Bahattin Bey ,Erzurum Eczanesi'ni kapattıktan sonra Numune Hastanesi'nin yanında "Hastahaneler Eczanesi " isminde yeni bir eczane açmış  milletvekili seçildikten sonra eczacılığı bırakmıştı

Cumhuriyet Caddesi'nde ,Caferiye Camisi'nin karşısında faaliyet gösteren İstanbul Eczanesi'ni ise Ecz.Tevfik Üçkaya işletmiş bu eczanede 1950 öncesi hizmet veren eczanelerdendir.

Bir elin parmakları sayısınca eczanenin bulunduğu o devirlerde Ecz.CihatMüceldili'nin 07.02.1952 tarihinde işletmeye açtığı Şafak Eczanesi Pelit Meydanı'nda hizmet vermişti.

Ecz.CihatMüceldili 1963 yılında İstanbul'a nakledince bu eczaneyi bayan eczacı Sümer Gören devralmıştı.

Kongre caddesinde Ecz.Yılmaz Sefa Şenol'un "Kongre Eczanesi" vardı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulu'na giderken bu eczanenin önünden devamlı geçerdik.

O günlerde eczaneler resmi bir kurum görüntüsündeydi, içeri giren insanlar kendilerine çeki düzen verir, şapkalarını çıkarır eczaneye öyle girerlerdi.

Yakın zamanlarda aramızdan ayrılan Ecz.Yılmaz Sefa Şenol, Kongre Eczanesi'ni Gez Mahallesi'ndeki Kuşkay Sitesi'nin altına  taşımıştı."Gez Eczanesi" ismindeki bu eczaneyi uzun yıllar çalıştırmıştı.

Orman Mühendisi olan ve sonradan eczacılık okuyan Ecz.Kazım Bozkurt'un Tebrizkapı'da çalıştırdığı "Bozkurt Eczanesi" de Erzurum'un eski eczanelerindendi. Eczanenin Cumhuriyet Caddesi'nden bile gözüken büyük bir levhası vardı.

1960 yılına gelindiğinde eczacılık fakültelerinden mezun olan eczacı sayısının azlığından dolayı ülkede  büyük bir eczacı açığı ortaya çıkmıştır.

Bu açığı gören bazı özel kuruluşlar, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak "Eczacılık Yüksek Okulu" açma izni alarak, 1964 yılında İstanbul'da ilk özel okulu açmışlar, bilahare bu zincire  Ankara, İzmir ve Eskişehir'de açılan okullar eklenmiştir

Üniversite İmtihanı kriterlerinin uygulanmadığı bu okullar, ciddi şekilde öğrenci potansiyeline kavuşmuşlar,  ilerleyen yıllarda  ise Anayasa'ya aykırı oldukları gerekçesiyle 9 Temmuz 1971 tarih ve 1472 sayılı kanun uyarınca devletleştirilmişlerdir.

Bu özel okul furyası içerisinde bütün ülkede olduğu gibi Erzurum'da da eczane sayısında ciddi şekilde artış olmuştur. 

Eczacıların meslek kuruluşu olan Türkiye Eczacılar Birliği 1956 yılında kurulmuş olup bu birliğe bağlı eczacı odaları oluşturulmuştur.

Bu düzenlemeden önce eczacılar bulundukları illerdeki ticaret odalarına kaydolup faaliyetlerini sürdürmüşlerdir.

DEVAM EDECEK...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.