Siyaset Haber Girişi : 26 Mayıs 2015 22:15

Erdoğan: O yanlış bir kareydi

Erdoğan: O yanlış bir kareydi
Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir televizyon programında çok kritik sorulara yanıt verdi.
Erzurumajans-Cumhurbaşkanı Erdoğan, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bu seçimlerde yeni Anayasa ve başkanlık sistemi üzerinde duruyorum. Türkiye artık bir değişimi dönüşümü yaşamak zorunda. Dünyada parlamenter sistemle idare edilen sistemlere bakıldığında belirli bir yerden sonra patinaj başlıyor.

Türk milleti artık bir karar arefesinde. Bu karar arifesinde idari bir değişimi dönüşümü ortaya koyacak. G20 ülkelerinin bir çoğu başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bu ülkeler başkanlık sistemine bu denli önem verdiklerine göre, bu değişimi biz neden düşünmeyelim.

Bu mevzular yeni değil, uzun süredir konuşulan mevzular. Biz dile getirince farklı yaklaşımlar ortaya kondu. Bunların hiçbirisi benim kişisel Arzum ve menfaatim için değil.

Derdimiz faniler değil, sistemin üzerinde durmalıyız. En ideal sistemi belirleyebilmek için bu sistemi kimler en iyi şekilde başarmış bunlara bakmamız lazım. Türkiye bundan çok kazanacaktır. Bu değişimi yapacak kadroda tarih boyunda hiç unutulmayacaktır."

Oğuz Haksever: Seçimlerle başlarsak "sürprizlerle dolu bir seçim olacak" demiştiniz bunu açar mısınız?

Recep Tayyip Erdoğan:  Bu seçimlerde özellikle yeni Türkiye, yeni anayasa, başkanlık sistemi üzerinde ısrarla duruyorum. Beklentim 12 yıllık Başbakanlık dönemim ve 9 aylıkCumhurbaşkanlığı dönemimde de bir gerçeği tespit ediyoruz. Türkiye artık bir değişimi dönüşümü yaşamak durumunda. Dünyada gerek başkanlık sistemi gerekse parlamenter sistemle idare edilen ülkelere baktığımızda veya bizim geçmişimize baktığımızda gelişmeler bir yere kadar geliyor orada artık patinaj başlıyor. Bunu aşabilmek için idari yapılanmada bi değişiklik şart. Onun içinde bu seçimlerin milletimiz tarafından gerek benim cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadığımız gibi bu seçimde de böyle bir şeyi yaşamak beklentilerim içinde. Çünkü Türk milleti artık bir karar arifesinde. İdari değişimi dönüşümü ortaya koyacak. Biz 20 tane G20 ülke ve kurumu içinde üyelerden birisiyiz ve bu yıl ev sahipliğini biz yapacağız. Buradaki ülkelerin büyük çoğunluğu başkanlık sistemi ile yönetiliyor.

BU MİLLET BU KADAR BASİTE ALINMAMALI

Biz geldiğimizde IMF'ye borcumuz vardı şimdi IMF'ye para verecek durumdayız. Merkez bankamızın döviz rezervi 122 milyar dolara geldi. Kaynak benim diyor hiç bir şey ortaya koymuyor. Bu iş bu kadar basit değil. Bu milleti bu kadar basite almamak gerekir.

26 havalimanımız vardı bugün Hakkari Havalimanı'nın açılışını yaptık. 99 kez oraya müdahale yapıldı. Şimdi 54 havalimanına çıktık. Bunlar medeni olmanın alameti. Suyu düşünün barajlar göller.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A CEVAP

HDP'li belediye başkanlarının şuanda beni karşıladığı bir il olmamıştır. Niye dağdan talimat geldi. Bunları dağ yönetiyor. Terör örgütünü arkasına almış oy toplamaya çalışıyor.

Bu havalimanına aşıksa milletvekiliydi mecliste niye 2 yıl boyunca yardımcı olmadı. Onun oraya gelmesi önemli değil bizim için önemli olan Hakkari halkının orada olması önemli.

'MUSLUKLARDAN KAN AKIYOR KAN!'

Van'da musluklardan kan akıyor kan. Musluktan kan akar mı? Ama bunların musluklarından akar. Milletimin bunları görmesi bilmesi için ben meydanlardayım. Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz.

DİYANET İŞLERİ AÇIKLAMASI

Ben önceden bilgi sahibi olsam kesinlikle iade etmeyin derdim aracı. Böyle bir itibar makamına bu saygısızlığı yapmak doğru değil. Mehmet Görmez sadece Türkiye'nin dini lideri değil İslam coğrafyasını da temsil ediyor. Vatikan'a niye bakmıyorlar. Vatikan'ın özel uçağı var zırhlı araçları var. Diyanet İşleri Başkanımız tarifeli uçak ile seyehat ediyor. Ben bunun için de söyledim bizim edvanterimizdeki uçakları kullansın diye.

O KARE YANLIŞ BİR KAREYDİ

Dolmabahçe'de o kare yanlış bir kareydi. Bu karede yer alana bir isim milletvekillerimizden bir tanesine 'konuşma lan' diyor. Soruyorum bu adamlarla gidilir mi? Böyle adamlar ile aynı karede yer almayı doğru bulmuyorum. Ne demek izleme komitesi ya. Devlet kendi birimleri ile bu işleri yapar. Dışardan sipariş kişilerle yapılmaz. Ta ki bu iş zaten yapılıyor. MİT onu yapıyor zaten. MİT bilgileri benim başbakanla emniyet teşkilatı ile paylaşıyor bunu böyle yönetiyoruz.

PARALEL YAPI TARTIŞMASI

Bunların inlerine gireceğiz demiştim. İnlerine girdik üzerine gidiyoruz. Bir kısmı kaçıp yurt dışına gidiyor. Hepsi şuan kaçıyor. Bakalım nereye kadar kaçacaklar. Biz hepsinin takipçisiyiz. Bunlar milletimizin geleceğini çaldılar. Her an her şey olabilir. Emniyetin yargının takipleri var. Burada hukukun üstünlüğü bizim için önem arz ediyor.

İKİ POLİS HAKKINDAKİ ŞİKAYETİN GERİ ÇEKİLMESİ

Bu konu ile ilgili olarak avukatlarım konuyu bana aktardılar 'bu konuyu bu şekilde uygun görüyorsanız şikayeti geri çekin' dedim ve arkadaşlar da çektiler.

'ABİLER' VE 'İMAMLAR'

Bunlar gerçekten yargıyı felç etmişler. Bizim de bazı esksiklerimiz olmuş olabilir. Bunlar hukuk tanımaz bir sürecin başlatılmasına neden oldular. Bu olaylar da hukukta yeni yeni bazı adımların atılmasının gereğini ortaya koyuyor. Yeni bir yasa dememizin altında da zaten bu yatıyor. Bunlarda şuan da iki önemli müesse var. Bunlar 'abiler' ve 'imamlar'. İmamlar öndedir abiler yakın markajdadır. Hukukta taşlar yeni yeni yerlerine oturuyor diyebilirim.

Bunlar TSK dahil her yeri dinlediler ve bunları sonradan şantaj olarak kullandılar. Bunlar bu kadar ileri gitti.

MISIR'DAKİ İDAM KARARLARI

Mursi için girişimlerimiz oldu olacakta. Burada eğer demokrasi, demokrasi diyenlerin Mısır'da bu yapılanlara karşı tavır takınmaları gerekiyor. Batı dünyasında Mursi meselesinde ses yok. 4 bin kişi aynı şekilde yargılanmıyor. Batı dünyası bu olayda sınıfta kalmıştır.

DEAŞ'İN İLERLEYİŞİ

Bizim bütün terör örgütlerine karşı güvenlik güçlerimiz en üst seviyede önlemlerini almıştır. Bizim bu konuda asla taviz vermemiz mümkün değil. Atılacak adımlar neyse atarız.

ABD'NİN POLİTİKASI

Orada cumhuriyetçiler ile demokratlar arasında sıkıntı var. Bakıyorsunuz görüşlerimiz bir bölümü ile kısmen uyuşuyor bir bölümü ile de dört dörtlük uyuşuyor. Güvenlik bölgesi vesaire gibi konularda uyuşamadık mesala. (NTV)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    gözüze dizize dursun ömer bey

  • Ömer A. 01 Ocak 1970 02:00

    Sen polislerine çoluk çocuk demeden o kadar MASUM insanı öldürttün, Türkiye`de ki olayları çözdün kaldı Mısır he.. İşsizliği çöz işsizliği. Erzurum`da her yere saçma salak bilboardlara yok hastahane yaptık, yok köprü yaptık diye atıp tutuyorsunuz. Umarım 7 haziranda düşer o iktidar.