Türkiye Haber Girişi : 21 Ekim 2019 11:30

Erdoğan: Sigarada tek tip paket uygulamasına geçiyoruz

Erdoğan: Sigarada tek tip paket uygulamasına geçiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha gündeme getirdiği sigaradaki tek tip paket uygulaması yıl sonunda geçilecek.
Erzurumajans-Sigara ve bağımlılık yapan diğer tütün ürünleriyle yapılan etkili mücadeleye değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 17 yılda bu alanda gerçekten tarihi nitelikte adımlar attık. Önce ‘dumansız hayat’ sloganıyla sigarayla gerçek anlamda mücadeleyi biz başlattık. Dünya Sağlık Örgütü de bundan dolayı bana bir ödül verdi. ‘Hayat sigarasız güzel şiarıyla’ yürüttüğümüz bu mücadelede milletimizin tüm kesimlerinin desteğini aldık. Düzenlediğimiz kampanyalarla her şeyden önce sigaraya ve zararlı alışkanlıklara yönelik bakış açısını değiştirdik. Artık herkes sigaraya özenilmesi gereken bir alışkanlık olarak değil, çok ciddi sağlık problemlerine yol açan bir bela olarak bakıyor. Her yerde ve ortamda sigara içme özgürlüğü yerine bireylerin temiz hava soluma hakkından bahsediliyor. Bir dönem ülkemizde hatırlayın otobüslerde, uçaklarda, devlet dairelerinde, kapalı alanların hepsinde rahatça sigara içilebildiğini düşündüğünüzde, elde edilen başarının değeri daha iyi anlaşılacaktır. Şu anda dünyada öyle bir konuma geldik ki. Bakıyorsunuz caddenin bir kenarındaki kaldırımlarda sigara yasak, bir diğer tarafta serbest bırakıyorlar. Şu anda Almanya’da bu tartışılıyor, her iki tarafında da yasak, bu konuşuluyor. Niye? Her şey ortada da onun için. Geçen sene yürürlüğe giren yasayla reklamlar, sinema ve tiyatro salonlarında sergilenen eserlerde, internet ve topluma açık ortamlarda tütün ürünlerinin ve görüntülerinin kullanılmasını yasakladık. Eğitim, sağlık ve sor tesislerinde sigara satışını da men ettik. Şimdi tek tip paket uygulamasına geçiyoruz. Artık sigara paketlerinin üzerinde ilgi çekici, özendirici hiçbir unsurun olmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

"Açık alan yerine açık sınırlanmış alan tarifi üzerinde çalışıyoruz"

Açık alan yerine, açık sınırlanmış alan tarifi üzerinde çalıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yurtdışında oldukça yaygın olan ve duman odaları diye tarif edilen sigara içme ortamlarını biz de devreye alacağız. Tütünle mücadelemizi geri çekmeden, geri adım atmadan, asla rehavete düşmeden, kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü mücadele zayıfladığında kullanım oranlarının maalesef tekrar arttığını görüyoruz. Bakınız dünya genelinde, günde 20 bin kişi başta akciğer kanseri olmak üzere sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde her sene binlerce kardeşimizi sigaraya kurban veriyoruz. Devlet olarak tek bir insanımızın dahi sigara illetinin pençesine düşmesine seyirci kalamayız. Bu süreçte gönüllü kuruluşlarımızın, ailelerimizin, üniversitelerimizin, gençlerimizin kendilerine rol model gördüğü sanatçı ve sporcularımızın bize destek olması çok ama çok önemli. Devlet ne kadar kararlı olursa olsun, sivil toplumun omuz vermediği bir mücadelenin başarılı olma şansı yoktur. Bunun için Türkiye Cumhurbaşkanı olarak muhalefet partilerimizden meslek odalarımıza, esnafımızdan diğer tüm kurum ve kuruluşlara toplumumuzun tüm kesimlerini bize yardımcı olmaya çağırıyorum. Gelin, bu mücadeleyi beraberce yürütelim. Gelin, insanımızı tütün illetinden beraberce kurtaralım. Ben Rize Dernekleri Federasyonu’na sigarayla mücadeleye öncülük ettiği için teşekkür ediyorum. Diğer dernek, vakıf ve federasyonlardan da bu meselede aynı dirayetli tavrı bekliyorum” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • FY 01 Ocak 1970 02:00

    yaktın bizi reis :))