Siyaset Haber Girişi : 28 Ağustos 2014 19:59

Erdoğan'dan Çankaya'da ilk konuşma

Erdoğan'dan Çankaya'da ilk konuşma
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona katılıyor.
Erzurumajans-Halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne geldi. Cumhurbaşkanlığı forsu taşıyan resmi araçla köşke gelen Erdoğan'a atlı tören birliği eşlik etti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı karşıladı. Erdoğan ve Gül, birlikte askeri birliği selamladıktan sonra baş başa görüşmeye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devir teslim töreninin yapılacağı salonu girdi. Tören öncesinde İstiklal Marşı okundu. Ardından ilk olarak kürsüye 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çıktı.

Çankaya'daki törende konuşan Abdullah Gül, "Görevimi devrederken müsterihim" derken, Erdoğan "Nefes alıp verdiğim müddetçe emanete sımsıkı sahip çıkacağım" ifadelerini kullandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından satır başları:

"Sayın Cumhurbaşkanı, değerli hanımefendi, ekselanslar, hanımefendiler beyefendiler? 7 yıl süreyle üstlenmiş olduğum Cumhurbaşkanlığı görevini bugün Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a devretmekten büyük bir şeref duyuyorum.

Bu münasebetle düzenlediğimiz devir teslim töreni benim için gerçekten büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Katılarak bizi onurlandıran yabancı misafirlerimize hoşgeldiniz diyorum. Özellikle aramızda bulunan Cumhurbaşkanı dostlarımızı tekrar sevgiyle selamlıyorum. Hepsiyle çok hukukumuz oldu. Burada hazır bulunan ülkemizin seçkin zevatını muhabbetle selamlıyorum. Görev sürem boyunca uyum içinde çalıştığım ülkemizin yasama yürütme ve yargı organları mensuplarına ve sivil toplumumuza aziz milletimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. İşbirliği yaptığım, bir bölümü aramızda olan değerli dünya liderlerine tekrar şükranlarımı sunuyorum. Bugünkü törenin önemli bir özelliği var. türk halkı tarafından 12'nci cumhurbaşkanı seçilen sayın recep tayyip Erdoğan, değerli kardeşimle 40 yılı aşan bir dava arkadaşlığımız dostluğumuz ve beraber çalışma mesaimiz var. E 40 yıl yarım asra yaklaşmış demek. Dolayısıyla böyle bir arkadaşıma devrediyorum. Üstün liderlik ve yöneticilik yeteneklerini, ülkesine ve insanlığa hizmet heyecanını hakka olan inancını en yakından bilenlerdenim. Son 14 yıl boyunca ise önce partimizi beraber kurduk, sonra da yönetimde değişik pozisyonlarda beraber çalıştık. Gururla söylemeliyim ki bu 12 yıl cumhuriyet tarihimizin en parlak dönemleri arasında yer aldı. Birlikte tarihi ekonomik siyasi sosyal reformlara dönüşümlere imza attık. Görevimi devrederken müsterihim. Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde Türkiye'nin barışa ve istikrara katkı sağlayacağına inanıyorum. Anne babama sağlık sıhhat diliyorum. Eşime çok teşekkür ediyorum. Çok kahrımı çekti. Çocuklarıma, kardeşlerime, yakın arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, görev sürem içinde bana bir söz gelmesin diye çok titiz davrandılar. Sayın Cumhurbaşkanı, Allah mahcup etmesin."


Gül'ün ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Saygıdeğer Abdullah Gül kardeşim, bu anlamlı törene iştirak eden değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, bu heyecanımızı bizlerle paylaşan tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Aziz milletime şükranlarımı sunuyorum. 2000 yıllık Türk tarihinde ilk defa devletin başındaki isim halkın doğrudan tercihiyle seçilmiştir. Sorumluluğumun arttığının bilincindeyim. Emanete sımsıkı sahip çıkıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11.Cumhurbaşkanı'na, değerli dava arkadaşıma, şahsım, ailem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Yedi yıl boyunca uyum ve koordinasyon içinde Türkiye'ye önemli eserler kazandırdık. Çok uzun bir yürüyüşteki yol arkadaşları olarak bundan sonra da Sayın Abdullah Gül'ün fikirlerinden ve tecrübelerinden istifade etmek istiyorum. Çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Yaptığımız her değişiklik daha büyük değişikliklerin yolunu açtı. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir, kapıları ardına kadar açılan dönem ise Cumhuriyetimizin kuruluşundaki ruhu taşıyan yeni Türkiye dönemidir. Türkiye, eski tartışmalarla vakit kaybetmeden, kamplaşma ve kutuplaşmaya fırsat vermeden 2023 hedeflerine odaklanacaktır. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Adaletsizliğin ve zulmün karşısındayız. Filistin davasına çok güçlü şekilde sahip çıkmamızın nedeni ölenlerin nedeni insan olmalarıdır. Suriye'ye sessiz kalamayız. Bizim için petrolden, elmastan öte insan vardır. Dış politikamız insan ve vicdan temellidir. Gazi Mustafa Kemal'in de dediği gibi, milletin teveccühü en temel dayanak noktamız olacaktır. 11. Cumhurbaşkanımız ile bu yollarda yağmur, çamur demeden beraber yürüdük. Yeni Türkiye'nin inşasında da inşallah beraber yürüyeceğiz. Allah yolumuzu açık etsin."

GÜL'E DEVLET ŞEREF MADALYASI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e devlet şeref madalyası takdim etti.

TARİHİ DEVİR-TESLİM TÖRENİ

10 Ağustos'ta yapılan seçimlerde halkın oyuyla Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin etme ve devir teslim törenine yabancı devletlerden 5'i devlet başkanı, 9'u cumhurbaşkanı, 8'i de başbakan seviyesinde olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

DEVLET BAŞKANLARI

Törene devlet başkanı seviyesinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Togo Devlet Başkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı (Devlet Başkanı seviyesinde) Aguila Saleh Issa Quaider katılım sağladı.

CUMHURBAŞKANLARI

Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al-Thani'nin katılacağı devir teslim törenine Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujor Nishani, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Mahmud, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Gambiya Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Isatau Nije Saidy, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç de katıldı.

MECLİS BAŞKANLARI

Azerbaycan Meclis Başkanı Otkay Esedov ve Fildişi Sahili Millet Meclisi Başkanı Guillaume Kigbafori Soro'nun ülkelerini temsil edecekleri törende Cezayir Ulusal Konsey Başkanı Abdelkader Bensalah ve Gana Devlet Başkan Yardımcısı Kwesi Amissah Arthur da hazır bulundu.

Törende Romanya Başbakanı Victor Ponta, Belarus Başbakanı Mikhail V. Miyasnikovich, Gabon Başbakanı Dainel Ona Ondo, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour, Tacikistan Başbakanı Qohir Rasulzoda, Nijer Başbakanı Brigi Rafini ve Fas Hükümet Başkanı Abdelilah Benkirane de ülkelerini hükümet başkanı seviyesinde temsil etti.

BAKAN SEVİYESİNDE KATILACAKLAR

Devir teslim töreninde ülkelerini bakan seviyesinde temsil edecekler ise şöyle:
"Almanya İçişleri Bakanı Karl Ernst Thomas de Maiziere, Singapur Başbakan Yardımcısı Teo Chee Hean, Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Shahriar Alam, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, İran Dışişleri Bakanı Mohammed Javad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibril Bassole, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alawi, Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Barnaba Marial Benjamin, Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Tibor Navracsics, Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nizar Bin Obaid Madani, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Khafizovich Kamilov, Komolar Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanı El-Anrif Said Hassane, Tunus Cumhurbaşkanlığı Bakanı Adnen Manser, Maldivler İslam İşleri Bakanı Mohammed Shaheem Ali Saeed, Venezuella Ulaştırma Bakanı Haiman El Tourdi, Cibuti Eğitim Bakanı Djama Elmi Okieh, Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam, Moğolistan Milli Savunma Bakanlığından üç kişilik heyet."

ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN DA KATILIM OLACAK

Erdoğan'ın yemin etme ve devir teslim törenine katılım uluslararası kuruluşlardan da olacak. Buna göre, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri Kyrylo Tretiak, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitry Fyodorovich Mezentsev, Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Lamberto Zannier, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammed Mousavi, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Şamil Aleskerow, Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı ve Asya İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) İcra Direktörü Büyükelçi Gong Jianwei kuruluşları adına devir teslim törenini izledi.

Bu arada ABD'den devir teslim törenine katılacak temsilcinin daha sonra bildirileceği, Çin Halk Cumhuriyeti de özel temsilcisiyle törene katıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.