Bölge Haber Girişi : 12 Ocak 2010 01:58

Erzurum, Nobucco ile AB'ye bağlanacak!..

Erzurum, Nobucco ile AB'ye bağlanacak!..
Kış Oyunları'yla birlikte turizmde söz sahibi olmayı hedefleyen Erzurum, Nobucco projesiyle de enerji koridorunda önemli bir merkez olacak.
Erzurum Ajans-Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hükümetler arası anlaşması Ankara'da törenle imzalanan Nabucco projesinin yapımına 2011 yılında başlanacak. Kış Oyunları'yla birlikte turizmde söz sahibi olmayı hedefleyen Erzurum, Nobucco projesiyle de enerji koridorunda önemli bir merkez olacak.

Ortadoğu ve Hazar'ın doğalgaz rezervlerini Avrupa ülkelerine taşıyacak olan Nabucco, enerjinin dünyaya arz edilmesinde Türkiye'ye önemli bir misyon yükleyeceği gibi, Erzurum'u da, stratejik öneme sahip bir noktaya taşıyacak. Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayan Nabucco hattı, Erzurum'da birleştikten sonra doğalgazın Marmara Denizi üzerinden Avrupa ülkelerine taşınmasını sağlayacak.

ERZURUM KİLİT OLACAK

Projede kilit rol oynayacak olan Erzurum, 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco hattının doğalgazla beslenmesinde önemli bir buluşma noktası olacak. Nabucco, Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak, iki ayrı hat halinde Erzurum'a kadar gelecek. Burada tek bir boru hattı olarak önce Çanakkale, ardından Marmara'ya kadar uzanacak. Marmara Denizi'ni geçtikten sonra Bulgaristan sınırına girecek olan Nabucco Doğalgaz Hattı, Bulgaristan sınırından sonra güneydoğu-kuzeybatı istikametinde, Romanya'ya daha sonra Macaristan ve ardından Avusturya'ya ulaşacak. Erzurum'da Türkiye-İran Doğalgaz Hattı ile birleşecek olan Nabucco, yine yapımı düşünülen Trans-Kafkas Gaz Hattı ile bağlanarak, hem Orta Asya'yı, hem de Orta Doğu'yu gaz hatlarıyla çevreleyecek.

NABUCCO PROJESİ NEDİR?

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rusya'nın Ukrayna ile olan her sorununda doğalgazı kesmesinden kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldıracak. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenen Nabucco, İran gazının da sisteme dahil edilmesiyle birlikte Avrupa ülkeleri için adeta bir çıkış kapısı olacak. Proje maliyetinin üçte biri katılımcı şirketler, geri kalan bölümü ise maliye ve kredi şirketlerinden sağlanacak olan projenin yatırım değeri yaklaşık 8 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Adını İtalyan Besteci Guiseppe Verdi'nin 1842 yılında yazdığı bir operadan alan Nabucco Boru Hattınin toplum uzunluğu 3 bin 300 kilometre olacak ve hattın bin 998 kilometresi Türkiye'den geçecek. Ana hattın 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan, 46 kilometresi de Avusturya'da yer alacak. Hat tam kapasiteye ulaştığında yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.