Erzurum'da komünizm propagandası yapan dergi varmış!

Hürriyet’te Doğan Hızlan, en beğendiğim ve okumaktan büyük zevk aldığım bir yazardır. Ertuğrul Özkök’ün ‘‘Edebiyatın Cumhurbaşkanı’’ diye tanımladığı papyonlu yazar ile 2000’li yıların başlarında İzmir’de tanışmışlığım da olmuştu. 

Hürriyet’de ki günlük yazılarından ziyade haftada bir yayınlanan Kültür Sanat Eki’nde ki yazılarını da takip eden biri olarak onun bir köşe yazısını okuduğumda çok şaşırmıştım.
 
Yazar, özelikle 1960’li yıllarda Erzurum’da komünizm propagandası yapan bir dergi yayınlandığını yazdı. Doğan Hızlan, Uyanış adlı tamamı komünizme hizmet eden bu derginin yüzünden İstanbul’da çoğu ünlü yazarın da adliyede ifade verdiğini, sadece isim benzerliği sebebiyle bu yazarların hakim karşısına çıktığını, durum anlaşıldıktan sonra da serbest bırakıldığını açıkladı. 

Doğrusu her daim sağın kalesi olarak bilinen Erzurum gibi bir şehirde komünizm propagandası yapan bir dergi nasıl çıkar, merak da ettim. Her ne kadar Dündar Özden’in sahibi olduğu Devrim Gazetesi yayınlanıyordu, ona yetiştim fakat öyle bir dergiden hiç haberim yoktu. Hızlan bunu yazdığına göre kesin bilgidir. Bu yazıyı okuduktan sonra bilgisi vardır diye Milli Eğitim eski Müdürü Fevzi Budak’ı aradım. Böyle bir dergi çıktı mı, biliyor mu diye ona sordum.. 

Hatırlamadığını söyledi, ‘‘Ancak bir zamanlar Erzurum’da sol bir iklimin de hakim olduğunu biliyorum. Kısa sürmüş olabilir ama o dergi de o döneme denk gelmiş olabilir’’ dedi. 

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: Güneşi istiyorsan gölgeden çık! (Konfiçyüs)
DUVARIN DİLİ: Bende bozuk vardı. Sen niye kendini harcadın?
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.