Erzurum Şehit Öğretmen Anıtı...

Müdürlüğüm dönemimde inşâ edilen ve yine görev dönemimde saygıdeğer öğretmenlerimizin ve Erzurumluların hizmet ve istifâdesine sunulan, fizikî olarak da ülkemizin işlevsel ikinci büyük öğretmenevi, sanırım Erzurum Öğretmenevi'dir. Erzurum Öğretmenevi'nin hemen karşısındaki kavşakta, şehit öğretmenlerimize saygının kalıcı ifadesi ve hâtırasını yansıtan ve Milli Eğitim Vakfın'ca iki adet olarak yaptırılan ve görevleri başında iken şehit edilen tüm mâsum öğretmenlerimizin anısını simgeleyen, çok anlâmlı bir Şehit Öğretmen Anıtı yer alır.

İsrarlı talebim ve dönemin müsteşar yardımcısı ve değerli bir eğitimci ve bir büyük selefim Erzurum'un eski Milli Eğitim Müdürlerinden sayın Cemil Çetin'in ilgi ve desteklerinin sonucu Erzurum'a gönderilen bu anıt ve yine ricam üzerine yıllar sonra olsa da, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nce, kısa bir süre önce ışıklandırılmıştır. Yapılan bu aydınlatma, akşam saatlerinden itibaren öğretmenevinin yer aldığı mekâna ve caddeye, göze çok hoş gelen san'atsal bir estetik değer katmış ve duygularla yüklü bir çağrışımla birlikte, öğretmenevinin bulunduğu Çaykara Caddesi'nde de böylece güzel bir görünüm sağlanmıştır.

Kavşaktaki trafik düzeninin sağlanmasına da vesile olan, şehit öğretmen ve öğrenci figürleri bütünlüğü ile kompoze edilen, alçak ve kanlı terörürün asla kabul edilemez şiddet ve acımasız yüzünü yansıtan zârif bir anıt... Millî ve insanî görevleri uğruna şehit edilen öğretmenlerimizin çocuk sevgisi ve görev aşkı ile yüklü asil kişilikleriyle örülü çok mükemmel bir kompozisyon ve desen oluşturur bu anıt... Aynı zamanda Erzurum'da mevcut Atatürk ve Nenehatun Anıtları ile birlikte özenle korunması gereken ve san'atsal değer taşıyan ve şehirdeki sayılı üç güzel anıttan biridir bu Şehit Öğretmen Anıtı...

Görevleri olsa da, yine de öğretmenlere saygının işâreti sayılan simgesel Şehit Öğretmen Anıtı'nın ışıklandırılmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mehmet Sekmen'e ve ilgilerinden dolayı Genel Sekreter Yardımcısı sayın Zafer Aynalı'ya, teşekkürlerimi sunuyorum.

Ellerinde kalemleri, gönüllerinde çocuk ve yurt sevgisinden başka ve bilgiden öte hiçbir silâhı olmayan, görev şehidi öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Rûhları şâd mekânları cennet olsun...


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.