Erzurum TÜİK'ten hale TIK yok!..

Erzurum Ajanı olarak geçen pazartesi Erzurum TÜİK’teki  bazı  iddialarını yazdık döktük. Ortalığa foş ettik de ne oldu peki?

Hala bir açıklama ya da bir tekzip, yalanlama vs ulaşmadı bize. Geçen Salı  günü  Yazı İşleri Müdürümüz  Orhan Bozkurt'a  bir telefon gelmiş. Öğleden sonra ikindiye doğru, telefonda çakırkeyf, kibar bir ses ; “TÜİK Erzurum bölge müdürlüğünden arıyorum, acaba yayınladığınız yazıdaki iddialara ilişkin elinizde bilgi-belge var mı?” diye sorunca sinirleri tepesine çıkmış deneyimli gazeteci agabeyimizin.

Demiş ki, “kardeşim burası basın kuruluşu, elimizdeki bilgiden belgeden sana ne. Varsa yalanlayacak belge bilgi, gönder onu yayınlayalım.”

Şimdiye kadar ne bir tekzip ne bir yalanlama hiçbir şey ulaşmadı bize.  Demek ki, Erzurum Ajanı’nın yazdıklarında doğruluk payı var. Erzurum deyişiyle, “bir hıştoluktur almış gidiyor” anlaşılan

TÜİK Erzurum’daki saçma sapan keyfi ve dahi şeytani uygulamaların meğer ardı arkası kesilmiyormuş.

Örneğin; geçici olarak 4-C statüsünde bir araştırma için işe alındınız; hem de TÜBİTAK'la ortak yürütülen yoksulluk araştırması için.  İş sözleşmeniz mesela 14 Haziran’a kadar; mayısın ortasında siz alanda araştırmanın anketlerini yapmaya devam ederken bir telefon: “Alo, işinize son verildi.”  Hiçbir açıklama, gerekçe, dayanak yok. Dilekçe verirsin cevap yok. Hani derler ya: “Al sana bir kaya, nerene dayarsan daya”.   Acep kaç kişinin emeğiyle ekmeğiyle oynandı Allah bilir.

Hem bir kişi bile olsa emek en kutsal değer değil midir?

Devletin ürettiği istatistik en önemli bilgi değil midir?

Buradan TÜİK’in bağlı olduğu Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ’a ve diğer makamlara sesleniyorum. TÜİK ülkemizin en stratejik kurumlarından birisidir. Bu kurumun Erzurum bölge müdürlüğü bu şekilde keyfiliğe, saçma sapanlığa terk edilemez. TÜİK’in itibarı sarsılırsa olan bütün Türkiye’ye olur. Emsali yanı başımızda; işte Yunanistan....

Bilenler bilir, Yunanistan’ı krize sürükleyen süreç Yunanistan İstatistik Kurumu’nun bir tür çiftliğe dönüştürülmüş olduğunun ortaya çıkmasıyla başladı.

Evet, bir hafta oldu ve Erzurum Ajanı’na hala bir cevap veren yok.

Neyse, kaldığımız yerden devam Erzurum TÜİK'in maceralarına. Vakti zamanında bir amir ile memuru, bilmem ne bölge müdürlüğünden beraber tayin edilmişler TÜİK Erzurum bölge müdürlüğüne. Çok değil 2 sene kadar önce. Amir önde, "müdürüm, müdürüm" diye mızıldanan memuru arkasında, tam bir muhteşem ikili edasıyla başlamışlar Erzurum'u dolanmaya, daha doğrusu dolandırmaya. Dedik ya memuru "müdürü"nün korumasında: bir akrabasını alacaklı göstermiş düzenlemiş hayli yüklü bir senet koydurmuş kendi maaşının üzerine 5 yıllık haczi.  E memur için ayıplı suçtur maaşa icra gelmesi. Ceza gerektirir. Müdürü olmuş memuruna siper, ne soruşturma ne ceza. Ceza alması gereken memura cezası kesilmeyince; cezalıyken almaması gereken ikramiyeler de kesilmemiş haliyle. Hem icra hem cukka bir arada anlayacağınız. Ha bu arada akrabasına senetli borçtan İcra Dairesi üzerinden kesilen para da PTT Bank'tan geri dönüyormuş. Şimdi diyeceksiniz bu dolambaç bu tezgah ne böyle. Amaç ne amaç?

Erzurum'un her köşesinde amir-memur kol kola başlamışlar tavaf etmeye. Kimi bulurlarsa kandırıyorlar: borç para alıp senet veriyorlar. Memur borçlu, "müdürü" ona sözde kefil. Ver 30 milyar, 2 ay sonra sana 40 milyar. Al bu da senedi-sepeti. Geliyor vade geçiyor zaman para yok. Akıllı alacaklı senedini icraya koyuyor, ama havasını alıyor. Niye? Maaşın üstünde icra var; para akrabaya kesiliyor. O yüzden geç icra sırasına; sıra ne zaman gelecek, 5 sene sonra.

Kimler var kimler sırada; polis memurları, mühendisler, amirler, memurlar, avukatlar ve hatta Erzurum'un ünlü tefecileri. Senetler deste deste, toplamları geçmiş 300 milyarı: ama hala idareden tık yok. Dolandırılanlar çaresiz dolanmaya devam. Bu arada, amir ile memuru da bakmışlar su ısındı Erzurum'da, çekmiş gitmişler bilmem ne bölge müdürlüğüne geçen hafta…

Alacaklılara duyurulur!!!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • gardaş gardas 01 Ocak 1970 02:00

    Merak etmeyin yakında erzurum TUİK TE yer yerinden kopacak.sahte ankatler vs vs gıbı konular gun yuzune cıkınca ordaki bir çok insan kul hakkı yemenin arkadan sahte tutanak tutup kendını kurtarmaya calısmanın bedelını herkes ödiyecek.. Bu arada anketlerdekı yanılma payı kac yahu % 10 mu ama erzurumda bu galıba % 25 cıvarlarında... aaaaa evet cay bahcesinde yada evde olmayan iş yerlerinin anketi ile olurmus bu.... Atalarımızın deyimleri ne güzel degil mi : aman :)))))

  • rıdvan akar 01 Ocak 1970 02:00

    Bu olay tamamen organize görünüyor. cunku kimse bu insanlar hakkında kurum içinde bir soruşturmayı yapmıyor. hala ankara bu olaya neden mudahele etmiyor. Erzurumdakı valılık nerde mulkı amirler nerde.....

  • mağdur zede 01 Ocak 1970 02:00

    bu olayı aynen bende yaşadım, icrada sıradayım, bana hiç gelmez sıra, işin içinde başka durumlar var eminim, ilgili makamlara gidip müracaat etmeyi düşünüyorum.

  • nadiye tan 01 Ocak 1970 02:00

    Gerçekten bu kurumun mudur yokmu. bu kadar saçmalıga nasıl kımse ses etmıyor. yoksa hepsi bir cetemi bunların. dadaşın hası iyidir ama yalancısıda tam bır yalancıdır. onden hayatım,, canım der arkadan omzu sıvazlayıp katakullı yapar