Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulu Müzesi...

Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulu'na ait ve öğrenciler tarafından yapılan otantik binalar, görevde olmadığım bir dönemde, ne yazık ki, talihsiz bir şekilde; kabaca ve hoyratca yıktırıldı. Bu talihsiz ve işgüzâr olay, Yavuz Selim mezunlarında, buruk ve tarifsiz bir üzüntüye neden oldu. 

Okulun kuruluşundan itibaren var olan ve halen ayakta kalabilen iki lojman ve üzerinde "Eğitmen Odası" tabelâsı bulunan ve sanırım ve eğer yanılmıyorsam "Kız Yatakhanesi" olarak kulanılan bina dahil üç adet bina, her nedense yıktırılmamış ve şans eseri hâlâ varlığını sürdürmekte..

Ayakta kalan lojmanlarla birlikte onarılacak yatakhane binasının; "Yavuz Selim Müzesi" olarak açılması ve aslına uygun olarak restore edilmesi, tarafımdan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mehmet Sekmen'e iletilmiş; yapılan teklif, kendilerince büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Anında ve hemen verilen talimatla, binaların "restorasyon" ve "peyjaş" çalışmalarına başlanılmıştır.

Açılacak müzede, var olan araç-gereçlerle birlikte, öğrenci kütükleri ve o döneme ait kitaplar ve diğer var olanlar sergilenecek ve böylece okulun mazisi ve hâtırası yaşatılmış olacaktır. Ayrıca yıktırılan binaların maketleri de, müzede uygun bir şekilde yer alacaktır. Sayın Başkan'ın, zârif nezâketi ve desteği, bir nebze de olsa üzüntümüzü giderecek ve az da olsa hafifletecektir.

Bu arada ilki Erzurum'da gerçekleştirilen ve her yıl farklı illerde yapılan ve güzel anılarla tekrarlanan "Geleneksel Yavuz Selimliler Buluşması"nın, yeniden ve bir kez daha Erzurum'da gerçekleştirilmesi durumunda ise, Belediye olarak destek olacaklarını ifâde etmişlerdir.

Kendilerine tüm Yavuz Selimliler adına, samimi şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • sülhattin 01 Ocak 1970 02:00

    çok üzücü çook. hele şu boyahane (cinli hamam) hamamı ki içler acısı. geçen baktım cinler bile kaçmış. yav abi kurban olaym memlekette o kadar sorun var bula bula bunu mu buldun gözünü seveyim. bırak şimdi müzeyi falan kıçımızda donumuz yok.