Teknoloji Haber Girişi : 08 Eylül 2016 22:00

Erzurum'da Karakaya Tepesi'ne dev gözlemevi kuruluyor

Erzurum'da Karakaya Tepesi'ne dev gözlemevi kuruluyor
Erzurum Atatürk Üniversitesi, bu yıl 20'ncisi düzenlenen Ulusal Astronomi Kongresi ve 9'ncu Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor.
Erzurumajans-Erzurum Atatürk Üniversitesi, bu yıl 20'ncisi düzenlenen Ulusal Astronomi Kongresi ve 9'ncu Ulusal Astronomi Öğrenci Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor. 

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının katıldığı kongrede, astronomi, astrofizik ve uzay bilimi masaya yatırıldı.

Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi'nde 5 Eylül'de başlayan kongreye 100 bilim adamının sözlü, 30 bilim adamının da görsel sunumu olacak. Kongreye katılan bilim adamları ve öğrenciler, deniz seviyesinden 3170 metre yükseklikteki Konaklı Kayak Merkezi'nin Karakaya Tepesi'nde kurulacak Türkiye'nin en büyük teleskobunun bulunduğu yere götürülerek bilgi verildi. 

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, 16.3 milyon euroya ihalesi yapılan Doğu Anadolu Gözlemevi'nde (DAG) kullanılacak cihazların üretiminin uzun soluklu olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TELESKOBU'

30 Ağustos'ta 4 metre çapındaki teleskobun aynasının üretiminin tamamlandığını ve kaplamasının yapılması için Rusya'ya gönderildiğini kaydeden Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, içeriği tamamen bilimsel olan kongre hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu kongre 2 yılda bir farklı şehirlerde yapılıyor. Kongrede astronomi, astrofizik ve uzay bilimiyle ilgili konuları tartışıyoruz 9 Eylül'de sona erecek olan kongreye ilginin büyük olması bizleri sevindirdi. Atatürk Üniversitesi olarak yürüttüğümüz projemiz var. Türkiye'nin en büyük teleskobunu yapıyoruz. 2019 sonu itibariyle hayata geçecek Doğu Anadolu Gözlem Evi Projesi ve teleskobuyla biz astronomide bir pencere daha açıyoruz. Görsel bölgede yaptığımız gözlemlere bir de insan gözünün duyarlı olmadığı, yakın kırmızı ötede atmosferin izin verdiği pencereden gözlem yapma imkanı öne çıkıyor. Bu aslında hem projenin kendi ulusal yerli bilim adamlarına tanıtımı oldu, hem de bu teleskoba ekleyeceğimiz aygıtların da seçimi için ön çalışma içeriyor. İki amacı birden gerçekleştirdiğimiz bir kongre oluyor. Kongreye 250 başvuru oldu. 100 sözlü, 30 da görsel poster sunumu yapılacak."

Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Konaklı Kayak Merkezi'nin Karakaya Tepesi'ne çıkarılan katılımcılar 2014'de teleskop, 2105'de kubbe ihalesi ve bu yıl da bina ihalesi tamamlanan inşaat alanını yerinde görerek büyük bir heyecan yaşadı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.