Erzurum'da roller değişiyor...

Her şehrin belirgin bir imajı vardır. Bazı şehirlerde bu özellik çok ön plandadır, bazılarında ise ancak dikkatli bakılınca farklılıkları görmek mümkün olur.

Erzurum'un  bilinen imajı; siyaseten sağ cenahta olan, milliyetçi, dindar, vatan, millet konusunda hassas, duyarlı gerekirse tavır koyan bir şehirdir.
Dışardan bakınca böyle olduğu görünüyordu.

İletişim araçlarının bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda diğer şehirlerin Erzurum hakkında bilgileri  Erzurum'da askerlik yapanların ve üniversite okumak için şehre gelen öğrencilerin anlattıklarından ibaretti.

Dedelerimizin, babalarımızın yaşadığı Erzurum'un yabancıya, garibe, öğrenci ve askere karşı sevgisi, yardımcı oluşu, muhabbeti hayli fazlaydı. Onların bıraktığı imaj şehrimizin dışarıdaki itibarının temelini oluşturuyordu.

Çağın iletişim teknolojilerinin hızla devreye girmesi ve çoğalmasıyla uzaklar yakın ve her türlü haber görselliği ile aynı anda öğrenilir, bilinir oldu.  Değişen şehirlerin gerçek yüzleri görünmeye başlandı.

Şehrimizin hızla olumsuz değişmesinin esas sebebi göç olgusudur.
Nitelikli göçün yerini vasıfsız, eğitimsiz, birikimsiz göçün almasıyla yıllar içerisinde oluşturulan müspet imaj yerini, 'duyarsız, bana neci, aman sende, bana mı kalmış, sana ne ..' diyen kalabalıklara bıraktı.

Siyasi partilerin oy kaygısı bu kitleyi ön plana çıkardı, cemaatler etraflarında kalabalıkların olduğunu göstermek için bu kesimle ilgilendiler. Şehir Eşrafının yerini bunlar istila ettiler.

Artık bu kesimin zevkleri, siyasi ve sosyal tercihleri, kültür kodları ön plana çıktı belirleyici oldu. Bu kesim üzerinde hesabı olanlar onların tercih ve taleplerine yatırım yapma yoluna girdiler.

Böyle olunca Erzurum'un vatan, millet, devlet, bayrak, milli hasletler üzerindeki bilindik duyarlılığı törpülenmiş, körelmiş olarak ortaya çıktı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamı CHP gençliğinin organize ettiği 'Meşaleli Cumhuriyet Yürüyüşü' yüreğimize su serpti.

CHP gençliğinin ülkenin sembolleşmiş değerlerine sahip çıkması ve kendini göstermesi şehrimiz adına çok önemli bir gelişme ve kazanımdı...

Erzurum'da, milli bayramlarda evlerimize, iş yerlerimize bayrak asma konusunda hayli tembel davranışımız ve hemşehrimiz Atatürk'e bakışımız hep sorunlu olmuştur.

Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum Milletvekilinin Cumhuriyet Bayramı Mesajı Erzurum'da oluşan anlayışın ispatı gibidir. Mesajda özellikle Atatürk adını geçirmeme için bir gayret içerisinde olduğu mesajı dikkatle okuyanların gözden kaçmamıştır.

Belli ki, o  mesajda yeni seçmen profiline uygun davranmak gayreti gizlenmemiş...

Erdoğan'ın hedeflediği yeni Türkiye'yi el birliği ile oluşturmak bu olsa gerek... Vesselam.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Trabzon 01 Ocak 1970 02:00

    Trabzon gibi milliyetçi bir şehir yok az örnek ALIN

  • Yabancı 01 Ocak 1970 02:00

    Biz Erzurum`u dışardan muhafazakar görüyorduk ama bir geldik ki yok öyle bişey adamlarda mantık dinimide Yaparım ........diğer işleride Yaparım tabi herkes böyle değil ama geneli böyle

  • Hasan Çanakçı 01 Ocak 1970 02:00

    Yazının tamamı doğru ... .Mhp`li Öztürk partisinin son zamanların da ki duruşuna ayak uyduruyor oy kaygısı için ... Ümmetçi MHP yolda anlayacağınız ... Zaten ; Erzurum da muhalif vekil yok , öztürk uyuyor ... Ağzını açıp tek bir kelime söylemiyor ... MHP den ziyade bu şehre CHP m.vekili lazım !

  • M necati güngör 01 Ocak 1970 02:00

    Doğru bir resim. Halin düzelmesi dileğiyle.