Bölge Haber Girişi : 08 Ocak 2010 12:37

Erzurum'da kış hastalıklarına dikkat!..

Erzurum'da kış hastalıklarına dikkat!..
Erzurum'da kar yağışı sonrasında soğuk hava iyice etkisini artırırken, uzmanlar kış hastalıkları konusunda vatandaşları uyardı.

Erzurum Ajans-Erzurum'da kar yağışı sonrasında soğuk hava iyice etkisini artırırken, uzmanlar kış hastalıkları konusunda vatandaşları uyardı.

Uzmanlar, içinde bulunulan mevsim gereği çeşitli hastalıklara açık olunduğu ve bu mevsimde soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere zatürre, sinizüt, larenjit, bronşit ve astım gibi hastalılarla daha sık karşılaşıldığı ve bu hastalıkların bazı basit önlemlerle atlatılabileceğine dikkat çektiler.

Soğuk algınlığını kış aylarının 'davetsiz misafiri' olarak niteleyen uzmanlar, grip vakalarında ise hava sıcaklıklarında görülen değişimler nedeniyle vücut direncinin azalmasına bağlı olarak artış görüldüğünü ifade ettiler.

Uzmanlar, kış hastalıklarına karşı şu uyarıda bulundular:

"Hava sıcaklığındaki dalgalanmalar griple mücadeleyi zorlaştırıyor. Hastanelere yapılan başvurular dikkate alındığında, özellikle kış mevsimine girilen bu günlerde aşırı olmamakla birlikte klasik grip ve soğuk algınlığı tablolarında artış gözlenmektedir. El temasının olduğu araçların ortak kullanımı konusunda hassas olunması, tüm hastalıklarda olduğu gibi kış mevsimi hastalıklarında da ellerin su ve sabunla sık sık iyice yıkanması gerekmektedir. Salgın zamanlarında, sağlam kişi ne kadar dikkat ederse etsin, özellikle hastalığa duyarlı insanların üçte biri virüsü kapıyor. Sağlıklı kişiler hava şartlarına uygun giysiler seçerek hem terlemeyi hem de üşümeyi engelleyecek şekilde giysiler tercih etmeli. Bol sebze, meyve tüketerek, vücut direncini düşüren aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku, düzensiz ve tek yönlü beslenme gibi etkenlerden uzak kalarak kış hastalıklarından korunulabilir. Ayrıca soğukta insanların yağ ve karbonhidratlara olan gereksinimi arttığı için düzenli beslenmenin yanı sıra besin içeriklerinin de iyi planlanması gerekir. Bu dönemde bol miktarda sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sistemini destekler. Diğer bir önlem ise soğuk algınlığı ve grip hastalarının olduğu mekanlar sık sık havalandırılmalı ve aksırma, hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bir mendille kapatılmalı "

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.