Ekonomi Haber Girişi : 14 Ekim 2017 18:15

ETÜ Rektörü Yaylalı KOSGEB toplantısına katıldı

ETÜ Rektörü Yaylalı KOSGEB toplantısına katıldı
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı KOSGEB toplantısına katıldı.
Erzurumajans-Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt'un da katılımı ile gerçekleşen "Yeni Kosgeb Yeni Vizyon" temalı bilgilendirme toplantısı Atatürk Üniversitesi Teknokent Konferans Salonu'nda yapıldı.

KOSGEB İcra Kurulu üyesi olan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı da programda katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın açılış konuşması ile başlayan programa KOSGEB yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler, siyasetçiler ve ilimizdeki sanayiciler katıldı. Kendisi de KOSGEB İcra Kurulu üyesi olan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı yaptığı konuşmasında ülkemizin gelecek hedefleri ve bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için atılması gereken adımlar hakkında bir değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Muammer Yaylalı sunumunda şu bilgilere yer verdi: "Bildiğiniz gibi ülkemiz dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer almakta ve küresel rekabetten inovasyona kadar bir çok alanda uluslararası sıralamada hakkettiği yere ulaşmaya çalışmaktadır. Ülkemizin 2023 vizyonunda 2 trilyon dolar milli geliri olan, 500 milyar dolar ihracatı ve kişi başı geliri 25.000 dolara ulaşmış dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşabilmenin tek yolu Türkiye'nin sanayi üretimindeki teknoloji kullanma yoğunluğunun üst seviyelere çıkartılarak yüksek katma değerleri ürünleri artırmasıdır. Ancak bu hedeflere ulaşıldığında geleceğinni başkaları tarafından şekillendirilemediği, dünya ile rekabet edebilen ve bölgenin lideri bir ülke olabiliriz.

Rekabetçiliğin en önemli unsurlarından biri şüpesiz yeni teknolojiler üretebilmektir. Yukarıda sayılan hedefler dikkate alındığında Türkiye, daha önce üretilmiş bir ürünü veya hizmeti, ithal ettiği bir teknoloji ile üreterek dünya rekabetçilik endeksinde üst sıralarda yer alamayacaktır. Bu durumda ülkemiz, gelişmekte olan ülke kategorisinden gelişmiş ülke kategorisine geçemeyip kişi başına düşen gayri safi milli hasılasınıda belli bir eşiğin üzerine çıkartamayacaktır.

Yeni ürün ve teknolojiyi geliştirip, ekonomik büyümeye katkı sağlamanın ilk adımı üniversitelerde araştırmalar yapan bilim insanları ile teknolojiyi kullanan ve uygulamaya geçirenlerin işbirliğini sağlamaktır. İkinci adımı ise bu işbirliğinden ortaya çıkan ürünleri, ekonomik değere dönüştürecek teknoloji şirketleri ve yatırımcıları harekete geçirmektir. Ülkemizi hedeflerine ulaştıracak olan işte bu ekosistemin üreteceği katma değerdir.

Bu ekosistemin paydaşları içinde; Bilimsel araştırmalar, Öğrenciler, Üniversiteler, Üniversite AR-GE merkezleri, Girişimciler, Kuluçka merkezleri, Tekno parklar, Teknoloji transfer ofisleri, Sektör dernekleri, Sanayiciler, Sanayi AR-GE merkezleri, Tüketiciler, Fon kuruluşları, Bilim ve teknoloji, politika belirleyiciler sayılabilir.

Burada ülkemizin kalkınma politikalarını esas alarak yeni nesil bir üniversite oluşturma gayratinde olan bir rector olarak , temel bilimsel .alışmaları teknolojik geliştirme çabaları ile beraber yürütmenin gerekliliğine inanıyor, bu inanç ve kararlılıkla politikalarımızı geliştiriyoruz. Bu kapsamda ülkemizin TÜBİTAK tarafından ilan edilen öncelikli araştırma alanlarını da dikkate alarak, Biyomalzeme ve Biyomekanik Üretimi, Fotonik ve Güneş Enerjisi Teknolojileri, Nano ve Mikro Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi, Yapılar için Sismik Performans Değerlendirme alanlarında faaliyet gösteren YÜTAM'ı kurduk. OLED teknolojileri üzerine yeni bir çalışma grubu da YÜTAM bünyesine dahil oldu.

Öte yanden bu eko sistemin önemli bir sürükleyici gücü olan girişimlerimizi desteklemek üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ETÜ KRİSTAL Girişimcilik ve Ön Kuluçka Merkezimiz, girişimleri , ücretsiz olarak, Açık Ofis, İnternet, Sarf malzeme, Makina/teçhizat ve mentörlük eğitimleri ile desteklemek üzere faaliyete geçmek üzeredir. Üniversitemizle organic bir bağı olmasına bakmaksızın ticarileşme potansiyeline sahip fikri olan tüm girişimcilerimizi üniversitemizle işbirliği yapmaya davet ediyoruz.

Yine üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz ETÜ MAYA Bilim ve Fikir Atölyesinde ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki öğrencilere, Kodlama, Robotik, Üç boyutlu modelleme ve sanal gerçeklik uygulamalarına kadar farklı, konularda eğitimler vereceğiz. Bu proje ilk öğretimden liseye kadar bütüncül ve multidisipliner bir perspektifte kurgulanmış ve bu yönüyle ülkemiz için de bir model olma özelliği taşımaktadır. Ulusal kalkınmaya yönelik kamunun hazırladığı strateji ve çeşitli eylem planlarıyla, Ar-Ge ve İnovasyonun içselleştirilerek ekonomik büyümeyi yakından takip ettiği bilinmektedir. İcra Komitesi Üyesi olduğum KOSGEB, Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta işlekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak Rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek üzere faaliyetlerine devam etmektedir. Bugün buradan ilan edilecek olan KOSGEB'in yeni vizyonunun başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ulusal kalkınmaya çok daha etkin bir şekilde katkıda bulunacağına inanıyorum."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.