Fikret Öztürk'ün 11 hikayesi!

Rakamlar ile ilgili tarihte efsaneler vardır. Rakamlar ile ilgili sayısız film çekilmiş, makale yazılmış, hikaye anlatılmıştır. Rakamlar ile ilgili şiirler, romanlar, şarkılar, türküler bile vardır. Rakamlar, insanoğlunun varolduğu günden beri hayatında yeralmıştır, bazen de tesadüfleri ile ilgi odağı olmuştur.

Mesela 11 rakamı!
Kasım ayı, Bilecik'in trafik plakası, Brezilyalı Neymar ve Alman Podolski'nin forma numaraları olarak da bildiğimiz 11 rakamı dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bir yerde dünyanın dengesini değiştirmiş olan 11 rakamı, gelecek dönemlerde de özellikle bir hadiseden dolayı önemini koruyacaktır. Amerika'da Eylül'de ikiz kulelerin vurulduğu tarih olarak kayda geçen 11 , yine 11 harfli bir başkanın, George W.Bush'un döneminde olması da ilginç bir rastlantı olarak dikkat çekmiş. 1993 yılında ikiz kuleleri tehdit eden Afganlı terörist Ramsin Yuseb'in de isminde 11 harf bulunması, o Newyork'un Amerika'nın 11'nci eyaleti olması ve ayrıca ikiz kulelere çarpan ilk uçağın uçuş numarasının da 11 olması, tarihe 'büyük tesadüf' olarak geçmiştir. O açıdan 11 rakamı özellikle de Amerika tarhinde belleklerde yer etmiş bir rakamdır!

Rakam efsaneleri sadece 11 ve Amerika ile sınırlı değil. Kuşkusuz başka rakamlar ile de ilginç tesadüfler tarihte yer bulmuştur. Benim ilgimi çeken 11 rakamı ile ilgili bir şey de dün oldu. Bir haftalık Erzurum ayrılığından sonra dönüşte uçakta karşılaştığımda oldu o ilginçlik. 11'nci ay olan Kasım ayında görevinden alınan Erzurum Kültür ve Turizm Müdür Fikret Öztürk, tesadüfen ikiz kulelerdeki gibi 11 rakamı ile kendi durumunu anlatırken adeta küçük dilimi yuttum. Ankara'da bakanlık bünyesindeki Milli Kütüphaneler Daire Başkanlığına atanan ve atama yazısı da onaylanan Fikret ağabey, uçağa binmeden önce bekleme salonunda sohbet ederken ''Müdür olarak Erzurum'da tam tamına ne kadar görev yaptın?'' soruma aynen şu cevabı verdi.

''11 yıl, 11 ay, 11 gün!..''
Şaşırmamak elde değidi. Hem şiir hem şaka gibiydi söylediği. Tam tamına Erzurum'da 11 yıl 11 ay ve 11 gün görev yaptıktan sonra il müdürlüğünden alındığını anlatan Fikret ağabeyiye, bu ifadesinin akabinde ben de ''Herhalde 11 gün ve 11 saat sonrası alındın'' esprisini yaptım. Aslında ben önce dediği şeyin şaka olduğunu sandım ama olmadığını ve hem yıl hem ay hem de gün olarak saydığını tekrarlayınca şaştım kaldım. İkiz kulelerin de yeraldığı 11 sırrını bildiğimden bu rastantıyı sizinle de paylaşayım istedim.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.