İlçeler Haber Girişi : 05 Mart 2015 18:06

Gebe hayvanlara ultrasonlu takip

Gebe hayvanlara ultrasonlu takip
Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gebe hayvanlara Ultrasonlu takip başlattı.
Erzurumajans-Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gebe hayvanlara Ultrasonlu takip başlattı.

Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, Müdürlüğünce 2014 yılı kasım ayı itibariyle köy ve mahallelerinde ultrason cihazı ile gebelik muayeneleri yapılmaya başlandığını söyledi.

Palandöken İlçe Müdürlüğü sınırları içerisinde uygulanan Suni Tohumlamaların takip ve tespiti amacıyla kullanılmaya başlanıldığını ifade eden Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, gebe hayvanlara Ultrason'lu takip sisteminin Erzurum il genelinde sadece Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde yapıldığını belirtti. Yiğit, "Palandöken Gıda ,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce 2014 yılı kasım ayı itibariyle köy ve mahallelerinde ultrason cihazı ile gebelik muayeneleri yapılmaya başlanmıştır. İlçe Müdürlüğü Sınırları içerisinde uygulanan Suni Tohumlamaların takip ve tesbiti amacıyla kullanılmaya başlanılan ultrason cihazıyla İlçede Görevli Veteriner Hekimlerce Yerinde yapılan muayenelerde gebe olmadığı belirlenen hayvanların suni tohumlama ile yeniden döllendirilmesi, gebe olanları ise özel bakıma alınmaları konusunda yetiştiriciler uyarılmaktadır. Cihaz ile hayvan atıklarına ve döl tutma problemlerine yol açan tümöral (Kist ) oluşum ve enfeksiyonlar önceden tespit edilerek uygun tedavi reçeteleri hayvan sahiplerine verilmektedir." dedi

YÜZLERCE SIĞIRDA GEBELİK TARAMASI YAPILDI

Veteriner hekimlerce gerçekleştirilen ultrason muayenesinde 32 günlük gebe hayvanlarda bile teşhis edildiğini belirten Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, hayvanların gebe olmadıkları halde gebe sanılıp ekonomik kayba neden olan yüzlerce hayvanın da tespiti yapılarak yetiştiricileri bilgilendirildiğini söyledi. Yiğit," Veteriner hekimlerce gerçekleştirilen ultrason muayenesinde 32 günlük gebelikler bile teşhis edilirken, gebe olmadıkları halde gebe sanılıp ekonomik kayba neden olan yüzlerce hayvanın da tespiti yapılarak yetiştiricileri bilgilendiriliyor. Bugüne kadar yüzlerce sığırda gebelik taraması yapılan cihaz sayesinde birçok inekte metrit, ovarium kistleri ve tümöral oluşumların tespiti yapılarak erken teşhis ile ekonomik kayıpların da önüne geçildi. Böylece daha önce İlkel yöntemlerle gebelik takibinde ilçe tarım müdürlüğü son vermiş oldu." diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.