Erzurum Haber Girişi : 05 Ekim 2015 12:58

Göçerler dönüş yolunda

Göçerler dönüş yolunda
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelerek Erzurum ve çevresindeki illerde yaylaya çıkan göçerlerin geri dönüş yolculuğu başladı.
Erzurumajans-Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelerek Erzurum ve çevresindeki illerde yaylaya çıkan göçerlerin geri dönüş yolculuğu başladı.

Kar yağıncaya kadar hayvanlarını dışarıda otlatmak için sürülerini yaya olarak memleketlerine götürmeye çalışan ve gece kurdukları çadırlarda uyuyan göçerler gündüz yol kat ediyor.

İlkbahar mevsiminde Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelerek Erzurum, Kars, Ardahan'ın kırsal bölgelerde yayla kiralayarak koyunlarını otlatan göçer ailelerin geri dönüşleri başladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin çeşitli illerinden gelerek Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın yaygın olduğu illerde yayla kiralayarak hayvanlarını otlatan aileler, havaların soğumaya başlamasının ardından kendi illerine dönmeye başladılar. Gece yatıp gündüz yol alan göçerler, kar yağıncaya kadar hayvanlarını içeride beslememek için bir ay yol yürümeyi tercih ediyor.

Erzurum'a gelerek yaylalarda yaz mevsimi geçirdikten sonra Şanlıurfa'ya dönmek için yola koyulduklarını belirten Ahmet İpek, "Yayla mevsimi bittiği için şimdi kendi köyümüze dönüyoruz. Kar yağıncaya kadar hayvanımızı dışarıda tutmak ve yemden tasarruf etmenin yanında nakliye parası ödememek için yaya olarak gidiyoruz. Erzurum'dan yol çıktık. Yaklaşık 20 güne de Şanlıurfa'ya gideriz diye düşünüyorum. Gidinceye kadar birçok sıkıntı yaşıyoruz, ama en büyük sıkıntımız yırtıcı hayvanlardır. Kurt saldırısına karşı gece uyumadan nöbet tutuyoruz" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.