Halkın Reisi Güle Güle... (M.Ali Ünal)

Kurulmuş dünya düzeni içerisinde  ömür sahnesinden gelip geçiyoruz.

Her gün dünya yeniden kuruluyor. Milyonlarca insan hayata merhaba derken bir okadarı elveda diyerek ayrılıp gidiyor

Bilgenin dediği gibi "Kimini götürürken, kimini getiriyorlar. Bu işin sırrını da kimseye söylemiyorlar."

Kendisine biçilen ömür sermayesini  iyi değerlendiren insanlar arkalarında hoş sâda bırakarak giderken, kimileri de hiç yaşamamış gibi gelip geçiyor.
Dün ,arkasında hoş sâda bıraktığına inandığımız  Büyükşehir Eski Belediye Başkanı M .Ali Ünal aramızdan ayrıldı.

Halka mal olmuş bu güzel insanı son yolculuğuna uğurlamak için birkaç arkadaşla birlikte  yakın bir camide öğle namazını kılıp, cenaze namazında  Gürcü Kapı Camisi'nde olmak düşüncesiyle Çortan Camisi'ne yöneldik.

Pelit Meydanı'ndaki bu küçük cami bizim gibi düşünmüş hemşerilerimizle doluydu.

Camide, Büyük Şehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Küçükler'le karşılaşınca  bu dünya hayatında makamların ve mevkilerin  gelip geçici şeyler olduğu gerçeğini  bir kez daha hatırladık.

 Gürcükapı Camisi'nin musallasında eski bir belediye başkanı dünyayı terk ederken ,yine eski bir başka belediye başkanının ve hala görev başında bulunan belediye başkanlarının musallanın önünde saf tutmaları mesaj alınması gereken bir tabloydu.

Aradan geçen uzun yıllara rağmen cenazeye katılımın yüksek olması elbette tesadüf değildi. Çünkü, MehmetAli  Ünal, halkın belediye reisiydi ve şehre olan aidiyet duygusu yüksek olan biriydi. İdeolojisi, cemaati, tarikatı olmayan  milli  ve manevi değerlerine sahip hoş bir Erzurumluydu.

Uzun yıllar belediyede  çalıştığından dolayı belediyeciliği çok iyi biliyordu.

Bu tecrübesi doğrultusunda belediye başkanlığını kolay yürüttü ve elinden geldiğince şehre hizmette kusur etmedi. Yıldız Kent'in imara açılması onun zamanında olmuştu. Kıt imkanlara rağmen temizlik işlerini başarıyla yürütmüştü.

M.Ali Ünal sözde demokratlardan değildi. 1980 İhtilali sonrası İşgüzarların Mumcu Caddesi'nde ki pasaja verdikleri "Kenan Evren" ismini kaldırıp, Ömer Nasuhi Bilmen ismini koyacak kadar yürekli bir demokrattı

Eğilmedi, bükülmedi, aklından geçeni esirgemeden söyledi. Dik duruşu ve açık yürekliliği ilke halkın sevgisini kazandı.

Şehrini terk edenlerden değildi. Belediye başkanlığından sonra  köyünde hayvancılık yaparak ve Taşmağazalar Caddesi'ndeki çocuklarının kuyumcu dükkanına uğrayarak günlerini geçirmişti.

 Yumuşak kalpli bir insandı ,görevi sırasında garibanlara kol kanat gerer,  insanların işlerini kolayca çözmeğe gayret ederdi. Siyaset dünyasının müptezellerinden olmadı .Makamından ayrıldıktan sonrada halk arasında konumunu muhafaza etmesini bildi. Erzurumlular ona hep  makamındaymış gibi muamele gösterdiler ve ölene dek  ona "Reis" dediler.

Bir siyasi partiden belediye başkanı seçilmesine rağmen görevi sırasında siyaseti ön planda tutmadı kimseye tepeden bakmadı. Siyasetin riyakar kulvarlarına hiç girmedi .Delikanlı duruşundan taviz vermedi. lâfını kimseden esirgemedi.

 Bu özelliklerinden dolayı Mehmet Ali Ünal Erzurumluların gönlünde "Halkın Reisi" olarak yer aldı ve arkasından güzel intibalar bırakarak ayrıldı. Onu, çalışkanlığı, açık sözlülüğü, yumuşak kalbi ,dik duruşu ve insanca yaklaşımları ile hatırlayacağız.

Makamı Cennet olsun...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bahriye DUYMUŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Sn.GÜZEL : Gerçekten halka mal olmuş bu güzel insan belediyeciliği de çok iyi biliyordu . O yıllarda kurumlara da çok destek vermiştir .Alçak gönüllü , mütevazi bir kişiydi .Ancak elden bir şey gelmiyor .Bizler inançlı insanlarız ..Topraktan geldik toprağa gideceğiz .Ysşadığımız hayatın hesabını toprakta vereceğiz Şehrimizin başı sağolsun .Ailesinin acısını yürekten paylaşıyorum .Başımız sağolsun .