Hırsızlık oyunu (1)

Ramazan ayına girilmeden önce Erzurum'da pahır (bakır) mutfak kapları, kalaylanmaya götürülür.  Semt kahvehanelerinin birinde devamlı oturan  Ehmet efendide sohbet ettiği arkadaşına bende bir, iki güne kapları ((sahan, guşgana(büyük tencere), tas vs)) kalaycıya  götüreceğini söylerken, yan masada kamuflaj olmuş şüphe götürmeyen hırsızın dikkatini çeker ve Ehmet efendinin ismine varıncaya kadar, Ehmet  efendi hakkında bilgi toplar evini öğrenir, Ehmet efendinin evden çıkışını girişini takibe başlar. Ehmet efendi evinden çıkıp  kahveye gittiğini gördüğünde, hırsız hemen Ehmet efendinin evine gelir ve kapıyı çalar; Kapıyı evin hatunu açar, hırsız  hatun hanıma hitaben yenge hanım, beni Ehmet ağabeyi gönderdi, dedi ki get bizim eve yengenden bakırları al onları kalaycıya götür kalaylat dedi bende geldim.


Ev hanımı da hemen bakır kapları bir telise doldurarak adama verir.


Akşam Ehmet efendi eve gelir, hanımı


- Ehmet efendi ne ey ettin de, pahırları kalaylatmaya gönderdin, zaten kıpkızıl olmuştular der.


Ehmet efendi;


- Ne gabı, gız, ne kalayı? diye heyecanlı bir şekilde sorunca.


- Kadın anlatır, Embele Embele oldi. Ehmet efendi hemen gündüzden gabları götüren hırsızı yakalamaya dışarı fırlar, ter kan içinde sağa sola koşarak armaya başlar durur.

Ehmet efendi gapları çalan hırsızı ararken,  o arada hırsız bir başkasını eve gönderir,  o da eve gelir ve kapıyı çalar, yenge hanım tekrar kapıyı açar, bahar ki başka bir adam, yenge hanım hayrola dediğinde;


- Adam, Ehmet ağabeyi bahırları bulmuş,çok  yorulmuş kahvede oturur dalı da terli, get evden benim kalın Alman tiftiği sakomu (paltosu)) al gel dedi, bende geldim. Evin hanımı da hiç vakit kayıp etmeden hemen paltoyu getirir, adama verir ve çabuk götür de Ehmet efendi üşütmesin der, o arada içini çekerek canım çığaydı der.Paltoyu alan adam hemen evin kapısından ayrılır gider. Biraz sonra kapı tekrar çalınır, yenge hanım kapıyı açar bahar ki Ehmet efendi gelmiş, Ehmet efendi sinirli bir halde eve içeri girince, ev hanımı bahar ki ehmet efendi gettiği şekilde geri geldi.


- Ehmet efendinin hanım sorar, Ehmet efendi sakonu niye geymeden bele geldin, kahve demi unuttun diyince Ehmet efendi , Ehmet efendi hatun ne sakosu der.


- Yenge hanımda  sen sakoyu, birez önce bir adamla istetmedin mi? diyince, Ehmet efendi iyice oynatır, garı sen delimisen ne sen, ne sakosu, yoksa sen bahırların üstüne, bir de benim Alman tiftik sakomu da mı hırsıza verdin der.


- Eyvah, eyvah diye bağırarak dışarı sokağa çıkar bir aşağı bir yukarı doğru kendi kendine sesli konuşarak gider gelir, komşular sesden dolayı pencereden baharak karşılık pencerelerden bahan hanımlar birbirlerine aman yarabbi gız herhalde Ehmet efendi oynatmış, vah vah... diyerek üzüntülerini dile getirirler...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.