Türkiye Haber Girişi : 21 Eylül 2014 15:59

IŞİD'in ölüm yolu böyle görüntülendi

IŞİD'in ölüm yolu böyle görüntülendi
IŞİD örgütü, 3 gün önce geri çekildiği Erbil'in Hazır bölgesindeki karayolunu adeta ölüm yoluna çevirmiş.
Erzurumajans-IRAK Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 3 gün önce geri çekildiği Erbil'in Hazır bölgesindeki karayolunu ölüm yoluna çevirdiği ortaya çıktı. DHA'nın özel bir izinle görüntülediği Musul-Erbil karayolu üzerinde çok sayıda tuzaklanmış bombalı araç olduğu görüldü.

IŞİD militanlarının geri çekilirken stratejik öneme sahip Hazır Köprüsü'nü de patlayıcı ile yıktığı dikkat çekti.

Irak Şam İslam Devleti'nin geçtiğimiz ay ele geçirdiği Erbil'in Hazır bölgesinde 3 gün önce şiddetli çatışmalar yaşandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri, bir ay önce Musul ve Erbil'in bağlantısını sağlayan karayolu üzerindeki stratejik öneme sahip Hazır bölgesini ele geçiren IŞİD militanlarına yönelik kapsamlı bir operasyon başlattı. Hava desteği ile sürdürülen operasyonda IŞİD güçleri Musul'a doğru geri çekilirken, peşmerge birlikleri Bertılla köyü yakınlarına kadar ilerleme sağladı. IŞİD güçlerinin geri çekilmesi üzerine Musul'u Erbil'e bağlayan karayolunun önemli bir kısmı peşmerge güçlerinin kontrolüne geçti.

MUSUL-ERBİL KARAYOLUNDA GÜVENLİK TEPELERİ

Peşmerge güçlerinin kontrolü ele geçirdiği bölgede bulunan DHA ekibi özel bir izinle 3 gün önce IŞİD militanlarından geri alınan Hazır bölgesine girdi. Musul'u Erbil'e bağlayan en önemli yol olarak bilinen karayolunun kapalı olduğu gözlenirken, güzergah üzerindeki stratejik tepelere peşmergenin uçaksavar bataryaları yerleştirdiği görüldü. Karayolu üzerindeki belli noktalarda toprak dökülerek yapay güvenlik tepeleri oluşturan peşmerge güçlerinin, Kürdistan bölgesinin başkenti Erbil'e yönelik olası bir saldırıyı karşılamak için Hazır bölgesine yüklü miktarda yığınak yaptığı gözlendi.

IŞİD'İN ÖLÜM YOLU

Hazır bölgesinden çekilen IŞİD güçlerinin Musul-Erbil karayolunu ölüm yoluna çevirdiği ortaya çıktı. Musul'a çekilen IŞİD militanlarının sıcak takip yapan peşmerge güçlerini engellemek için karayolu üzerine çok sayıda bomba yüklü araç, TNT doldurulmuş tüp ve asfalt altına tuzaklanmış patlayıcı bıraktığı görüldü. Musul Karayolu üzerinde park halinde bulunan çok sayıda bomba yüklü araç göze çarparken, araçların koltuklarında da içi TNT dolu bidonlar görüldü. Erbil'den Musul'a giden yolun kenarlarında da IŞİD militanlarının kablo bağlayarak tuzakladığı içi patlayıcı dolu benzin varilleri ve oksijen tüplerinin olduğu gözlendi. Yol üzerinde asfalt altına gizlenmiş ve kablo çekilmiş patlayıcılar da peşmerge güçlerince tespit edildi. Bölgede çok sayıda tespit edilmemiş patlayıcının bulunduğunu belirten güvenlik kaynakları, tuzaklanmış bombaların önümüzdeki günlerde uzman ekipler tarafından temizleneceğini söyledi.

PEŞMERGE ÖLÜM TUZAKLARINI BULMAYA ÇALIŞIYOR

Teröristlerin patlatılarak yıkılan Hazır köprüsünün enkazına tuzaklanmış patlayıcılar yerleştirdiğini tespit eden peşmerge güçleri, bölgede geniş çaplı araştırma başlattı. Havanın aydınlık olduğu saatlerde görevli peşmergeler enkaz içinde araştırma yaparak tuzaklanmış bombaları bulmaya çalışıyor. Güvenlik yetkilileri teröristlerin enkaz altına yerleştirdiği bazı mayın ve patlayıcıların araştırmalar sonucu kimseye zarar verilmeden bulunarak imha edildiğini belirtti. Bölgede teyakkuz halinde bulunan peşmerge güçleri, çevredeki köylerde de sık sık güvenlik amaçlı devriye görevi yapıyor.

34 YILLIK KÖPRÜYÜ HAVAYA UÇURDULAR

Yaşanan şiddetli çatışmanın ardından 3 gün önce Musul'a çekilen IŞİD militanlarının 1980 yılında Saddam Hüseyin döneminde yapılan stratejik öneme sahip Hazır Köprüsünü de patlayıcı ile yıktığı belirtildi. Musul-Erbil karayolu üzerinde bulunan köprünün yıkılması ile iki şehir arasındaki bağlantının kesildiği görülürken, IŞİD militanlarının köprüye yüklü miktarda TNT bağlayarak patlattığı belirtildi. Peşmerge yetkilileri, teröristlerin sıcak takibi önlemek amacıyla önceden planlayarak köprüyü havaya uçurduğunu belirtti. Hazır köprüsünün kullanılan iki kısmını da patlatan IŞİD militanlarının oluşan moloz yığınının arasına da bir insanı öldürebilecek kadar küçük miktarda patlayıcılar yerleştirdiği görüldü.

HASANŞAM KÖYÜ'NE HAVAN SALDIRISI

DHA ekibinin bölgede bulunduğu sırada Hazır Köprüsü'nün üst tarafında bulunan ve peşmerge güçlerinin kontrolünde bulunan Hasanşam Köyü'ne IŞİD militanları tarafından havan topu saldırısı gerçekleştirildi. Hasanşam cephesinde bulunan peşmerge birliklerine atılan bir adet havan topunun köyün içinde bulunan boş bir eve düştüğü öğrenildi. Bölgedeki peşmerge yetkilisi, saldırıda ölen veya yaralanan olmadığını ve bir evin hasar gördüğünü bildirdi. Hasanşam Köyü'ne yapılan havan topu saldırısının ardından bölgedeki peşmergeler de alarma geçirildi. Hazır köprüsünde bulunan peşmerge güçleri kanas keskin nişancı silahlarıyla uzun bir süre Hasanşam Köyü'nü gözetledi.

PATLAMADA İKİ PEŞMERGE YAŞAMINI YİTİRDİ


IŞİD militanlarının çekilmesinin ardından Hazır köprüsü girişindeki kontrol noktaları da peşmerge güçlerinin eline geçti. IŞİD militanlarına ait eşyaların halen durduğu kontrol noktaları üzerinde sprey boya ile Arapça İslam Devleti yazıldığı görüldü. Bölgedeki yetkililer Hazır'ın kontrolünü kaybeden teröristlerin peşmerge güçlerinin ilerleyişi sırasında bomba yüklü bir aracı patlattığını ve iki peşmergenin yaşamını yitirdiğini de söyledi. Patlamanın meydana geldiği noktada çok sayıda metal ve beton parçaları karayoluna dağılırken, yetkililer en şiddetti çatışmaların da bu bölgede meydana geldiğini ifade etti.

BAYRAK ALTINA PATLAYICI

Hazır bölgesini IŞİD militanlarından temizleyen peşmerge güçleri, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bayrağını çektikleri sırada teröristlerin ilginç bir tuzağını daha ortaya çıkardı. Bölgedeki güvenlik yetkilileri, IŞİD militanlarının terk ettiği bölgelerde bulunan kendi bayraklarını bilinçli olarak indirmediğini belirtti. Yetkili, kaçan teröristlerin bayraklarının bulunduğu direğin altına patlayıcı yerleştirerek bubi tuzağı kurduğunu ifade etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.