İslamköy'de Demirelli yıllar

Ekim ayının 26'sında İsparta da olacağımı hiç hesap etmediğim gibi aklımdan da geçmemişti.
Ta ki, Sayın Süleyman Demirel'in daveti elime gelinceye kadar...

9 .Cumhurbaşkanı Demire, doğum yeri İsparta'nın İslam Köyü'nde yaptırdıkları muhteşem "Demokrasi ve Kalkınma Müzesi "nin açılışına davet edilmiştim. Davetiyede,  Şevket Demirel'in, "Demirel Vakfı Başkan"ı sıfatıyla imzası vardı.

Sayın Demirel ülkenin yönetiminde önemli rol oynamış değerli bir siyaset ve devlet adamıdır. Siyasi fikrim Demirel'in Genel Başkanı olduğu Adalet Partisi'nde şekillenmeye başlamıştı. Kendisini yakından takip etmiş, kendime idol olarak seçmiştim.

Konuşmalarını, beyanatlarını, mitinglerini takip etmeye gayret etmiş ve hakkında çıkan yazıları, kitapları hayranlıkla okumuştum.

Tanıdıkça hayranlığım artıyordu. O'nun fakir bir Anadolu köyünden çıkıp okuması başlı başına çok anlamlı gelmişti bana ve hep  çevremle mukayese ediyordum.

"Çoban Sülü" lakabında ki samimiyet ve içtenlikte beni etkilemişti.


Başbakan olarak Boğaz köprüsü, Keban barajı, hastahaneler, fabrikalar, okullar, yollar bir çok hizmete imza atmıştı ama o hep "Barajlar Kralı" olarak anıldı.

Daha sonraları "Baba" ünvanını almıştı. Ülke siyasi çıkmazlara girdiğinde halk "Kurtar bizi Baba" diyerek hep onu göreve çağırıyordu....

Kendisi, "6 defa gittik, 7 defa geldik" diyerek siyasi yaşamını özetlemiş gibiydi.

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ve Mehmet Necati Güngor ile birlikte Ankara'dan İslamköy'e doğru yol alırken bunları düşünüyordum..

İslamköy'e vardığımızda, açılışı yapılacak olan  müze ve külliyenin bulunduğu bölgedeki yüzlerce afişten birisi dikkatimi çekti. Afişte "679" rakamının esprili bir açılımı vardı... "6 defa gidip 7 defa gelen 9'uncu Cumhurbaşkanı..." 


***

Demirelin kardeşi Şevket Bey,  müze fikrinin kendisinden çıktığını, hiç kimseden ve kurumdan maddi destek elmadan 20 yılda tamamladığını anlattı.

Şevket Bey, "Süleyman Demirel'in, hayatının 55 yılını kapsayan hizmet süresi içerisindeki bütün dökümanları, eşyaları, kitapları, giysileri, hediyeleri koyacak yer sıkıntısı çekiyorduk, evler kiralayıp istifliyorduk yinede sığmıyordu. Cumhuriyet Tarihi'nin önemli bir bölümüne şahitlik etmiş bu milyonlarca dökümanın zayi olmasına gönlümüz razı olmadı. Bu nedenle bir külliye ve müze yaparak muhafaza edelim ve gelecek nesillerin istifadesine sunalım diye bu külliyeyi yaptık..." diyerek sorumlu bir vatandaş, ülkesi için gayret eden bir insan profili çiziyordu.


CHP Lideri Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Bahçeli'nin  hazır bulunduğu törene eski bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, belediye başkanları yoğun ilgi göstermişti.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve çok sayıda yabancı devlet yöneticisi  ile ülkemizde görevli diplomatlar da bu önemli ana tanık olmak için İslamköy'deydi... 


Süleyman Demirel,  yapıcı, yol gösterici, kucaklayıcı konuşmasında Cumhuriyet'e ve Atatürk'e sıkça vurgu yaptı, Demokrasiye sahip çıkılması tavsiyesinde bulundu.

1924 doğumlu Demirel,  Cumhuriyetle akrandı...  O'nu en iyi o tanıyordu, onun nimetlerinden en çok o faydalanmıştı. Bu açıdan söylediklerinin ağırlığı daha belirginleşerek muhataplarını bulmuştu...  Vesselam

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.