Spor Haber Girişi : 18 Eylül 2018 14:00

Japonya da çekildi...

Japonya da çekildi...
Erzurum’un 2026 Kış Olimpiyatlarına aday adaylığı süreci devam ederken, en güçlü rakip ülkelerden biri olan Japonya yarıştan çekildiğini açıkladı.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Erzurum’un 2026 Kış Olimpiyatlarına aday adaylığı süreci devam ederken, en güçlü rakip ülkelerden biri olan Japonya yarıştan çekildiğini açıkladı. Geride kalan ülkeler arasında olimpiyat organize etmeyen Türkiye’nin şansı bir kat daha arttı. 

Kanada’dan Calgary, Avusturya’dan Graz, İsveç’ten Stockholm, İsviçre’den Sion, Türkiye’den Erzurum, Japonya’dan Sapporo’nun yanı sıra, İtalya’dan Cortina d’Ampezzo, Milano ve Torino kentleri, 2026 Kış Olimpiyatları’na adaylık içn başlangıç aşamasında yer almıştı. Son bir yıl içinde ülkelerin aday şehirlerinde yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarında halkın ‘ekonomik külfet’ gerekçesiyle kabul etmediği olimpiyatlardan Avusturya ve İsviçre çekilmişti. Son olarak da Sapporo kentiyle olimpiyat yarışına katılan Japonya, iki hafta önce yaşanan depremden sonra yarışta olmayacağını duyurdu. 

ERZURUM’UN ŞANSI ARTTI

Yaşanan bu önemli gelişmenin ardından Kanada, İsveç ve İtalya ile yarışa devam eden Erzurum’un daha önce olimpiyat organizasyonu yapmaması nedeniyle şansı bir kat daha arttı. Uluslararası spor çevreleri özellikle sosyal medyada Türkiye’yi ön plana çıkarırken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) bağımsız bir şirkete yaptırdığı kamuoyu yoklamasında halk desteğinin yüzde 99’u bulması önemli bir kriter oldu.

KANADA DA ÇEKİLEBİLİR

Bu arada Kanada’nın önümüzdeki günlerde yapacağı kamuoyu yoklamasında halkın olimpiyatlar için ret oyu vereceği öne sürüldü. Halkın istememesi halinde Kanada’nın da yarıştan kopacağı spor çevrelerinde konuşulmaya başlanırken, daha önce olimpiyat organize etmemiş Türkiye’ye şans verilmesi sosyal medya da sıklıkla yer almaya başladı.

ULUSLARARASI SİYASET ÖNEMLİ

Bir yılı aşkın süredir devam eden diyalog sürecinde öne çıkan başlıklardan biri de uluslararası siyaset oldu. Türkiye’ye şaşı bakan bazı çevrelerin oylama sırasında bir takım ayak oyunları çevireceği belirtilirken, Türk heyeti ‘bölgede barış’ kozunu öne sürdü. Şimdiye kadar yapılan her toplantı ve ikili görüşmelerde bölgenin barışa ihtiyaç duyduğu ve olimpiyatların bunun için önemli bir fırsat olduğu görüşü aktarıldı.

ERDOĞAN’DAN TAM DESTEK

Sürecin kilit ismi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu anlamda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiği vurgulandı. Erzurum’un kış turizminde ve kış oyunları merkezi olmasında büyük payı olan ve “Garantörü benim” diyerek 2011 Kış Oyunlarının Erzurum’a alınmasını sağlayan Erdoğan’ın ekonomik gelişmelere rağmen 2026 Kış Olimpiyatları için “yola devam” dediği öğrenildi.

IOC EKİM’DE TOPLANIYOR

Öte yandan Uluslarası Olimpiyat Komitesi (IOC) 5 - 9 Ekim tarihleri arasında Arjantin’de toplanacak. Yönetim ve Genel Kurul toplantılarının ardından aday ülkeleri belirleyecek olan IOC’nin Japonya’nın çekilmesinden sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu oldu. Kanada’nın da yarıştan düşmesi halinde üç ülke arasında bir seçim yapacak olan IOC’nin özellikle halk desteğini kriter aldığı biliniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.