''Kanun tanımıyorum'' diyorsanız yapın!

“Şimdi birileri çok üzülecek!” dedim, ‘hobi bahçesi’ ayağına birinci sınıf tarım arazilerinin nasıl katledildiğini gündeme getirdim.

Vay arkadaş…

Sanki, ‘5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nu ben yazmışım.

Sanki, tarım arazileri üzerine ‘hobi’ diye ben ev yapmışım.

Şimdi de sanki ‘yıkım kararını’ ben almışım.

Bir klasik haline gelen tehditler, aba altından sopa göstermeler…

Gündem yoğun diye yazmamıştım ama şimdi zamanı geldi.

Yazacaklarımı ‘anlamamakta’ ısrar edenlere bu görselle yardımcı olacağım.

Lütfen şu haritaya bakın.



Erzurum’un Bakanlar Kurulu Kararıyla ‘Tarımsal SİT Alanı’ ilan edilmiş iki ovası var.

Biri Erzurum diğeri Pasinler Ovası.

Diyelim bu ‘büyük ova’ içerisinde tapusu size ait araziniz var. “Arazi benim, tarım yapmıyorum, hobi bahçesi yapıyorum” diyemezsiniz.

Çünkü, ‘5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ buna izin vermiyor. (Sosyal medyadaki klavye kahramanları için ısrarla, altını çizerek söylüyorum kanunu ben yazmadım)

Anlayın lütfen, tapusu sizin de olsa izin vermiyor.

Öyle kooperatif, dernek kurup parsel parsel araziyi satmakla da bu iş olmuyor.

Olmayacağını zaten Vali Okay Memiş de her fırsatta dile getiriyor.

Hal böyleyken, kanuna, devlete rağmen “Biz bu işi yapacağız” diyorsanız, buyrun yapın!

“Şimdiye kadar devlet neredeydi, niye bu duruma gelmesine izin verdi?” diye soranlar, emin olun hiç bir kurum böyle bir kanunsuzluğa izin veremez.

Ne Vali Okay Memiş, ne Tarım İl Müdürü, ne Büyükşehir Belediye Başkanı, ne ilçe belediye başkanları…

Biri de çıkıp, “İzni ben verdim” diyemez. “Ben şu makamdan izin aldım, işte evraklarım” diyen varsa buyursun gelsin, Vali Bey’e birlikte gidelim.

Evet, yapılmış yerler yok değil. Şu anda Aziziye İlçesi’ne bağlı Tınazlı’da iki ayrı parselde ve Yakutiye İlçesi’ne bağlı Altınbulak’ta toplam 97 hobi bahçesi var. Kimden izin almışlar, nasıl yapmışlar orasını bilmem. Bildiğim bir şey var ki o da şimdiden 300 dekarlık alanın yani 300 bin metrekarelik tarım arazisinin kanuna rağmen bahçe olarak kullanılıyor olması.

Ve asıl tehlike bundan sonra başlıyor.

Yakutiye sınırlarındaki Yolgeçti, Çiftlik ve Yeşilova ile Palandöken’e bağlı Börekli, Toparlak ve Maksutefendi civarlarında 700’e yakın hobi bahçesi için plan yapılıyor. Emin olun bir yol bulsalar ipin ucu kaçacak.

Ama ben eminim devlet gereğini yapacak.

Öyle ki, 30’a yakın yapıya daha şimdiden dekar başına 6 bin 500 TL ceza kesildi, gerisi de gelecek.

Peki bundan sonra ne olacak?

“Kaldırılacak” talimatı veren Vali Okay Memiş’in girişimleriyle Büyükşehir ve ilçe belediyelerine konunun ‘gereğinin yapılması’ için yazılar gönderildiğini biliyorum. Tabi belediyeler, İmar Kanunu çerçevesinde bu arazi sahiplerine belli bir süre vermiş olabilir. Ayrıca belediyeler, hobi bahçeleri için yer gösterip, “Buraya taşının” da diyebilir.

Tabi bizim belediyelerin sağı solu belli olmaz hiç bir şey de yapmayabilirler. Bekleyip göreceğiz.

Ama beklerken de unutmayın!

Hiç birimiz kanunlardan üstün değiliz.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kadir 01 Ocak 1970 02:00

    IBRAHIM ERKAL NE GUZEL DEMIS ERZURUM UZAK SEHIR.DOSTUNA TUZAK SEHIR.HOBI BAHCELERINI ALANLAR UZULECEK.BIRILERININ CANI YANACAK.GIBI YAZI YAZIYORSUN.BIZLER ERZURUM SEVDASIYIZ.ALDIGIMIZ YERDEN RANT KAPISI OLARAK GÖRMUYORUZ.KANAL ISTANBUL YANINDAN YER ALMADIK.2000 METRE YUKSELLIKDEKI KIRAC TARLALARI DEGERLENDIRDIK.BIZLER ZENGIN DEGILIZ.MEMUR EMEKLISIYIZ.BIZLER HOBI BAHCELERINDE EKONOMIYE KATKI SAGLAMAK SEHRIMIZE GUZELLIK OLUSTURMAK YARIN BIR DEPREM OLDUGUNDA SIGINACAK BIR YERIMIZ OLMASI NEDENIYLE AHSAP VEYA PREFABRIK YAPILARDIR.OONUR BEY ERZURUM HARITASINI KOYMUŞSUN SUKRUPASA DADASKENT SANAYI BUNLAR TARIM ARAZI DEGILMIYDI.HELE SUKRUPASA BU ILIN YEŞIL SEBZESINI KARSILARDI HANI NERDE.ERZURUMDA HABER YAPMAK ISTIYORSAN GÖCU YAZ UCAK BILETINI YAZ DOGALGAZ YAZ.ERZURUMDA ERZURUMLULARIN SAYISI 27BIN KALMIŞTIR.BUNLARI YAZ.BIZLER SENI COK SEVIYORUZ.BIZLERI KUSTURME.SELAMLAR

  • Erzurum işte 01 Ocak 1970 02:00

    Adam atadan dededen kalan yerini yurdunu ziyaret etmez, Bi bostan ekmez, evinin kapısını açmaz, köylerindeki yerine yurduna uğramaz. AMA SÖZ KONUSU SOSYETE OLUNCA, AY BİZ DE HOBİ BAHÇESİ ALDIK, GİDİP DOMATES, SOĞAN FALAN EKİYORUZ, HUZUR VERİYOR diyerek sağda solda varlıkta yokluk çeken bir kısım grup görüyorum ve bu kişilere gülüyorum 😁

  • Alper Kemaloğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Merhabalar. Bu zamana kadar ekilmemiş biçilmemiş sadece boş bir arazi iken hobi bahçesi olarak insanların hizmetine sunulmuş ve ailecek tatil günlerini geçirtebileceğimiz yerler yapılması neden bu kadar birilerini rahatsız ediyor anlamadım. Başka bir açıyla yaklaşalım acaba bu gibi durumları sürekli temcit pilavı gibi ortaya koyanlar birilerinden mi nemalanıyor? Araştırmak gerek! Devlet kanunları millet için yapar. Burada herhangi bir rant mı var? Ben sadece ailemle 1200 rakımda yatırırımı da Erzurum’a yaparak burada dinlemek istiyorum. Çok mu?