Kurban ve Mehmetçik Vakfı

Semavi olan ve olmayan, tüm dinlerin terminolojisinde "Kurban" kavramının olduğunu görmekteyiz.

Korkulan, saygı duyulan, esirgeyen ve bağışlayan güce karşı sadakat ve fedakârlığın ifadesidir kurban.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir." düşüncesinin müminlere yüklemiş olduğu paylaşma sorumluluğunun yerine getirilmesidir kurban.

Allah yolunda can ve malın her an feda edileceği bilincinin somut göstergesidir kurban.

Kısaca; ilahi güce yaklaştıran ve onun uğrunda koşmanın en samimi yollarından biridir kurban.

Diğer dini konularda olduğu gibi kurban ibadetinin yerine getirilmesinde de, ibadetin özüne uymayan bir takım yanlış uygulamaların ve düşüncelerin olması üzüntü verici bir durumdur.

Riya, gösteriş ve desinler zihniyetinin yansımalarını da, bu ibadet tarzında görmediğimizi söyleyemeyiz.

İbadetin ruh ve mana ilişkisinden çıkıp, nefse, statüye ve riyaya dayanan bir hale gelmesinin Kuran'dan ve Peygamberden onay alması asla düşünülemez.

Sadece kan akıtma ve kesilen hayvanın sırtında sıratı geçme düşüncesiyle, zenginlik göstergesi olarak kapının önüne bağlanan kurbanların, ibadetin aslı ile örtüşmediğini yüce kitabımız "Kestiğiniz kurbanların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz, ama sizin takvanız ve samimiyetiniz O'na ulaşır." İfadesiyle net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Halkının % 99'u Müslüman olan ülkemizde, çok miktarda kurbanın samimi Müslümanlarca kesildiği malumdur.

Kurban ibadetindeki mali portrenin küçümsenmeyecek kadar çok olması, kısaca ortada büyük bir pastanın durması, elbette ki kurbanın sırtından rant elde etmek için tetikte duran rantiyecilerin iştahını kabartmaktadır.

Her türlü dini söylemlerle ortaya çıkıp et ve deri toplayanlar içerisinde bu işi istismar edenlerin de olması muhtemeldir.

Bundan dolayıdır ki gönlümüzden geçen bu seferlik kurban bağışlarının Mehmetçik Vakfına bağışlanmasıdır.

Ülke savunmasında görev yapan tüm Mehmetçiklerimizin ve ailelerinin güvencesi durumundaki Mehmetçik Vakfına yapılacak bağışların bu kritik günlerimizde çok etkili olacağı gerçektir.

Geçmiş dönemlerde kurbanlarımızı  ve derilerimizi başka hayır kuruluşlarına vermiş olabiliriz.Bu sefer Mehmetçik Vakfı  dememiz  gerektiğine inanıyoruz.

Bu münasebetle tüm Dünya Müslümanlarının kurban bayramını kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • karatren 01 Ocak 1970 02:00

    Yazı e yorumları güzel ancak güncel değil. Tıpkı 1960 ve 70 li yılların kara trenine benziyor. Sanırım o yıllara denk geliyordur.

  • Sabri TOPDAĞI 01 Ocak 1970 02:00

    Kaleminize ve yüreğinize sağlık başkanım. Çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Önemli çünkü; Mehmetçik Vakfı, kurulduğu 1982 yılından bu yana, 44.347 Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve er ile malul gazi ve engelli erbaş ve er için bugünkü değeri ile toplam 580.201.461 TL yardım yapmıştır. Halen yaptığı yardımlar aylık olarak ortalama 6.250.000 TL'dir. Vakıf yaptığı bu yardımların üçte ikilik bölümünü kurban bağışlarından elde etmektedir.