Siyaset Haber Girişi : 02 Temmuz 2015 15:42

MHP lideri Bahçeli'nin zor kararı

MHP lideri Bahçeli'nin zor kararı
AKP ile MHP arasında "bir yıllık seçim koalisyonu" kurulacağı konuşuluyor.
Erzurumajans-Emin ÖZGÖNÜL'ün haberi-MHP'nin, İsmet Yılmaz'ı TBMM Başkanı seçtirmesinin ardından Ankara kulisleri yoğunlaştı. AKP ile MHP'nin, "Bir yıllık seçim koalisyonu" kurabileceği ve böylelikle 45 gün içinde hükümetin oluşmaması durumunda, HDP'nin de içinde yer alması zorunlu olan "Seçim hükümetinin" engelleneceği planları yapılıyor. Ankara kulislerinde tartışılan senaryolar şöyle:

"SEÇİME KADAR BİRLİKTE"

AKP ile MHP arasında TBMM Başkanlığı seçimi sonrası diyalog kapısı aralandı. Özellikle AKP Genel Başkan yardımcısı Beşir Atalay'ın "Tabanımız MHP'yi istiyor" biçimindeki açıklaması, bu birlikteliği ateşledi. "AKP-MHP seçime yönelik örneğin bir yıllık koalisyon hükümeti kurar. Bir yıl sonra yeniden seçime gidilir" görüşü belirginleşiyor.

"45 GÜNÜ AŞMAMAK İÇİN"

Anayasa'nın 114 ve 116. maddeleri uyarınca seçimden sonra 45 gün içinde yeni hükümet kurulamadığı taktirde Cumhurbaşkanı TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.

HDP'Lİ BAKANLAR KURULU

Bu durumda Bakanlar Kuruluna TBMM'de grubu bulunan siyasî partilerden oranlarına göre üye alınıyor. Böylelikle HDP'nin de kabinede bakanı olacak. MHP, AKP ile hükümet kurarsa "Yok saydığı" HDP'li hükümet de engellenmiş olacak.

ŞARTLAR YUMUŞAR MI?

AKP-MHP koalisyonunun önündeki en büyük engel, MHP'nin kırmızı çizgileri.  MHP ve AKP kabullenmekte zorlanacağı şartlarda kısmi yumuşamaya gidebilir. Bakanlık paylaşımında anlaşma sağlanırsa,17-25 Aralık operasyonu ve 4 Bakan konusu, TBMM Genel Kurulunun iradesine bırakılır. Çözüm süreci, seçim sonrasına kadar ve bir yıl süreyle ''Düşük yoğunluklu'' hale getirilir.

1071 NE OLACAK?

Ancak MHP'nin şartları arasında bulunan Cumhurbaşkanının Anayasal sınırlar içine çekilmesi ve Beştepe'den çıkarak Bahçeli'nin deyimi ile ''1071 rakımlı yere' yani, Çankaya Köşküne dönmesi ise AKP'nin ''pazarlık masasında tartışmayacağı' şartlar arasında bulunuyor. Bu iki maddede uzlaşma sağlanabilirse AKP-MHP arasında seçime endeksli bir koalisyon hükümeti kurulabileceği belirtiliyor. (Kaynak: Sözcü)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • hamdi 01 Ocak 1970 02:00

    mhp programı-projesi yok anti olmak dışında vizyonu olmayan parti.Umarım merkez sağda boşluğu dolduracak bir parti kurulur da biz de çaresizlikten size vermek zorunda kalmayız

  • Dost 01 Ocak 1970 02:00

    Bu haberler sağlıklı değil.CHP-AKP koalisyonu kurulmuş.Kamu oyu hazırlanıyor....