Mithat amca (Turgutcan)

Erzurum'un yaklaşık bir asırlık geçmişinin canlı tanığı ve şehrin hafızalarından biri daha aramızdan ayrıldı.

Beyefendi kişiliği ve yaptığı güzel çalışmalarla kendisine bahşedilen ömrü , anlamlı bir şekilde değerlendiren ,Cumhuriyetin değerlerine sahip ve şehrin kültürüne hakim, nadir kişilerden biri olan Mithat Turgutcan hatıralarıyla bu fani alemden göçtü.

Mithat amcayı çocukluk yıllarımızdan beri tanırdık.

Şehir kültürünün erozyona uğramadığı o yıllarda, cumhuriyet caddesi tabiri yerindeyse bir protokol yolu gibiydi.

Bir birinden şık beyefendilerin caddede dolaşmaları görülmeye değerdi.

Hafta içi  caddeye çıkma imkanı bulamayan esnaflarda pazar günleri aynı şıklıkla cumhuriyet caddesinde yerlerini alırlardı.

Saygının ve şehirli olmanın iyice hissedildiği bu günlerde, Mithat amcayı elinde bastonu,başında fötr şapkası ile tanımıştık.

Küçük yaşımıza rağmen, Mithat bey geçince başımızı öne eğerek ona selam verirdik, O da fötr şapkasını çıkararak bize mukabele ederdi. bizde adam yerine koyulduğumuzu hisseder mutlu olurduk.

Yazın ,Cumhuriyet caddesindeki ordu evinin terasında, üst rütbeli subaylarla oturduğunda biz kendisini emekli bir subay olarak zannederdik

Gazeteci olması ve sosyal konulardaki hassasiyeti dolayısıyla Mithat amca, şehrin sosyal ve kültürel hayatını çok iyi bilirdi.

Geçmişi günümüze taşıyan şehirdeki ender hafızlardan biri olması münasebetiyle, kendisinden epeyce faydalanırdık

Cumhuriyet sevgisinin heyecanını  son güne kadar taşıdığına hepimiz şahit olmuşuzdur.

Uzun yıllardan beri üstlendiği Kızılay başkanlığı görevini hakkıyla yerine getirdi, Erzurum için elinden gelen her türlü fedakarlığı yapmaya gayret gösterdi.

Onun idaresindeki Kızılay öğrenci yurdu, disiplini ve güvenli ortamıyla üniversite öğrencilerinin baba ocağı gibiydi.

Binlerce öğrencinin bu ortam sayesinde okullarını bitirip, ülkenin dört bir tarafında görev yapmalarında, Mithat Turgutcan'ın büyük emeği vardı.

Çocuğu yoktu ama  Kızılay yurdunda himaye ettiği binlerce öğrenci onun evladı olmuştu.

Kimseye muhtaç olmadan tek başına güzel bir hayat sürdü ve bu süreçte şehrine ve insanına hep faydalı olmaya çalıştı.

TBMM tarafından üstün hizmet ödülüne layık görülmesi ,Erzurum valisi Sn.Dr.Ahmet Altıparmak tarafından onur ödülüyle takdir edilmesi onun başarılarının bir nişanesi olarak hep hatırlanacaktır.

Hayatı,  plan ve disiplin içerisinde geçen Mithat amca, kimseye muhtaç olmadan yaşadı ve güzel bir şekilde haya gözlerini yumdu.

Kendisi için hazırlamış olduğu mezarının başında yaptırmış olduğu çeşmenin akması gibi arkasında bırakmış olduğu güzel işlerde ,sadaka-ı cariye olarak  şehrin hafızasında akıp gidecektir.

Erzurum'un kaynak kişilerinden birini daha ebedi aleme uğurlarken, Onu ;Hayatı anlamlandıran yaşam tarzı ,çalışmaları, şık giyimi,beyefendiliği ve Erzurum aşkı ile hep hatırlayacağız.

A
llah rahmet etsin, makamı Cennet olsun.                          
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • 123 01 Ocak 1970 02:00

    demek ki cevap verilmediğine göre anlaşılmıştır.

  • 123 01 Ocak 1970 02:00

    bu gün sayın turgutcanın vefatı hakkında erzurum ajansta kaç tane haber çıktı ve bu haberlerde hep erzurum için yaptıkları anlatıldı.ancak neleri yaptığı nelere imza attığı hakkında bir habere rastlayamadım ve erzurumdada göremedim.sayın yazarlar benim öğrenmem açısında lütfen yazarmısınız bilgim olsun sayın turgutcanın erzzurum için neler yaptığını.teşekkürler