Sağlık Haber Girişi : 03 Mayıs 2016 20:15

Oltu'da astım gününü ağaç dikerek kutladılar

Oltu'da astım gününü ağaç dikerek kutladılar
Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Sağlık Örgütünce "Dünya Astım Günü" olarak kabul edilmiştir.
Erzurumajans-Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Sağlık Örgütünce "Dünya Astım Günü" olarak kabul edilmiştir. 3 Mayıs 2016 tarihinde Dünya Astım Günü faaliyetleri kapsamında Oltu Toplum sağlığı merkezi TSM Başkanı Dr.Ahmet Vural personelle birlikte Oltu'nun Dutlu mahallesi merasında fidan diktiler ayrıca okullarda ve kuran kurslarında bilgilendirme eğitimleri verdiler.

Astım; hava yollarının mikrobik olmayan, uzun süreli bir iltihabıdır. Bu olay sonucunda hava yolları daralmaktadır. Kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Astımın oluşmasında kişisel risk faktörleri (genetik, cinsiyet, şişmanlık), çevresel risk faktörleri (allerjenler, solunum yolu enfeksiyonları, sigara, iç ve dış ortam hava kirliliği, beslenme) ve tetikleyici faktörler ( alerjenler, solunum sistemi enfeksiyonları, sigara, hava kirliliği, ilaçlar) rol oynamaktadır.

Astımlıların %80'i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtmekte ancak %43 gibi yüksek bir oranı iyimser bir algılama sonucu hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir. Sözü edilen hastalarda tekrarlayan ataklar halinde özellikle gece ve/veya sabah hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkıntı hissi ve öksürük semptomlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Astımda erken teşhis çok önemlidir Astım tanısında en önemli kriter, hastalığın kişisel öyküsüdür. Belirtilere kendiliğinden veya tedavi ile düzelen hava yolu obstrüksiyonu eşlik etmektedir. Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

Astım tedavisinin amacı:

1)Hastanın şikayetlerini kontrol altına almak ve bunu devam ettirmek
2)Normal günlük yaşantıyı sağlamak
3)Akciğer fonksiyonlarını olabildiğince normale yakın düzeylerde tutmak
4)Astım ataklarını önlemek
5)İlaç yan etkilerini önlemek
6)Mortaliteyi engellemek
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.