İlçeler Haber Girişi : 06 Mayıs 2015 11:49

Oltulu mucit Koçak'tan yeni bir icat daha

Oltulu mucit Koçak'tan yeni bir icat daha
Oltulu mucit Mikail Koçak icatlarına bir yenisini daha ekledi.
Erzurumajans-Oltulu mucit Mikail Koçak icatlarına bir yenisini daha ekledi. 30 yıldır Parkinson hastası olan mucit Koçak, yeni icadıyla hem Oltu Taşı'nın işlenmesini kolaylaştırıyor hem de tozsuz bir ortam sağlıyor.

Oltu Taşı imalatçılarının taşın işlenmesi sırasında ortaya çıkan taş tozundan olumsuz etkilenmelerini ortadan kaldıran yeni icadı hakkında bilgiler veren parkinson hastası mucit Mikail Koçak, "Yaptığım son icat, teşbihçilere büyük kolaylık sağlıyor. Sulu sistemli yeni icadım sayesinde artık teşbihçiler taşı işlerken taştan kaynaklanan tozdan etkilenmeyecekler" dedi.

Özellikle Oltu Taşı Tespihi yapan imalatçılara büyük fayda sağlayacağını düşündüğü yeni icadı sayesinde 3 farklı ebatta tespih tanesi yapılabildiğini ifade etti. Mucit Koçak, "Oltu Taşı sektöründe tespih imalatı yapan arkadaşlarımız özellikle taşın tozundan dolayı ciddi şekilde etkilendiklerini söylüyorlardı. Ben de bu konuda düşündüm ve sulu sistemle çalışan bu icat yaptım. Bu icat aynı zamanda 3 farklı ebat tespih tanesini aynı ölçüde ve çok daha kısa sürede yapma olanağı da sağlıyor. Sektöre ciddi kolaylık sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yeni icadı makinenin yapımında hiç kaynak kullanmadığını belirten Mucit Koçak, makineyi rahatlıkla sökülebilir ve taşınabilir bir şekilde tasarladığını bununda kullanıcılar açısından büyük kolaylık olduğunu söyledi.

25 yıldır Oltu Taşı imalatçılığı yapan Kamil Cengiz, taşın işlenmesinin zorluklarını anlatırken taşın işlenmesi sırasında ortaya çıkan tozun en büyük sorunları olduğunu kaydetti. Mikail Koçak'ın yeni icadının Oltu Taşı sektörüne büyük katkı sağlayacağını ifade eden Cengiz, "Sulu sistemle çalışan icat sayesinde taşın tozundan kurtulduk. Yine bu sitemin bir özelliği de özel kumpaslı ve elmasları sayesinde 3 farklı ebatta tespih tanesi yapabiliyor. Bir tespih tanesini elle yaptığımız süreden çok daha kısa bir sürede eşit ebatta tespih danesi yapabilmesi de yine bizler için büyük avantaj." dedi.

Mucit Koçak'ın icadıyla her türlü ağaç, kuka ve kehribarı işlemenin mümkün olduğunu aktaran Oltu Taşı İşleme Ustası Kamil Cengiz, "Yeni icat makinayla sert her türlü maddeyi işleyebilmek oldukça kolaylaştı. Oldukça güzel bir makine oldu. Mikail Usta'ya teşekkür ediyoruz" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.